Donalda Trumpa bo varovalo 28.000 policistov – TOPNEWS.si

Donalda Trumpa bo varovalo 28.000 policistov

Donalda Trumpa bo varovalo 28.000 policistov

Na predsedniški inauguraciji Donalda Trumpa v Washingtonu bodo v petek zaradi varnostnih tveganj prisotni specialci, ostrostrelci, oboroženi droni,…. Pričakuje se, da se bo inauguracije udeležilo skoraj milijon ljudi.

Po napadih džihadistov v Nici in Berlinu so ameriške varnostne službe sprejele posebne ukrepe, da se kaj podobnega ne bi zgodilo v ameriškem glavnem mestu.

Poleg možnih zarot Islamske države ali Al-Kaide se je v zadnjem času pokazalo, da so ZDA ranljive tudi navznotraj. Teroristične napade v ZDA džihadisti iz tujine samo inspirirajo, ne pa tudi organizirajo. Minister Jeh Johnson, zadolžen za nacionalno varnost, je za javnost povedal, da za zdaj niso prejeli niti ene verodostojne grožnje glede inauguracije. ZDA morajo biti zaskrbljene zaradi domačega nasilnega ekstremizma.

Približno 28.000 pripadnikov varnostnih sil v uniformah in civilu, sestavljenih iz 50 različnih ameriških varnostnih služb, vključno s tajno službo, nacionalno gardo, agentov FBI, bo rasporejenih v Washingtonu v času inauguracije.

Inauguracija se bo začela s svečanim polaganjem venca na Nacionalnom pokopališču v Arlingtonu, nadaljevala se bo s prisego, zatem z inauguracijsko povorko in serijo balov. Vse skupaj se bo zaključilo v soboto z mašo v Nacionalni katedrali.

Posebno občutljiv del bo dejanje prisege pred zahodnim delom Capitola, na katerem bodo odhajajoči in bodoči predsednik, bivši predsedniki in večina funkcionarjev vlade in Kongresa.
Varovala jih bodo neprebojna stekla, na strehah bodo razporejeni ostrostrelci. FBi bo imela na tem področju razporejene radiacijske, kemične in biološke detektorje. Izziv za varnostne službe bo predstavljala tradicionalna povorka na Aveniji Pensilvanija, od Capitola do Bele hiše.

Varnostne službe pričakujejo, da se bo inauguracije udeležilo med 700 in 900 tisoč ljudi, vključno z najmanj 99 skupinami, ki načrtujejo proteste.

Center Washingtona bo zaprt za promet. Tisti, ki bodo želeli vstopiti v cono peš, bodo natančno pregledani.

Z namenom preprečiti možni napad s tovornjakom bodo oblasti okoli te cone postavile betonske ovire, tovorna vozila s cementom, tovornjake za odvoz smeti, avtobuse in druga težka vozila.

Spisek prepovedanih predmetov je dolg, med drugim vključuje prepoved raznih sprejev, balonov, koles, steklenic, palic za selfije, vrvi, laserske naprave.

Dovoljeni so mobilni telefoni in najmanjše torbice. Lahko se bo nosilo tudi protestne napise, natančno predpisanih dimenzij, vendar brez držal.

Nad nebom Washingtona je prepovedana uporaba dronov. V kolikor se bo kljub prepovedi kakšen pojavil, “razpolagamo s tehnologijo, ki bo to rešila”, je dejal minister Johnson.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)