Od jastreba do goloba miru: Huan Manuel Santos, prejemnik Nobelove nagrade za mir – TOPNEWS.si

Od jastreba do goloba miru: Huan Manuel Santos, prejemnik Nobelove nagrade za mir

Od jastreba do goloba miru: Huan Manuel Santos, prejemnik Nobelove nagrade za mir

65-letni kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za mir kljub temu, da so Kolumbijci na referendumu zavrnili mirovni sporazum. ki ga je 26. septembra podpisal Santos z vodjo Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije -FARC- Rodrigom Londonom, znanim po nazivu Timočenko. V telefonskem pogovoru s sekretarjem Norveškega Nobelovega odbora Olavom Njolstadom je izjavil, da bo nagrada prispevala k napredku mirovnega procesa v Kolumbiji, poroča Reuters.

Nobelova nagrada za mir znaša 930 000 dolarjev in bo vročena 10. decembra v Oslu.

Agencija Reuters navaja, da je dodelitev letošnje Nobelove nagrade za mir Santosu presenečenje, ker so Kolumbijci na referendumu zavrnili sporazum z marksističnimi uporniki in tako preprečili zaključek 52 let trajajoče vojne, ki je terjala 260 000 življenj..

Britanski BBC je postregel z opazko, da Santos ni vedno uporabljal optimističen in pomirljiv ton. Pred manj kot desetimi leti (2008) je v funkciji ministra za obrambo Kolumbije dovolil kontroverzno bombardiranje kampa FARC v Ekvadorju, brez predhodnega obvestila oblasti sosednje države.

AP (Associated Press) prav tako navaja, da se “za Santosa ni pričakovalo, da bo postal tvorec miru”. Agencija navaja, da Santos izvira iz ene najbogatejših družin v Kolumbiji in med njegovimi glavnimi potezami v času vodenja Ministrstva za obrambo izvzel prekoračeni napad v Ekvadorju, v katerem je ubit eden od glavnih komandantov upornikov in tajno operacijo osvoboditve treh Američanov iz 5-letnega ujetništva FARCa.

Po mirovnem sporazumu, ki ga je Santos izpogajal, upornikom, ki bodo predali orožje in priznali vojne zločine, ne bo treba v zapor. Predvideno je bilo tudi, da FARC dobi do leta 2026 deset mest v kolumbijskem Kongresu, s čimer bi se olajšala njihova tranzicija v politično gibanje.

AP še navaja, da sta se Santos in Londono, katerega Norveški Nobelov odbor v obrazložitvi nagrade ni niti omenil, sestala samo dvakrat v celotnem mirovnem procesu.

AFP (Agence France Presse) navaja, da je Santos, rojen avgusta 1951 v Bogoti, predstavnik bogate, močne družine, ki je globoko zastopana v kolumbijski politiki in medijih. Santos zase pravi, da politično spada k “ekstremnem centru”.

Poleg Harvarda je zaključil tudi London School of Economics. Na začetku kariere se je ukvarjal z novinarstvom in pokrival sandinistično revolucijo v Nikaragvi. Nato je prešel v politiko in opravljal več ministrskih funkcij.

Karin Romanov

COMMENTS

Wordpress (0)