Rutte: Diplomatske sankcije Turčije so neprimerne – TOPNEWS.si

Rutte: Diplomatske sankcije Turčije so neprimerne

Rutte: Diplomatske sankcije Turčije so neprimerne

Nizozemski premier Mark Rutte je izjavil, da sankcije Turčije proti nizozemski vladi v času diplomatskega spora med obema državama “niso preveč slabe”, vendar pa so neprimerne, saj imajo Nizozemci več razlogov za jezo.

Sankcije vključujejo zamrznitev diplomatske komunikacije, vendar ne vsebujejo nikakršnih ekonomskih ukrepov.

“Ocenjujem kot bizarno, da v Turčiji govorijo o sankcijah, ko pa imamo mi več razlogov za jezo zaradi dogajanja prejšnji konec tedna”, je izjavil nizozemski premier Rutte.

Nizozemska je tako kot Nemčija in Avstrija zavzela stališče, da na svojem ozemlju ne dovoli turškim politikom organizacijo shodov podpore za aprilski referendum o spremembah ustave, ki bi omogočile turškemu predsedniku Redžepu Tajipu Ergodanu razširitev njegovih pooblastil.

Ekstremni desničarji osvajajo Nizozemsko?

12.9 milijona nizozemskih volilnih upravičencev bo jutri odšlo na volišča, kjer bodo potekale nizozemske parlamentarne volitve, na katerih bo sodelovalo 28 strank oziroma 1.114 kandidatov, ki se borijo za 150 poslanskih sedežev.

Po ocenah analitikov bo glavni boj potekal med Liberalno stranko (VVD) nizozemskega premiera Marka Rutteja in Stranke za svobodo (PVV) ekstremnega desničarja Geerta Wildersa.

Zadnji rezultati anket kažejo, da bi lahko Wildersova antievropska in antiislamistična stranka dosegla najboljše rezultate od svojega nastanka leta 2006 pa do danes.

Wilders se drugače zavzema za zaprtje džamij, prepoved Korana, zaprtje mej in izstop Nizozemske iz Evropske unije. Za zmago na volitvah je potrebno osvojiti 76 poslanskih sedežev.

V poskusu pritegnitve Wildersovih pristašev je nizozemski premier Mark Rute sporočil državljanom Nizozemske, ki so imigrantskega izvora, naj se obnašajo normalno in prilagodijo nizozemskim vrednotam ali pa naj zapustijo Nizozemsko.

Zaostrovanje odnosov med Nizozemsko in Turčijo je šlo na roko predvsem Geerta Wildersa, ki naj bi po ocenah ameriške revije Foreign Policy tako rekoč že zmagal na nizozemskih parlamentarnih volitvah.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)