Kanclerka Merklova za prostovoljne deportacije migrantov – TOPNEWS.si

Kanclerka Merklova za prostovoljne deportacije migrantov

Kanclerka Merklova za prostovoljne deportacije migrantov

Nemška kanclerka Angela Merkel bo ponudila gotovino migrantom v večmilijonskih zneskih za vrnitev domov, da bi utišala kritike zaradi politike “odprtih vrat” v letu parlamentarnih volitev, ko bodo Nemci ponovno izbirali kanclerja.

Merklova se je dogovorila za paket ukrepov za pospešitev procesa deportacije okoli 450.000 migrantov, katerim je bila zavrnjena prošnja za azil. Omenjeni kontroverzni načrt predvideva vsoto v višini 76 milijonov dolarjev, katera bo ponujena migrantom, ki bodo prostovoljno zapustili Nemčijo.

Dogovor je bil dosežen s 16-imi regionalnimi vladami, ki bodo zadolžene za organizacijo deportacij, v Berlinu pa bodo odprli pisarno, ki bo usmerjala koordinacijo masovnih deportacij. “V največji meri pričakujemo prostovoljne odhode, vendar se zavedamo, da bo to težko uresničiti, če ljudje vedo, da ne obstaja obvezna vrnitev v svojo državo”, je dejala Merklova.

Po predvidenih reformah, bo zmanjšana tudi denarna pomoč, ki jo prejemajo določene kategorije migrantov. Tako bodo na primer zmanjšani prejemki za dodatek na otroka migranta, čigar otroci se trenutno nahajajo v neki drugi državi.

Organizacije za zaščito človekovih pravic v Nemčiji in po Evropi so obsodile omenjeni načrt kanclerke Merklove, mediji pa prenašajo, da so v Bruslju zelo zaskrbljeni glede takih ukrepov ter se bojijo, da bi Nemčija utegnila obrniti hrbet beguncem.

Na drugi strani pa mnogi vidijo potezo Merklove kot poskus iz obupa, da bi si pridobila podporo volivcev v luči volitev, ki bodo potekale septembra. Prav zaradi odprtja meje in velikega priliva migrantov v lanskem letu, je Merklova izgubila podporo dela volivcev, čeprav je po anketah javnega mnenja še naprej najbolj priljubljena političarka v Nemčiji. Vzporedno z rahlim padcem priljubljenosti Merklove, je zrasla podpora desničarskim in ultradesničarskim organizacijam, kot je Alternativa za Nemčijo (AfD) in Pegida, ki svojo retoriko in politiko utrjujeta na izrazitih antimigrantskih stališčih.

Od 170.000 prošenj za azil, ki so bile zavrnjene lani, se je 55.000 migrantov prostovoljno odločilo zapustiti Nemčijo, 26.000 pa jih je bilo vrnjenih v države, iz katerih so prišli. Kot kažejo podatki, bo Nemčija v nekaterih primerih le morala uporabiti prisilo.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)