Interpelacija 2- del: V petek na seji DZ pred poslanci znova ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh – TOPNEWS.si

Interpelacija 2- del: V petek na seji DZ pred poslanci znova ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh

Interpelacija 2- del: V petek na seji DZ pred poslanci znova  ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh bo znova odgovarjala na očitke v interpelaciji, ki jo je zaradi nakupa računalnikov zoper ministrico že drugič vložila SDS. Na očitke o negospodarnem izvajanju proračuna pa bo pred odborom za finance odgovarjal finančni minister Klemen Boštjančič. Cel teden bo sicer potekala seja DZ.

Že druga interpelacija ministrice za digitalno preobrazbo

V petek se bo na seji DZ pred poslanci znova zagovarjala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Zoper ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenovo Duh so v SDS že drugič vložili interpelacijo zaradi lanskega 6,5 milijonov evrov vrednega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. Že za ponedeljek pa je v DZ na temo nakupa računalnikov na zahtevo poslanske skupine NSi ponovno sklicana nujna seja komisije DZ za nadzor javnih financ. Seja je bila preložena že dvakrat, predsednik komisije Jernej Vrtovec pa je v petek sporočil, da se je Stojmneova Duh tudi tokrat opravičila. V NSi komisiji predlagajo, da ministrico pozove k odstopu.

Kot izhaja iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna, ministrstvo za digitalno preobrazbo pri nakupu računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri tem poslu je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Na poslanska vprašanja bo premier odgovarjal naslednji torek Seja DZ se bo sicer začela že v ponedeljek, a bodo zaradi odsotnosti predsednika vlade Roberta Goloba na poslanska vprašanja odgovarjali le ministri in ministrice. Premier bo na poslanska vprašanja odgovarjal prihodnji torek.

V torek bo DZ obravnaval predlog novele zakona o lokalnih volitvah, ki jo je vlada potrdila konec junija. Predlog novele sledi odločbi ustavnega sodišča, z njo pa želijo urediti volilni spor. Vlada predlaga še nekatere spremembe, vezane na volilne postopke in opravila, med drugim širi krog upravičencev za vložitev tožbe na upravno sodišče in uvaja elektronsko poslovanje sodišča.

V nadaljevanju seje bodo poslanci obravnavali tudi več zakonskih predlogov, vezanih na romska vprašanja, ki jih je v parlamentarno proceduro vložila NSi. Med njimi so predlogi novel zakonov o osnovni šoli, urejanju trga dela, socialno varstvenih prejemkih ter predlog dopolnitev zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. DZ bo obravnaval tudi koalicijski predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanja nacizma in fašizma.

Pod drobnogledom tudi finančni minister BoštjančičZahtevo za sklic nujne seje odbora za finance, ki bo v ponedeljek, je podala poslanska skupina SDS. Na njej bodo obravnavali odgovornost ministra za finance Klemna Boštjančiča “za nezakonito in negospodarno izvajanje državnega proračuna”, izhaja iz sklica.

V SDS so finančnega ministra Klemna Boštjančiča sicer k odstopu pozvali zaradi ugotovitev računskega sodišča, ki je v reviziji zaključnega računa lanskega državnega proračuna ugotovilo več nepravilnosti, med drugim tudi glede prerazporejanja denarja iz proračunske rezerve brez podlage v primeru nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski. Boštjančič poziv SDS k odstopu zavrača, vidi ga kot poskus preusmerjanja pozornosti.

COMMENTS

Wordpress (0)