Lavrov po sestanku Putina in Tillersona: Ne bo jim uspelo odtujiti ZDA in Rusije! – TOPNEWS.si

Lavrov po sestanku Putina in Tillersona: Ne bo jim uspelo odtujiti ZDA in Rusije!

Lavrov po sestanku Putina in Tillersona: Ne bo jim uspelo odtujiti ZDA in Rusije!

Minister za zunanje zadeve Rusije Sergej Lavrov je po sestanku državnega sekretarja ZDA Rexa Tillersona z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal, da obstajajo določeni poskusi, da se povzroči škodo sodelovanju med Rusijo in ZDA, kot tudi, da je takšna pot obsojena na neuspeh.

„To je bil dolg dan. Pregovori so bili zelo dolgi, medtem ko je srečanje s predsednikom Vladimirjem Putinom trajalo več kot dve uri. Pogovori so bili zelo odprti in konstruktivni in obravnavali smo vsa ključna vprašanja na mednarodnopolitični sceni, kot tudi probleme, ki zadevajo bilateralne odnose“, je dejal Lavrov.

Lavrov je tudi poudaril, da je na sestanku potrjena namera obeh strani, da se vložijo skupni napori v boju proti terorizmu.

“To je vprašanje, o katerem sta naša predsednika večkrat govorila preko telefona, celo takrat, ko je ameriški predsednik Donald Trump poklical Putina, da mu izrazi sožalje glede terorističega napada v Sankt Peterburgu”, je dejal ruski šef diplomacije.

Lavrov je ocenil, da kljub problemom, ki obstajajo med Moskvo in Washingtonom, obstaja perspektiva za razvoj dialoga in da je Moskva na to pripravljena.

“Po pogovorih se veliko bolje razumemo”, je dejal Lavrov.

V pogovoru o Ukrajini, je ruski minister dejal, da sta tako Washington kot tudi Moskva soglasna, da je nujno v celoti realizirati Sporazum iz Minska, kot tudi, da bo v zvezi s tem vzpostavljen komunikacijski kanal med ZDA in Rusijo kot dodatek Normandijski četverici.

Lavrov inTillerson sta se pogovarjala tudi o raketnem napadu ZDA na Sirijo. Lavrov je poudaril, da je nujno potrebno izvesti temeljito preiskavo incidenta, ki je postal predmet številnih spekulacij.

sekretar tillerson

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je izjavil, da je zaupanje med ZDA in Rusijo na izjemno nizkem nivoju in da je nujno potrebno izboljšati sodelovanje, da bi sploh lahko začeli reševati številna odprta vprašanja.

“Nujno je storiti vse, da bi se zaustavila degradacija odnosov in vzpostavilo medsebojno zaupanje”, je dejal Tillerson.

Tilkerson je prav tako ocenil, da so bili pogovori v Moskvi izjemno produktivni.

V zvezi z raketnim napadom na Sirijo je državni sekretar Tillerson dejal, da je ta poteza Washingtona popolnoma upravičena.

Prihodnost sirskega predsednika Bašarja el Asada je bila prav tako ena od pomembnih tem pogovorov. Ameriški državni sekretar je dejal, da mora biti odhod Asada s predsedniške funkcije izveden organizirano.

V zvezi z usodo sirskega predsednika Asada je Lavrov dejal, da mora biti dialog o prihodnosti Sirije vključujoč in da o usodi države morajo odločati izključno Sirci.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Povedano po domače;ko je Trump stisnil Ruse z ulitimatom v kot;kje želijo biti;so jadrno spodvili rep: