Ana ubita na Putinov rojstni dan – TOPNEWS.si

Ana ubita na Putinov rojstni dan

Ana ubita na Putinov rojstni dan

Pred 10. leti je nekdo naročil uboj novinarke Novaje gazete Ane Politkovske, točno za rojstni dan ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po mnenju mnogih političnih analitikov in poznavalcev takratnih razmer v Rusiji, naj bi celo Putin sam naročil njeno likvidacijo. Ana Politkovska je bila tudi aktivistka za človekove pravice, poznana po nasprotovanju vojni v Čečeniji in ruskemu predsedniku Putinu.

Politkovska je postala slavna s poročanjem iz Čečenije, kjer je bilo ugrabljenih in ubitih mnogo novinarjev in humanitarnih delavcev. Napisala je nekaj knjig o vojnah v Čečeniji in o Rusiji pod Putinovo oblastjo ter za svoje delo osvojila nekaj prestižnih nagrad.

Ubili so jo 7. oktobra 2006 v dvigalu svojega domovanja, na rojstni dan Vladimirja Putina, katerega je Alexander Litvinenko javno obtožil za uboj. Litvinenko je nedolgo zatem umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem.

Razlaga predsednika Vladimirja Putina in javnega tožilca Jurija Čajka je, da je bil uboj Politkovske lahko organiziran od zunaj, z namenom spodkopavanja ruske države. V zvezi s tem je bilo do sedaj aretiranih več kot 10 oseb. Do sedaj še ni bilo objavljeno niti eno ime možnega organizatorja uboja.

“Postavili ste se med Čečene. Vi ste moja sovražnica,” ji je rekel Putin, ko ga je intervjujala leta 2004. Njena kariera je bila polna grozljivih trenutkov. Bila je aretirana, pretepena, ustrahovana in pred smrtjo tudi zastrupljena. Vse samo zato, da bi jo utišali. Pokazala je izjemno hrabrost. Vojna, ki je bila medijsko slabo pokrita, je dobila pozornost prav zahvaljujoč njej. Posnela je ubijanje, ugrabitve, mučenja in uničevanja celih vasi.

K.R

COMMENTS

Wordpress (0)