(VIDEO) Scholz opozarja na vzpon desničarskih populistov pred evropskimi volitvami – TOPNEWS.si

(VIDEO) Scholz opozarja na vzpon desničarskih populistov pred evropskimi volitvami

(VIDEO) Scholz opozarja na vzpon desničarskih populistov pred evropskimi volitvami

Nemški kancler Olaf Scholz je v soboto, ko je nagovoril srečanje levosredinskih evropskih strank pred volitvami v Evropski parlament junija, posvaril pred grožnjami desničarskih populistov.

Scholz je prispel v romunsko prestolnico Bukarešto na konferenco Stranke evropskih socialistov, ki je del skupine socialistov in demokratov, druge največje v parlamentu. Volivci v 27 državah članicah EU gredo na volišča s 6. do 9.

“Desničarski populisti vodijo volilne kampanje proti naši združeni Evropi,” je dejal nemški voditelj v palači parlamenta, ki je gostila konferenco. »Pripravljeni so uničiti, kar smo zgradili za otroke; vzbujajo razpoloženja proti beguncem in manjšinam.”

Javnomnenjske raziskave kažejo precejšen premik v desno na prihajajočih volitvah, pri čemer bo radikalno desna skupina Identiteta in demokracija verjetno dobila dovolj sedežev, da postane tretja največja skupina v zakonodaji, predvsem na račun Zelenih in sredinske skupine Prenovi Evropo .

Scholz je dejal, da je uspešna EU, ki je sposobna “izpeljati stvari”, “najboljši odgovor na populizem in avtokrate”. Obljubil je tudi nadaljnjo podporo Ukrajini in dejal, da je “ključna za ponovno vzpostavitev miru v Evropi”.

Scholz vodi nepriljubljeno koalicijo treh strank. Nedavne nacionalne ankete so pokazale, da je njegova levosredinska stranka daleč za glavnim nemškim desnosredinskim opozicijskim blokom in v najboljšem primeru približno na ravni skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo.

Predsednik socialistov in demokratov Iratxe García Pérez je obravnaval tudi vprašanje naraščajočega populizma na junijskih volitvah, ko je dejal, da te stranke “predstavljajo samo grožnjo našemu evropskemu projektu.”

Do srečanja prihaja potem, ko se je prejšnji mesec v Bukarešti sestala tudi največja politična stranka v EU, desnosredinska Evropska ljudska stranka, kjer so predstavniki podprli kandidaturo Ursule von der Leyen za drugi petletni mandat na čelu močne Evropske komisije bloka.

 

Komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit iz Luksemburga je bil izbran za glavnega kandidata socialistov in demokratov za najvišjo funkcijo v Bruslju. Naslednji šef komisije bo zahteval soglasje voditeljev vseh držav članic EU. Skoraj polovica od 27 nacionalnih voditeljev EU je članov Evropske ljudske stranke.

Študija evropskega think-tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR), objavljena konec januarja, ugotavlja, da bo na volitvah močno narasla podpora desnim strankam, zaradi česar bi se v Evropskem parlamentu okrepili skrajno desna skupina Identiteta in demokracija (ID) ter desni Evropski konservativci in reformisti (ECR). Največje politične skupine Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti in demokrati (S&D) ter predvsem liberalna Renew Europe naj bi medtem zabeležile upad podpore.

COMMENTS

Wordpress (0)