Cipras ponovno izbran za vodjo Sirize – TOPNEWS.si

Cipras ponovno izbran za vodjo Sirize

Cipras ponovno izbran za vodjo Sirize

Grški premier Aleksis Cipras je bil 16. oktobra ponovno izvoljen za vodjo levičarske Sirize. Na kongresu stranke je osvojil 93,54 odstotkov glasov, so sporočili iz Sirize.

Cipras je na zadnjem kongresu 2013 osvojil 74 odstotkov glasov, kar pomeni, da je njegova popularnost v stranki še narasla kljub temu, da je opustil radikalno levičarska načela Sirize, ko se je podpisal pod paket ukrepov varčevanja v zameno za pomoč EU v višini več milijard evrov.

Sedaj bo poskušal Cipras prepričati kreditodajalce, da bi Grčiji do konec leta odobrili novi sveženj kreditov, poroča AFP.

Cipras je v torek izjavil, da namerava njegova vlada hitro zaključiti drugo revizijo dogovora s kreditodajalci, ki se začne v torek.

Grčija po zaključki druge revizije pričakuje začetek pogovorov o zmanjšanju ogromnega bremena dolga, ki jo vsakodnevno pritiska.

Vprašanje dolga je razdelilo kreditidajalce. Nemčija, ki jo naslednje leto čakajo parlamentarne volitve, smatra, da je ublažitev bremena nepotrebna, medtem ko MMF želi rešiti ta problem. Cipras je dejal, da Grčija izpolnjuje dane obljube in pričakuje enako od kreditodajalcev. Taktika zavlačevanja je nesprejemljiva.

Grčija zahteva, da se to, kar je bilo dogovorjeno, takoj uresniči, meni Cipras, sklicujoč se na sporazum, ki je bil dosežen maja z ministri za finance evro območja o postopni ublažitvi bremena grškega dolga do 2018.

M.Č.

COMMENTS

Wordpress (0)