Varnost Avstrije je resno ogrožena: V državi je 1000 džihadistov, od tega 200 žensk! – TOPNEWS.si

Varnost Avstrije je resno ogrožena: V državi je 1000 džihadistov, od tega 200 žensk!

Varnost Avstrije je resno ogrožena: V državi je 1000 džihadistov, od tega 200 žensk!

Avstrijski strokovnjaki s področja varnosti že več mesecev zapored opozarjajo, da lahko teroristi v Avstriji izvedejo napad kjerkoli in kadarkoli. Razlog več za strah je dejstvo, da v državi živi trenutno okoli 1000 džihadistov.

Po oceni Službe za zaščito ustavnosti in za boj proti terorizmu obstaja močna in problematična islamistična scena še posebno na Dunaju, v Spodnji Avstriji in Štajerskem.

Trenutno nihče ne ve, koliko pristašev Islamske države v Avstriji je resnično pripravljenih za nasilje. Po podatkih pristojnih oblasti je v preteklih letih 295 oseb iz Avstrije odpotovalo v smeri Sirije, da bi se udeležilo džihada na strani Islamske države. Več kot 60 džihadistov je bilo zaustavljenih na poti na bojišče.

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve Avstrije se je okoli 90 bivših borcev Islamske države ponovno vrnilo v Avstrijo in se nahaja pod posebnim nadzorom. V bojih za Islamsko državo je življenje izgubilo 44 borcev iz Avstrije, na vojnih bojiščih pa se jih še vedno nahaja 110.

V povezavi s podporo Islamski državi je bilo doslej izrečenih 55 sodb, odprtih je bilo 147 kazenskih postopkov, 29 tako imenovanih “tujih bojevnikov” pa se trenutno nahaja v zaporu. Med osebami, ki so odšle iz Avstrije v džihad, največ oseb prihaja iz Čečenije (120), takoj za njimi sledijo osebe, po izvoru iz Bosne (40). Zanimiv podatek je, da je med njimi okoli 20 odstotkov žensk.

V petek pozno popoldne je avstrijska policija aretirala Avstrijca, albanskega rodu, ki je osumljen načrtovanja bombnega napada na Dunaju. Minister za notranje zadeve Avstrije Wolfgang Sobotka je nato zahteval uvedbo več video-nadzora.
V izjavi za dunajski dnevnik Oesterreich je dejal, da so potrebni novi instrumenti za nadzor salafistično-islamistične scene.
“Najprej mislim na gleženjske zapestnice za islamiste, ki predstavljajo grožnjo. Vendar pa to ni dovolj. Moramo uvesti video nadzor in se povezati s privatnimi kamerami”, je dejal Sobotka ter dodal, da bi s tem preprečili neopažen beg in bi to lahko hkrati služilo tudi kot faktor zastraševanja.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)