Tillerson: Izgubili smo potrpljenje s Severno Korejo, vojaška akcija ni izključena! – TOPNEWS.si

Tillerson: Izgubili smo potrpljenje s Severno Korejo, vojaška akcija ni izključena!

Tillerson: Izgubili smo potrpljenje s Severno Korejo, vojaška akcija ni izključena!

“Vse opcije so na mizi”, so bili soglasni najvišji ameriški diplomatski predstavniki, ko gre za vprašanje politike do Severne Koreje.

Strateško potrpljenje ZDA do Severne Koreje je prišlo do skrajne točke, je izjavil danes ameriški državni sekretar Rex Tillerson, ki se nahaja na obisku v Seulu in dodal, da so sedaj “vse opcije na mizi”.

“Dovolite mi, da bom popolnoma jasen. Politika strateškega potrpljenja se je zaključila. Proučujemo širši spekter diplomatskih, varnostnih in gospodarskih ukrepov. Vse opcije so odprte”, je dejal državni sekretar za zunanje zadeve ZDA Tillerson na tiskovni konferenci v Južni Koreji.

Severna Koreja je izzvala novo zaskrbljenost v svetu, po nedavno opravljenih testih svojega jedrskega orožja.

Tilerson je obiskal cono, ki ločuje obe Koreji in obiskal vojaško bazo ZDA, v Seul pa je pripotoval iz Japonske, kjer je izjavil, da so napori za prepričanje Severne Koreje, da odstopi od svojega jedrskega programa, neuspešni.

Na vprašanje, ali je možno tudi vojaško posredovanje, je Tillerson odgovoril, da je tudi ta opcija na mizi.

“Vsekakor si ne želimo, da bi do tega prišlo, ne želimo vojaških konfliktov. Vendar pa, v kolikor bo severno korejski program oboroževanja dosegel nivo, ki ogroža Južno Korejo ali ZDA in ki po ameriških ocenah zahteva ukrepanje, tedaj vojaško posredovanje ni izključeno,” je dejal je ameriški državni sekretar.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)