Medtem ko Trump razsipa milijarde za vojsko, Putin dramatično varčuje! – TOPNEWS.si

Medtem ko Trump razsipa milijarde za vojsko, Putin dramatično varčuje!

Medtem ko Trump razsipa milijarde za vojsko, Putin dramatično varčuje!

Obrambni proračun Ruske federacije je bil v letu 2017 zmanjšan za 25,5 odstotkov v primerjavi s preteklim letom, je podatek, ki ga je objavila Ruska državna zakladnica. Ameriški predsednik Donald Trump pa je predlagal povečanje obrambnega proračuna ZDA za neverjetnih 54 milijard dolarjev v letu 2018, kar je več kot bo Rusija letos skupno porabila za obrambo.

Lansko leto je Rusija za obrambo namenila 65,4 milijarde ameriških dolarjev, med tem ko je letos ta znesek znižala na 49,04 milijarde dolarjev, kar je največji rez v ruskem obrambnem proračunu od zgodnjih 90-ih let pa do danes.

Zmanjšanje je prišlo po nizu let, v katerih je ruski obrambni proračun konstantno rasel, po stopnji 19,8 % med leti 2011 in 2016. Kljub letošnjemu zmanjšanju bo obrambni proračun v nominalnem znesku še vedno za skoraj 15 odstotkov večji kot ke bil leta 2014.

Leta 2016 je ruska vlada pripravila načrt, po katerem bi se proračun za obrambo zmanjševal tudi naslednji dve leti.

Medtem ko Rusija zmanjšuje izdatke za obrambo, kar se bo nedvomno poznalo tudi pri prestižnih projektih (eden takih je razvoj novega večnamenskega lovca pete generacije “Suhoj PAK FA”, čigar razvoj je pred štirinajstimi dnevi bil prestavljen zaradi nepripravljenosti novih motorjev). prvi največji ruski konkurent ZDA namerava porabiti sredstev za obrambo več, kot kdajkoli prej.

Pred dvema tednoma je ameriški predsednik Donald Trump predlagal povečanje obrambnega proračuna ZDA za neverjetnih 54 milijard dolarjev v letu 2018, kar je več kot bo Rusija letos skupno porabila za obrambo.

Spomnimo na dejstvo, da je imelo ameriško ministrstvo za obrambo lansko leto na razpolago 598 milijard dolarjev ali 3,3 odstotka proračuna ZDA, kar je več kot je sedem držav z največjimi proračuni za obrambo skupaj porabilo za obrambo. Od prvih 15 držav sveta, ki porabijo največ denarja za obrambo, odpade na ZDA 47,3 odstotkov, po podatkih, ki jih je objavil Washington Post.

Takoj za ZDA ima največji obrambni proračun Kitajska 215 milijard dolarjev in Saudska Arabija, ki je lani za nabavo modernega, predvsem ameriškega orožja, porabila 88 milijard dolarjev. Rusija se nahaja na četrtem mestu s 65,4 milijardami dolarjev porabe, medtem ko so za njo Velika Britanija s 55 milijardami dolarjev, Indija s 54 milijardami dolarjev in Francija s 50,9 milijardami dolarjev, po podatkih Stockholmskega instituta za mir.

Drastično povečanje ameriškega obrambnega proračuna so povzročili načrti za povečanje vojaške moči mornarice (nova generacija letalonosilk Gerald R. Ford, ki bodo nasledile letalonosilke tipa Nimitz, kot tudi nova naročila jedrskih podmornic razreda Virginia) in večje število večnamenskih vojaških letal pete generacije “F-35 Lightning”, v katere so doslej vložili več kot 400 milijard dolarjev.

Spomnimo, s katerimi besedami je ameriški predsednik Donald Trump pospremil svoj predlog za povečanje obrambnega proračuna ameriškemu Kongresu: “Da bi ohranili varnost ZDA, moramo oborožiti moške in ženske v ameriški vojski s sredstvi za preprečevanje vojne. Če se morajo, se bodo borili in tedaj morajo le zmagati. Pošiljam Kongresu ta predlog z namenom, da obnovimo našo vojsko”, je pojasnil Trump predlog proračuna, ki predvideva skoraj 10 odstotno večjo porabo za obrambo v letu 20018.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)