Zakaj bo Pro plus še letos pristal v lasti Telemacha – TOPNEWS.si

Zakaj bo Pro plus še letos pristal v lasti Telemacha

Zakaj bo Pro plus še letos pristal v lasti Telemacha

Potem ko so kabelski operaterji in medijska hiša Pro Plus popolnoma ignorirali pozive Zveze potrošnikov Slovenije, da zaradi umika dveh programov komercialne televizije iz prizemnega oddajanja – tistim, ki imajo klasične strešne in sobne antene – naj ne prizadenejo najbolj ranljivih skupinam prebivalcev, ki živijo v odročnih krajih in potrošnikov, ki nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi si lahko privoščili plačilo dragih programskih paketov pri kabelskih ali operaterjih IP televizije, bo kot vse kaže še letos prišlo do “poroke” med Telemachom in Pro Plusom.

Dragan Šolak oziroma Telemach, ki je v lasti ameriškega sklada KKR, bo po preverjenih informacijah še letos kupil medijsko hišo Pro Plus. Lastniki medijske hiše Pro Plus se sicer. kot je v oodaji Vroči stol aprila letos razkril davčni svetovalec Ivan Simič, skrivajo v davčni oazi Curasao oziroma off shore podjetij v nizozemskih Antilih. Lastniki Po Plusa bodo sicer še prej “pobasali” v žepe približno 30 milijonov evrov letno od kabelskih operaterjev, saj je Telemach že podpisal dogovor o plačevanju programov, ostale pogodbe pa so ali naj bi bile tik pred podpisom tudi s T-2, Amisom in Siolom.

Seveda je že sedaj jasno, da bo zmagovalec pobiranja prisilnega davka največji operater Telemach, ki bo edini dolgoročno vzdržal stroške, ne da bi kratkoročno dvignil cene kabelske oziroma IP – televizije. Morda si lahko to privošči le še Siol, ki je v lasti Telekoma, medtem ko bodo drugi ponudniki prisiljeni prej ko slej dvigniti cene, saj dodatnih pet evrov na vsakega naročnika ne bodo mogli zapakirati v sedanje pakete, ki v začetni shemi stanejo od 20 evrov naprej. Tu se seveda odpira več vprašanj. Prvi sklop je povezan z gledalci oziroma naročniki. Ob napovedi, da bo treba za Pop TV in Kanal A plačevati, so mnogi bralci zahtevali, da se jim omogoči možnost izbire, ali želijo za programe plačevati ali ne, tak poziv je, kot smo zapisali že v uvodu dala tudi Zveza Potrošnikov Slovenije, a kot kaže z možnostjo izbire ne bo nič, saj bodo vsi programi Pro plusa pri Telemachu vključeni v osnovne sheme kabelske, digitalne televizije ter Total TV. Malo ali skoraj nemogoče je, da bi bilo pri drugih ponudnikih drugače. Februarja je sicer Telemach že napovedal spremembo cene za klasične pakte in večino trojčkov, ki jih bo podražil za evro in pol. Pri ZPS ne verjamejo, da bodo operaterji, še posebej tisti manjši strošek plačevanja novih programov prevzeli nase, zato pričakujejo, da se bodo cene tudi najbolj osnovnih paketov povišale, če ne takoj pa z zamikom.

Drugi sklop vprašanj, ki se odpira, se seveda nanaša na ostale ponudnike televizijskih programov, ki so vsaj formalno po zakonu v enakem položaju kot programi Pro Plusa in so morali do sedaj večini kabelskih operaterjev plačevati za to, da so bili uvrščeni v programsko shemo ponudnikov kabelske oziroma IP- televizije. Kabelski operaterji so vedno uporabili argument vsi ponudniki televizijskih storitev, ki so pod slovensko jurizdikicijo oziroma podvrženi slovenski zakonodaji so v programske sheme uvrščeni pod enakimi pogoji in vsi plačujejo, vendar ta argument sedaj seveda odpade. Kabelski operaterji bi morali po tej logiki plačevati vsem ustvarjalcem domačih programov, ne pa samo nekaterim, ki lahko zaradi monopolnega položaja na medijskem trgu to izsilijo.

Seveda bo sedaj na mizi nov argument in sicer, če hočete biti v programski shemi plačajte ali pa vas bomo zabrisali iz osnovne programske sheme. To pa je že vprašanje za zakonodajalca oziroma izvršilno oblast, ki pa je že do sedaj tolerirala, da so domači kabelski operaterji do sedaj bogato plačevali vsem tujim televizijskim programom tudi samo zato, ker so nekateri ponudniki televizijskih programov samo fiktivno imeli sedež v tujini. Prav zanimivo bo v prihodnjih dneh spremljati razvoj dogodkov in argumentacijo kabelskih operaterjev in ponudnikov IP- Televizije, ki bodo morali pojasniti, kako je mogoče, da v pogojih tržne konkurence vsi poslujejo pod enakimi pogoji in bi torej glede na delež gledanosti morali participirati pri razdelitvi “bogate” letine po principu “faer share”. Tak sistem je v tujini standard v mnogih državah, ker ustvarjalci televizijskih programov enostavno živijo od prihodkov s strani operaterjev. Razen seveda pri nas, kjer je zaradi anomalij in dogovorne beri “mafijske” ekonomije na področju oglaševalskih prihodkov, kjer je Pro Plus v boljših letih pobiral tudi do 20 milijonov dobička oziroma med 70 in 80 odstotki vsega oglaševalskega denarja na trgu namenjenega oglaševanju oziroma televizijam.

Seveda gre v ozadju za to, da bodo ponudniki kabelske oziroma IP- televizije kmalu postali lastniki največjih medijskih hiš v državi, kot se bo to zgodilo v primeru Telemacha in Pro Plusa. Odgovor, zakaj so največji operaterji, kot je na primer Telemach, pristali na plačevanje televizijskih programov, gre iskati v dejstvu, da Telemach na koncu ne bo samo lastnik največje medijske hiše v državi, ampak veliki zmagovalec tekme med samimi kabelskimi operaterji, saj bo tako rekoč uničil konkurenco, ki ne bo vzdržala tekme, kdo da več in kdo lahko vzdrži dlje, ne da bi dvignil cene osnovnih oziroma klasičnih paketov. Prve žrtve bodo ne samo gledalci ampak tudi manjši kabelski operaterji, ki enostavno ne bodo mogli skriti v stroške visoke marže za programe Pro Plusa ali pa bodo morali delati z minusom, kar jih bo v vsakem primeru na kratek rok propadlo. Vsaj v prvem obdobju bodo najvišjo ceno plačali tisti, se pravi okoli 100, 000 slovenskih gospodinjstev oziroma 300. 000 ljudi, ki zaradi požrešnosti in pogoltnosti, ki ne pozna meja, ne bodo mogli več spremljati televizijskih programov v tako imenovanem “free to air” sistemu sobnih in strešnih anten. Manjši ponudniki televizijskih programov smo tako ali tako poteptani od velikih, na daljši rok pa bodo žrtve vsi potrošniki oziroma uporabniki kabelske oziroma IP- televizije, saj bodo operaterji ceno zaračunali na položnicah za naprej in za nazaj, kot četrta žrtev pa bodo seveda najbolj nastradali manjši kabelski operaterji, ki se morda v tem trenutku še ne zavedajo, kako usodne spremembe se dogajajo in kjer so samo nemi opazovalci oziroma statisti.

Vladimir Vodušek

Preberite še: Poziv ZPS operaterjem in AKOS-u k spremembi prakse pri ponujanju kabelske in IP-televizije

.

COMMENTS

Wordpress (0)