Višegrajska četverica: Prisilili bomo EU, da preneha pošiljati drugorazredno hrano srednjeevropskim državam in Zahodnemu Balkanu! – TOPNEWS.si

Višegrajska četverica: Prisilili bomo EU, da preneha pošiljati drugorazredno hrano srednjeevropskim državam in Zahodnemu Balkanu!

Višegrajska četverica: Prisilili bomo EU, da preneha pošiljati drugorazredno hrano srednjeevropskim državam in Zahodnemu Balkanu!

Slovaški premier Robert Fico je danes izrazil zadovoljstvo, ker se je na Vrhu Evropske unije v četrtek v Bruslju prebila na dnevni red tudi tematika hrane slabše kakovosti in drugih proizvodov za “nove” Evropejce, čeprav države Višegrajske četverice niso uspele v celoti, da bi takšno prakso prepovedala Evropska komisija.

“Naša misija je delno izpolnjena. EU mora potrditi, da bo sprejela ukrepe za odpravo negativne prakso, s katero se nihče ne more strinjati. Morda to izziva nervozo pri nekaterih predstavnikih Evropske komisije, da se ne bodo hoteli ukvarjati s ketchupom, vendar menim, da gre prej za politični, kot pa tehnični problem. Gre za kredibilnost EU kot institucije”, je dejal po Vrhu premier Fico.

Države Višegrajske skupine so na zadnjem Vrhu uspele uvrstiti na dnevni red problem običajne prakse nadnacionalnih podjetij, da izdelujejo in prodajajo enak proizvod pod enakim imenom v eni kakovosti z določenimi sestavinami za Zahod, a povsem drugačen, občutno slabši, pogosto ne tudi cenejši, za postkomunistične članice EU in države sosede, kot je regija Zahodnega Balkana.

Za nove Evropejce, ki zavračajo, da se jim prodaja “škart” hrana, je stopila tudi evropska komisarka, zadolžena za pravice potrošnikov, Čehinja Vera Jourova, posebno po najnovejši slovaških analizah preko 20 proizvodov iz prodajaln v Avstriji in Slovaški, kjer se je pokazalo, da imajo proizvodi za Slovake manjši odstotek mesa, več umetnih dodatkov, siromašnejši so s sestavinami, kot pa enak proizvod za Avstrijce.

Doslej so na vsa opozorila predvsem iz Češke, ki že več let izvaja analize, proizvajalci in tudi Evropska komisija odgovarjali, da je za različno sestavo proizvodov kriv lokalni okus potrošnikov in da EU dovolj obvezuje, da se navede vse sestavine, torej potrošnik ve, kaj kupuje.

Na Vrhu EU je od dveh predlogov šefa Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, da Evropska agencija za zaščito potrošnikov dobi pristojnosti, da izposluje enako kakovost na celotnem evropskem tržišču ali pa, da se najprej opravijo nacionalne analize in nato države same kaznujejo tako “nefer” prakso, je bil izbran drugi predlog.

Slovaški premier Robert Fico je to ocenil kot diplomatski uspeh še posebej, ker se bo o različnih kriterijih za proizvode za stare in nove Evropejce razpravljalo na evropskem nivoju, julija letos. Do tedaj mora Evropska komisija sprejeti niz konkretnih ukrepov in priporočil.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Margity Tedea 7 let

    Zakaj pa ta bistra četverica raje ne izobrazi ljudi, da teh procesiranih bedarij, ki niso nič boljši od odpadkov, sploh ne jemo, ker to pač ni hrana? Zakaj se pretvarjajo, da je bistvo, kaj te firme pošiljajo v Vzhodno Evropo, ko pa tudi”boljše” različice teh istih živil v Zahodni Evropi niso prav nič zdrave in niso primerne, da bi kdo to jedel?