Kim Jong Un grozi ZDA: Jedrski obračun se lahko začne 15. aprila! Grozi tudi južnokorejskim nuklearkam. – TOPNEWS.si

Kim Jong Un grozi ZDA: Jedrski obračun se lahko začne 15. aprila! Grozi tudi južnokorejskim nuklearkam.

Kim Jong Un grozi ZDA: Jedrski obračun se lahko začne 15. aprila! Grozi tudi južnokorejskim nuklearkam.

Kim Jong Un bo po vsej verjetnosti ukazal nov jedrski poskus v čast proslave 105. rojstnega dne svojega dedka Kim Il Sunga. Situacija na Korejskem polotoku se dodatno zaostruje potem, ko je Severna Koreja najavila ostre protiukrepe na vsako vojaško akcijo, ki bi lahko sledila po odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa, da v regijo napoti udarno pomorsko floto z letalonosilko Carl Vinson na čelu.

Pričakuje se, da bo Kim Jong Un, lider Severne Koreje, 15. aprila ukazal izvedbo novega jedrskega poskusa, ko se v Severni Koreji slavi Dan sonca, najpomembnejši praznik. Letos Severna Koreja praznuje 105 – letnico rojstva dedka Kim Il Sunga, ustanovitelja države.

Ta poteza Kim Jong Una ki je doslej že nekajkrat demonstriral, da nima strahu pred opozorili mednarodne skupnosti, bi lahko izzval predsednika ZDA, ki lahko ukaže raketne napade na jedrske postavitve Pjongjanga.

Tiskovni predstavnik severnokorejskega ministrstva za zunanje zadeve je dejal, da je „nerazumno“ ameriško razporejanje vojaškega ladjevja za invazijo na Severno Korejo doseglo zaskrbljujočo fazo in da bodo ZDA nosile odgovornost za katastrofalne posledice. V primeru nevarnosti, Severna Koreja grozi tudi z napadi na južnokorejske nuklearne elektrarne.

kim jon un

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala ZDA in Kitajsko, da izvedeta politični pritisk na Severno Korejo glede njenega jedrskega programa in se zavzela za mirno rešitev napetosti. “Ne verjamem v vojaška sredstva, temveč v politični pritisk, ki bi ga izvedli na Severno Korejo iz različnih strani”, je dejala Merklova. “Če Kitajska in ZDA to storita skupaj, to ne bo šlo brez posledic”, je dodala nemška kanclerka.

Kitajski predsednik Xi Jinping se je včeraj v telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom zavzel za mirno rešitev rastočih napetosti na Korejskem polotoku.

Tudi kitajski minister za zunanje zadeve Vang Ji je danes izjavil, da se z vojaško silo ne da rešiti nastale situacije na Korejskem polotoku. Vang je poudaril, da pričakuje vzpostavitev možnosti vrnitve k pogajanjem. Kitajski šef diplomacije je navedel, da bo tisti, ki bo izzival situacijo s Severno Korejo, moral za to tudi prevzeti zgodovinsko odgovornost. Slednje je izjavil po sestanku s palestinskim ministrom za zunanje zadeve v Pekingu.

Južnokorejski minister za zunanje zadeve Jun Bjung Se je izrazil prepričanje, da se bo Washington posvetoval s Seulom, v kolikor se odloči za “preventivni napad” na Severno Korejo. Komentarji šefa južnokorejske diplomacije v parlamentu so sledili po povečanju napetosti v regiji zaradi možnosti, da Severna Koreja izvede novi jedrski ali raketni poskus.

Možnost vojaškega posredovanja ZDA proti Severni Koreji, kot odgovor na take poskuse, se je pojavila po napadu ZDA na Sirijo, ki so izvedle povračilni ukrep zaradi napada s kemičnim orožjem.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nataša Valant 7 let

    Ta smejoči se pajac je ravno dovolj nor za karkoli !!