Milijoni evrov iz naslova avtorskih pravic na fiduciarnih računih odvetnikov, tudi Pro plusa! – TOPNEWS.si

Milijoni evrov iz naslova avtorskih pravic na fiduciarnih računih odvetnikov, tudi Pro plusa!

Milijoni evrov iz naslova avtorskih pravic na fiduciarnih računih odvetnikov, tudi Pro plusa!

Morda za začetek najprej nekaj besed o Zavodu AIPA. Na njihovem spletnem portalu je, če jih predstavimo z njihovimi besedami, zapisano: “Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije – Zavod AIPA je organizacija, katere glavni cilj in dejavnost sta kolektivno uveljavljanje in zaščita pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del. Dovoljenje za urejanje tega področja je Zavodu AIPA 11. oktobra 2010 podelil Urad za intelektualno lastnino Republike Slovenije. Z dnem izdaje dovoljenja oziroma njegovo dokončnostjo je prenehalo veljati začasno dovoljenje št. 800-3/00-3 z dne 24. 01. 2001, izdano Združenju SAZAS za kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del. Poleg Gregorja Štibernika, kot direktorja zavoda AIPA, so v organih Zavoda tudi bolj ali manj znana imena, Igralka Katarina Čas, predsednica skupščine izvajalcev v avdiovizualnih delih in podpredsednica Sveta Zavoda in Metod Pevec, pisatelj, igralec, scenarist in režiser. AIPA letno zbere predvsem od kabelskih operaterjev okoli 3,3 milijone sredstev iz naslova pravic avdiovizualnih avtorjev, ker pa denarja AIPA ni razdeljeval, se je na račun Zavoda v dobrih petih letih zbralo več kot 16 milijonov evrov.

aipa odvetnik

Zaradi številnih nepravilnostih pri delovanju Zavoda AIPA je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je zadolženo za reguliranje in nadzor nad upravljanjem z dovoljenji in z denarjem iz avtorskih pravic, že začelo postopek za odvzem licence – dovoljenja Zavodu AIPA. Omenjeno dovoljenje jim je pred leti omogočilo pobiranje denarja, ki pa ga AIPA že več let ni razdelila upravičencem. V nekaj letih se je na različnih računih Zavoda AIPA, kot kažejo dokumenti, nabralo za več kot 16 milijonov evrov nerazdeljenega denarja, za katerim se bo očitno zgubila vsaka sled, pod pretvezo različnih stroškov delovanja in odvetniških storitev. Zavod AIPA je tista organizacija za kolektivno upravljanje pravic, zoper katero je Urad za intelektualno lastnino – UIL v l. 2014 sprožil postopek odvzema dovoljenja za upravljanje dejavnosti, ker ne opravlja dejavnosti skladno z zakonom. Če pustimo ob strani dejstvo, da bi morali denar razdeliti neodvisnim domačim producentom, le ti avtorjem, se postavlja vprašanje, kakšne so relacije s tujimi kolektivnimi organizacijami, saj je 95 odstotkov vsebin tujih avtorjev in producentov.

borutbogataj1

Ključno ime v zavodu AIPA je direktor Gregor Štibernik. Štibernik sicer vodilni v Zavodu AIPA in še prej tudi vodilni v zavodu IPF, je uspel na račune (tudi fiduciarne) dokaj neznanega odvetnika iz Škofje Loke Boruta Bernika Bogataja, očitno velikega zaupnika Gregorja Štibernika, nakazati veliko denarja, kar 2 milijona EUR. Te prikrite transakcije denarja iz uradnih računov Zavoda, ki niso bile potrebne, še manj legitimne, vzbujajo utemeljen sum na prikrivanje in odtujevanje denarja, ki ga Zavod zbere na račun avtorskih pravic in ga potem namerno ne razdelijo upravičencem. Po zadnjih podatkih je na fiduciarnem računu odvetnika Bernika Bogataja ostalo le še 350.000€. Kje je preostalih 1,65 milijona€ ni znano, odvetnik Borut Bogataj je medijem zagotovil, da jih je vrnil. Avans naj bi po pisanju nekaterih medijev pokril financiranje ponovnega prevzema Zavoda, če bi bilo vodstvo zavoda predčasno razrešeno, kar naj bi dokazoval tudi izsek iz zapisnika skupščine zavoda AIPA z dne 4. marca 2015.

bogataj prejemni

Tako imenovana varščina pa se je med leti 2011 in 2013 znašla tudi na fiduciarnem računu Odvetniške pisarne Grčar, ki jo je prejela od Zavoda AIPA. Prilagamo tudi strani letnih poročil, kjer so te varščine navedene. Gre sicer za 150.000 evrov, kar je v primerjavi z že prej omenjenim odvetnikom Borutom Bogatajem, ki je na fiduciarne račune prejel dva milijona evrov, le nekaj več kot pet odstotkov denarja. Zakaj so bila omenjena sredstva v višini 150.000 evrov nakazana na račun odvetniške pisarne Grčar, ni znano.

Zanimivo pa je, kot smo objavili že v prispevku Kdo so ključni ljudje iz ozadja operacije “Prispevek za Pro Plus”, da se ime Ceneta Grčarja oziroma njegove odvetniške pisarne pojavlja tudi pri kolektivnih avtorskih organizacijah. Omenjena nakazila na račun odvetniške pisarne Grčar so zanimiva predvsem v kontekstu nabora funkcij pravnega zastopnika Pro Plusa. Poleg tega, da je Grčar, član vodstva Pro Plus, je njegova odvetniška pisarna glavni zastopnik: Pop TV, Pro Plus, Zavoda AIPA, operaterja AMIS, ki predseduje IPTV operaterjem ter slovenskega avtorja Dušana Zoreta in izvajalca Matjaža Jelena. Grčar je tudi predsednik oziroma podpredsednik medijske zbornice pri GZS.

cenegrcar2

Na koncu se postavlja vprašanje, do kdaj bo Zavod AIPA in njegovo vodstvo, predvsem Gregor Štibernik, lahko prostovoljno z denarjem drugih, očitno s kritjem botrov iz ozadja, upravljalo z Zavodom AIPA? Po oceni poznavalcev je sedaj že zadnji čas, da bi Ministrstvo za gospodarsko dejavnost in tehnologijo oziroma UIL- a dokončno odvzela dovoljenje Zavodu AIPA ter tako končala agonijo, velike zlorabe in nepravilnosti, katerih akter je vodstvo AIPE z Gregorjem Štibernikom, predvsem pa tako konča pretakanje denarja na čudne račune znanih in manj znanih odvetnikov.

Vladimir Vodušek

.

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  RATATA 7 let

  Če ne bi na nova 24 tv “zaštrikali” s komentiranjem tega ne bi vedel.

  • comment-avatar
   Nata 7 let

   Že leta in leta nas goljufajo .
   Avtorske pravice ?? Pri nas veljajo predvsem pravice naročnika !!