Propad evropske ekstremne desnice, Trump je bil njen up, sedaj njeno največje prekletstvo – TOPNEWS.si

Propad evropske ekstremne desnice, Trump je bil njen up, sedaj njeno največje prekletstvo

Propad evropske ekstremne desnice, Trump je bil njen up, sedaj njeno največje prekletstvo

Vzpon Donalda Trumpa na funkcijo predsednika najmočnejše svetovne sile ZDA, je pomenil spodbudo populistom po svetu, še posebej v Evropi. Sedaj pa jim ravno Trump zmanjšuje možnosti za uspeh.

Kolumnistka Frida Ghitis je napisala za CNN, da zmaga sredinskega predsedniškega kandidata v Franciji potrjuje trend, ki bi moral zaskrbeti populiste desnega krila, še posebej pa tiste, ki delajo v Beli hiši.

Macron je zmagal zaradi kombinacije večih faktorjev, nekateri so edinstveni za Francijo. Eden od razlogov za njegovo zmago je zagotovo ta, da Francozi niso želeli videti na vrhu države francosko verzijo Trumpa.

Marine le Pen, Macronova protikandidatka, je za Francoze predstavljala ravno to.

le pen hollandia

Trumpu v ZDA upada popularnost, še več, ravno v Franciji, po zadnjih javnomnenjskih anketah celo 82 odstotkov ljudi nima lepega mnenja o njem. Trumpa imajo Francozi celo manj radi, kot ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki v zahodnih državah Evrope velja za grožnjo demokraciji.

Donald Trump je vodil predsedniško kampanjo kot nacionalistični populist in njegova zmaga je izzvala evforijo med evropskimi populisti.

Podprli so ga vodja ultra desničarjev iz Nizozemske Geert Wilders, vodja UKIP-a Nigel Farage in seveda liderka Nacionalne fronte Marine le Pen.

Seveda pa je Trump, po tem ko je bil izvoljen za predsednika ZDA, začel vse bolj delati tisto, za kar je najbolj kritiziral svojega predhodnika.

Poleg tega, njegova nepredvidljivost, še posebej na področju zunanje politike, ni všeč evropskim volivcem.

trump

Njegov odnos z Rusijo in Kitajsko ni jasno definiran, ta trenutek jih ocenjuje kot prijatelje, že naslednji kot sovražnike in jih brez razmisleka in po nepotrebnem izziva. Najavi razveljavitev obstoječih mednarodnih trgovinskih sporazumov. Izziva tudi predsednika sosednje Mehike, mimogrede ošteje avstralskega premiera. S kanclerko Merklovo se noče rokovati, čez čas napiše, da je imel z njo v času njenega obiska v ZDA posebno kemijo. Glede EU izjavi, da upa, da bo še katera članica storila podobno kot Velika Britanija, nato se premisli in pohvali enotnost in konsolidacijo EU-ja. Na Twitterju objavi, da je imel čast gostiti palestinskega predsednika Abbasa, naslednji dan izbriše sporočilo. Izjavi, da se se ne bo mešal v sirsko državljansko vojno, vendarle izvede raketni napad, brez predhodnega soglasja Kongresa in VS OZN. Konflikt s Severno Korejo napenja do te mere, da se cel svet trese pred možnim oboroženim spopadom, velikih razsežnosti……

Ljudje so zaradi Trumpovega vedenja zmedeni. Tako kot upada njegova popularnost v ZDA, tako upada tudi “rating” evropskim strankam, ki so ga podprle. To se je zgodilo tudi v Franciji. Samo sejanje strahu pred migranti, očitno več ne zagotavlja absolutne zmage na volitvah. Za zmago je potrebo še kaj več.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Orbit_NG 7 let

    vi ste en propad.

  • comment-avatar
    Jožef 7 let

    Po vsebini tega portala se vidi spretnost tega kajakaša, ki se zelo uspešno prebija mimo levih in desnih čeri.
    Le kdo bi mu verjel ?. Vedno je na sredini najnevarnejše brzice.