Trump ukinil še en Obamin zakon: Evforija na Wallstreetu in evropskih borzah! – TOPNEWS.si

Trump ukinil še en Obamin zakon: Evforija na Wallstreetu in evropskih borzah!

Trump ukinil še en Obamin zakon: Evforija na Wallstreetu in evropskih borzah!

Ameriki predsednik Donald Trump je podpisal uredbo, s katero se nalaga revizija Dodd-Frank-ovega zakona iz leta 2010 glede regulacije poslovanja finančnih institucij in regulatorskih agencij.

Dodd-Frank-ov zakon (reforma Wall Streeta in zaščite potrošnikov) je podpisal bivši predsednik Barack Obama in je predstavljal odgovor na katastrofalno finančno krizo iz leta 2008/2009, ki so jo s svojim rizičnim, neodgovornim in nemoralnim poslovanjem izvale velike banke, pretežno njihov investicijski del in “rejting” agencije.

Zakon je uvedel številne omejitve v finančnem poslovanju in je predstavljal najobsežnejšo tovrstno regulativo, že od velike svetovne gospodarske krize (Velike depresije 30-ih let prejšnjega stoletja) naprej in je ime dobil po dveh demokratskih poslancih, ki sta ga predložila ameriškemu Kongresu.

Od kar je zakon stopil v veljavo, mu je nasprotovalo veliko finančnih strokovnjakov na Wall Streetu, saj naj bi jih preveč omejeval pri poslovanju. Prejšnji teden je predsednik Trump izjavi to, kar so mnogi že leta na Wall Streetu želeli slišati.

“Dodd-Frank-ov zakon je katastrofa. V zvezi s tem bomo naredili velike spremembe”, je dejal Trump za zakon, s katerim je bila med drugim ustanovljena tudi Pisarna za zaščito potrošnikov, katere vloga je nadzor bank, kreditodajalcev in drugih finančnih družb, da pošteno obravnavajo ameriške potrošnike.

Glavni cilj tega zakona je bil, da se nikoli več ne ponovi situacija, v kateri mora država z milijardami denarja davkoplačevalcev reševati banke, ki so “prevelike, da bi lahko propadle”.

Trumpova administracija trdi, da zakon ni dosegel svojega namena in da preprosto predstavlja primer prevelikega nadzora vlade nad finančnimi trgi, kar pa predstavlja že tradicionalen problem vseh republikancev, ko gre za vprašanje velikih bank in podjetij.

Seveda pa je takšen ukrep nove ameriške administracije požel val navdušenja na Wall Streeetu, kot tudi na evropskih borzah.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)