Britansko Vrhovno sodišče: Ni Brexita brez odločitve parlamenta! – TOPNEWS.si

Britansko Vrhovno sodišče: Ni Brexita brez odločitve parlamenta!

Britansko Vrhovno sodišče: Ni Brexita brez odločitve parlamenta!

Vrhovni sodniki menijo, da premierka Teresa May ne more začeti uradnih pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU, dokler poslanici obeh domov ne izglasujejo začetek pogajanj. Premierka Terese May pravi, da bo kljub odločitvi Vrhovnega sodišče, do konca meseca marca začela pravni postopek za izstop Britanije iz Evropske unije

Vrhovno sodišče je s tem zavrnilo argument vlade, da lahko premierka Terese May enostavno izkoristi izvršna pooblastila za aktiviranje 50. člena Lizabonske pogodbe in začne dvoletna pogajanja o Brexitu. Vrhovno sodišče je istočasno enoglasno presodilo, da ni potrebe, da se o Brexitu konzultira s Škotsko, Walesom in Severno Irsko.

Medtem pa je tiskovni predstavnik Terese May sporočil, da bo vlada delala mimo sodišča.

“Britanci so izglasovali izstop Britanije iz EU in vlada bo njihovo odločitev izvedla z aktiviranjem 50. člena, kot je predvideno do konca marca. Današnja odločitev Vrhovnega sodišča ničesar ne spremeni”, je dejal portparol vlade in opozoril, da britanska vlada spoštuje odločitev Vrhovnega sodišča ter da bo hitro predlagala parlamentu nadaljnje korake v zvezi s tem, poroča Reuters.

Istočasno pa je britanski državni pravobranilec Jeremy Wright sporočil, da bo vlada Britanije izvajala odločitev britanskega Vrhovnega sodišča in da mora premierka May dobiti odobritev parlamenta, preden formalno začne proceduro o izstopu države iz EU.

“Seveda, da je vlada glede odločitve Vrhovnega sodišča razočarana, vendar se bo uklonila odločitvi sodišča in bo storila vse potrebno, da bi jo izvajala, je dejal Wright pred Vrhovnim sodiščem.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)