Nova strategija: Trump ima načrt, s katerim bo zatrl Islamsko državo – TOPNEWS.si

Nova strategija: Trump ima načrt, s katerim bo zatrl Islamsko državo

Nova strategija: Trump ima načrt, s katerim bo zatrl Islamsko državo

Nova vojaška strategija, ki mora izpolniti zahtevo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, katere cilj bo zatreti Islamsko državo, bo najverjetneje pomenila večji vojaški angažma ZDA v Siriji, vključno s povečanjem števila vojakov na terenu, je dejal neimenovani funkcionar Bele hiše.

Podrobnosti še niso znane, vendar priporočila, ki jih bo Bela hiša danes odobrila, bodo najverjetneje vključevala tudi ne-vojaške elemente kampanje, ki že poteka, kot je omejevanje izvora financiranja Islamske države, rekrutiranje in boj proti propagandi te teroristične militantne organizacije.

Minister za obrambo James Mattis bo Beli hiši predstavil glavne elemente strategije, ki bo objavljena potem, ko bo predsednik Tump proučil opcije. Mattisovo poročilo se opisuje kot “skelet”, izdelan na podlagi nasvetov State Departementa, CiA in drugih agencij.

Pristop, ki ga bodo priporočili Trumpu je podoben tistemu, ki ga je uporabljala administracija njegovega prethodnika Baracka Obame, ki je temeljil na ideji, da ameriške vojaške enote podpirajo lokalne borce, prej kot, da bi se borile namesto njih.

Čeprav je Mattis pred nekaj dnevi dejal, da ne vidi koristi od tega, da ameriška vojska prevzame nase kopensko dejstvovanje, je na vprašanje, ali razmišlja o napotitvi še več ameriških vojakov v Sirijo odgovoril, da bo “šel naproti katerikoli zahtevi” komandantov s terena.

Komandant ameriških vojaških operacij Joseph Votel je dejal, da bo morda potreboval več vojakov, da bi se pospešile operacije v Siriji. Američani imajo trenutno v tej državi okoli 500 specialcev, ki pomagajo pri organizaciji, svetovanju in podpori lokalnim silam. Predsednik Trump je 28. januara dal Mattisu 30 dni časa, da predstavi načrt s strategijo, ki ne samo, da bo privedla do zmage na fronti, temveć tudi “izolirala in uničila legitimnost” skupine in njene radikalne ideologije.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)