(VIDEO) Doslej največje nameščanje NATO vojske na meji z Rusijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Doslej največje nameščanje NATO vojske na meji z Rusijo

(VIDEO) Doslej največje nameščanje NATO vojske na meji z Rusijo

Britanski minister obrane Michael Fallon je opisal operacijo premeščanja angleških in nemških topov in vojske na estonsko-rusko mejo kot “največjo namestitev NATO v vzhodni Evropi od konca Hladne vojne”.

Fallon je dodal, da bo do konca aprila vzdolž estonske meje z Rusijo razporejenih “več kot 800 britanskih vojakov s tanki”.

Veliko število britanskih vojakov, tankov, samohodnih topov in ostale oborožitve je začelo v sredo vstopati v Estonijo. Prepeljani so bili z ladjami iz britanskih in nemških pomorskih luk.

Težka vojaška oprema, kot so tanki “Challenger 2” in drugih oklepnih vozil kot so “terier”, “titan” in “trojan”, tudi bojnih pehotnih vozil “warriors”, bo premeščena iz estonske luke v vojaško bazo Tapa. Nova oborožitev bo okrepila britansko vojaško prisotnost na meji z Rusijo.

NATO opravičuje kopičenje vojakov in vojaške opreme kot vzpostavljanje varnosti v vzhodni Evropi, s ciljem odvračanja pred možnostjo ruske agresije.

Ameriške, francoske in nemške enote se že nahajajo v Estoniji pod okriljem NATO mednarodnih bataljonov. Do konca meseca, v vojaških bazah Tapa in Ämari, bo nameščenih okoli 1.650 vojakov, medtem ko bo baza Ämari služila kot letalska baza za NATO vojaške sile iz Nemčije.

Vse večje kopičenje vojaških sil vzdolž ruske meje je del NATO operacije, v sklopu katere bodo na Baltik premestili skupaj štiri mednarodne bataljone, kar je bilo med članicami zveze NATO dogovorjeno že lansko leto.

Moskva tako odločitev ostro kritizira in opozarja, da bo krepitev vojaške prisotnosti NATO v Estoniji, Latviji, Litvi in Poljski spodkopala varnostno ravnotežje na Stari celini.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Težava je da Erdogan in Putin in islamistično levaška krama postajajo vsevečja težava ne samo Eu marveč sveta: