Strokovnjaki so izračunali, kdo bi največ “profitiral” z gradnjo “mehiškega zidu”, Trump bi bil šokiran! – TOPNEWS.si

Strokovnjaki so izračunali, kdo bi največ “profitiral” z gradnjo “mehiškega zidu”, Trump bi bil šokiran!

Strokovnjaki so izračunali, kdo bi največ “profitiral” z gradnjo “mehiškega zidu”, Trump bi bil šokiran!

Mehiški predsednik je danes ponovil, da Mehika ne namerava plačati gradnje zidu na meji z ZDA, je pa zelo možno, da bodo pravzaprav Mehičani gradili na tem projektu.

Predsednik ZDA Donald Tramp je včeraj izdal ukaz za začetek gradnje zidu na meji z Mehiko, kar je prvi korak njegove najavljene ostrejše migrantske politike.

Trump je večkrat ponovil, da bo gradnja zidu stala med 8. in 10. milijardami dolarjev, vendar strokovnjaki opozarjajo, da je verjetneje, da bo cena veliko višja, celo višja od 30 milijard dolarjev.

Strokovni sodelavci firme “Gleeds Worldwide” pravijo, da bi gradnja zidu dolgega približno 1.600 kilometrov – meja je dolga 3.040 kilometrov, velik del predstavljajo naravne ovire, kot so gore in reka Rio Grande, stala približno 31 milijard dolarjev in da bi ga gradilo okoli 40.000 delavcev, več kot pet let.

Richard Steer, vodja omenjenega podjetja je dejal, da bi bil to eden najtežjih in najdražjih projektov kadarkoli, zaradi težavnosti prevoza težkih materialov v “zabačena” področja. Potrebna količina cementa za postavitev zidu stane približno 4 milijarde dolarjev. Količina potrebnega jekla bi stala 6 milijard dolarjev. Več kot 2 milijardi dolarjev bi bilo porabljenih za čiščenje terena in gradnjo dostopnih cest.

“Ideja o gradnji zidu, ki bi bil neprebojen, je nekaj zaradi česar bi lahko predsednika ZDA bolela glava. To je bil zelo učinkovit Trumpov tvit, ki pade v oči, vendarle predstavlja nerealno možnost”, je dejal Steer.

Steer ocenjuje, da bi delovna sila prišla predvsem z mehiške strani meje, saj je dosti cenejša od ameriške in ob meji je več mehiških naselij.

Vsekakor bi v tem obstajala ironija, če bi Mehičani gradili zid. To bi bila verjetno mešana delovna sila, vendar bi bili Mehičani cenejši, je dejal.

Tudi visoka cena prevoza okoli 44 milijonov kubičnih metrov betona in devet milijonov ton jekla na mejo bo verjetno gradbena podjetja usmerila na mehiške tovarne cementa in betona.

Analitiki investicijske banke “Bernstein” pravijo, da je zaradi lokacije tovarn in kamnolomov, mehiška tovarna “Cemex” v najboljšem položaju, da oskrbuje z materialom obe strani meje.

Ne glede, kako noro zveni Trumpov projekt, pa predstavlja ogromno priložnost za podjetja, ki bi sodelovala pri gradnji. ‘Cemex’ se zdi najboljši izbor, saj ima obrate s cementom, mešanim betonom, v obmejnih področjih, je dejal nek analitik.

Delnice “Cemex-a” so zrasle za celo 130 odstotkov v preteklem letu in včeraj dosegle rekordno rast, ko so investitorji čakali na razkritje podrobnosti Trumpovega načrta.

“Cemex” je drugi največji svetovni proizvajalec cementa in gradbenih materialov ter lastnik 23 odstotnega deleža “Grupo Cementos de Chihuahua” (GCC), drugega podjetja z nekaj proizvodnimi obrati ob meji, kjer naj bi se gradil zid.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)