Erdogan: EU že 54 let laže Turčiji! – TOPNEWS.si

Erdogan: EU že 54 let laže Turčiji!

Erdogan: EU že 54 let laže Turčiji!

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je na shodu v Ankari pojasnil, da je verski faktor glavni razlog, zakaj Turčija že več kot 50 let ni sprejeta v Evropsko unijo. Za voditelje držav članic EU je dejal, da se vedejo kot poslušni jagenjčki Rimokatoliške cerkve in jih obtožil, da podpirajo Delavsko stranko Kurdistana. Na novem referendumu bo turškemu narodu predlagal odločanje o smiselnosti nadaljevanja pristopnih pogajanj Turčije z EU.

Odnosi Turčije in EU so se zaostrili potem, ko sta Nemčija in Nizozemska prepovedali nastop turškim ministrom pred volivci turškega porekla v zvezi z referendumom o amandmajih na Ustavo, ki bo 16. aprila. Erdogan je najavil možnost še enega referenduma, na katerem bo predlagal odločitev o smiselnosti nadaljevanja pristopnih pogajanj Turčije z EU.

“Ali veste, zakaj Turčija ne more že več kot 54 let v EU? Razlog je povsem jasen: EU je krščanska unija,” je dejal Erdogan v svojem govoru na shodu v Ankari in obtožil EU, da je od začetka pogajanj ves čas lagala Turčiji.

Erdogan je dejal, da bo na dan referenduma 16. aprila odgovorjeno tudi na stališče EU. Po njegovih besedah, zahvaljujoč ustavnim spremembam, ki pomenijo prehod na predsedniški sistem, se bo razvoj Turčije pospešil, kar pa ni pogodu turškim sovražnikom.

“Turška gospodarska rast se je v letu 2016 zvišala za 2,9 odstotkov, medtem ko se cel niz zahodnih držav ne more skopati iz krize,” je dejal turški vodja.

Turski predsednik Erdogan je namignil na nedavno avdienco šefov držav in vlad EU pri papežu Frančišku, da so vsi liderji Evropske unije v Vatikanu “sedeli kot poslušni jagenjčki in poslušali poglavarja Rimokatoliške cerkve”.

Avdienca pri papežu je bila v času proslave 60-letnice ustanavljanja EU, ko je bil podpisan Rimski sporazum, s katerim je bila ustanovljena Evropska gospodarska skupnost ali predhodnica današnje EU.

Na koncu je Erdogan ponovno obtožil zahodne države, da podpirajo Delavsko stranko Kurdistana, ki je v Turčiji prepovedana.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    A temu ni jasno ;da Turki nikoli niso bili in ne morejo biti del Eu_že sam Erdogan je lep primer zakaj ne: