Iran uvaja prepoved vstopa Američanov v državo – TOPNEWS.si

Iran uvaja prepoved vstopa Američanov v državo

Iran uvaja prepoved vstopa Američanov v državo

Iran se je odločil uporabiti ukrep recipročnosti potem, ko je bila sprejeta žaljiva odločitev ZDA do Irancev. Ukrep bo veljal do ukinitve ameriškega,” je sporočilo iransko Ministrstvo za zunanje zadeve.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prepovedi vstopa državljanov sedmih muslimanskih držav v ZDA je povzročila ogorčenje, najbolj v Iranu, ki meni, da je to “darilo ekstremistom”.

Iran je najostreje reagiral na odločitev ameriškega predsednika in ocenil, da je odločitev žaljiva in najavil princip uvedbe recipročnih ukrepov za Američane.

Nobena od sedmih prizadetih muslimanskih držav doslej ni sprejela povračilnih ukrepov, nekatere pa sploh niso niti danes reagirale na ameriški ukaz, podpisan v petek.

Iranski mediji so danes poročali o tem, da ZDA “prekinjajo odnose z iranskim narodom”, nekateri od njih menijo, da gre za “rasistični pristop”, medtem ko je časopis Hamsahri na naslovni strani napisal: “Trumpov zid prispel do Irana”.

“S pravico do zaščite pravic svojih državljanov se je Iran odločil uporabiti ukrep recipročnosti potem, ko je bila sprejeta žaljiva odločitev ZDA do Irancev. Ukrep bo veljal do ukinitve ameriškega,” je sporočilo iransko Ministrstvo za zunanje zadeve.

V sporočilu se navaja, da ameriška odločitev vsebuje elemente, ki so nasprotni mednarodnim pravilom in dodaja, da je ministrstvo naložilo veleposlaništvom in konzulatom naj pomagajo “iranskim državljanom, katerim je onemogočena vrnitev na svoje domove, delovna mesta ali študij v ZDA.”.

Čeprav Iran in ZDA nimajo diplomatskih odnosov že 37 let, mnogi Iranci živijo v ZDA ali redno prihajajo v to državo.

Sudan je sinoči obsodil ameriško odločitev, ki je bila sprejeta po “zgodovinski najavi” 13. januarja, da bodo ZDA Sudanu ukinile gospodarske sankcije.

V Jemnu, kjer plamti državljanska vojna, so reagirali šiitski uporniki. Ocenjujejo, da je “nelegitimno” ovrednotiti državljane Jemna, kot izvor terorizma ali ekstremizma.

Sirija, Libija, Irak in Somalija se še niso odzvale na Trumpov ukrep.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)