Škoti izglasovali nov referendum: Britanska vlada nejevoljna – TOPNEWS.si

Škoti izglasovali nov referendum: Britanska vlada nejevoljna

Škoti izglasovali nov referendum: Britanska vlada nejevoljna

Škotski poslanici so danes glasovali, da se omogoči premierki Nicole Sturgeon vložitev uradne zahteve britanski vladi, za organizacijo novega referenduma o neodvisnosti Škotske, v luči izstopa Velike Britanije iz EU.

Za vložitev uradne zahteve glede novega referenduma je glasovalo 69 poslancev, medtem ko jih je bilo 59 proti, poroča AFP. Britanska premierka Theresa May pred tem najavila, da bo jutri aktivirala 50.člen Lizbonske pogodbe, s katerim se začne proces izstopanja Velike Britanije iz Evropske unije, po 44-ih letih članstva in začnejo pogajanja, za katera se pričakuje, da bodo trajala dve leti.

Za organizacijo referenduma je potrebna odobritev britanske vlade, vendar je premierka Mayeva že povedala, da “zdaj ni čas za to.”. Škotska premierka Sturgeonova je lani izjavila, da je Škotska proti svoji volji primorana zapustiti EU.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da se podpora za neodvisnost Škotske giblje okoli 46 odstotkov, kar je največ doslej od leta 1999 in od kar se izvajajo tovrstne raziskave.

Naslovna stran britanskega Daily Maila, na kateri sta poleg naslova “Pustite Brexit, kdo je zmagal v legs-it-u”, prikazani premierki Velike Britanije in Škotske, Theresa May in Nicola Sturgeon, s fokusom na njunih nogah, je izzvala bes javnosti, prenašajo danes svetovni mediji.

Naslovna stran britanskega tabloida s fotografijo May in Sturgeon, z vprašanjem, katera ima boljše noge, je obsojena kot seksistična, ocenjuje BBC.

Zaradi fotografije dveh liderk, objavljene v današnjem izvodu Daily Maila, poleg naslova, ki špekulira, katera je zmagala v “Legs-it-u”, tekmovanju, ki namiguje na Brexit, so negodovali posamezni politiki in bralci, je navedla agencija AP.

Guardian piše, da je javnost takoj kritizirala naslovno stran Daily Maila, ki se je najprej pojavila na družabnem omrežju Twitter v ponedeljek zvečer.

May in Sturgeon sta se v torek sestali prvič, od kar je premierka Škotske zahtevala nov referendum o neodvisnosti in sogovornici povedala, da Velika Britanija vleče Škotsko iz EU proti njeni volji.

Škotski volivci so leta 2014 na referendumu o neodvisnosti s 55 odstotki glasov odločili, da Škotska ostane del Združenega Kraljestva, medtem ko odločitev Velike Britanije na referendumu 23. junija lani, da zapusti EU, je ponovno odprla vprašanje neodvisnosti Škotske.

Večina državljanov Škotske podpira ostanek v EU, vendar jih je preglasovala večina v Angliji, ki je želela zapustiti Unijo.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Združeni Jakci si bodo sami raz******* državo: