Dodiku grozi izolacija: Tudi Bruselj razmišlja o uvedbi sankcij – TOPNEWS.si

Dodiku grozi izolacija: Tudi Bruselj razmišlja o uvedbi sankcij

Dodiku grozi izolacija: Tudi Bruselj razmišlja o uvedbi sankcij

Potem ko so ZDA tudi uradno sporočile, da so uvedle sankcije proti Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, so se začele v zvezi s tem tudi konzultacije med državami članicami Evropske unije glede uvedbe enakih ukrepov. Veleposlanica ZDA v Sarajevu Maurinne Cormack je povedala, da ne razpolaga z informacijami, ali bodo tudi druge države sledile odločitvi ZDA, je pa ta korak bil usklajen z najbližjimi partnericami.

Telegraf.rs poroča, da države članice EU razmišljajo o opciji, da bi v zvezi z uvedbo sankcij proti Dodiku sledile ZDA in ga politično izolirale. Informacijo je za portal Faktor.ba potrdila tudi veleposlanica Francije v BIH Claire Bodony.

“Francija deluje v okviru EU in se bo odločila, ko bo 28 članic sprejelo skupno odločitev. Želim povedati, da ne obstaja državni program sankcij, temveč se sankcije sprejemajo v okviru EU”, je dejala Bodony.

Prav tako je RFE prenesel pisani odgovor tiskovnega predstavnika EU, da institucije Evropske unije in države članice spremljajo posledice nespoštovanja odločitev Ustavnega sodišča BiH, medtem ko sarajevski tisk špekulira, da bi se lahko najmanj 5 evropskih držav pridružilo sankcijam ZDA.

Po tamkajšnjih diplomatskih virih, naj bi vsaj 5 veleposlanikov dobilo navodilo, vključno z Nemčijo, da njihove države v takih okoliščinah sledijo ZDA. Nekaj podobnega naj bi bilo sporočeno tudi posebnemu predstavniku EU v BIH veleposlaniku Larsu Gunnaru Vigemarku.

Ameriški State Departement je potrdil, da je predsednik RS Milorad Dodik uvrščen na tako imenovano črno listo.

Sankcije proti Miloradu Dodiku obsegajo prepoved potovanja v ZDA in zamrznitev lastnine na ozemlju ZDA, kot tudi v vseh državah, ki se bodo pridružile sankcijam.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)