(V ŽIVO) Po eksploziji na vzhodu Poljske na vladi neformalen posvet članov SNAV, ki ga sestavljajo premier kot predsednik SNAV, obrambni, notranji, zunanji in infrastrukturni minister ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Po eksploziji na vzhodu Poljske na vladi neformalen posvet članov SNAV, ki ga sestavljajo premier kot predsednik SNAV, obrambni, notranji, zunanji in infrastrukturni minister ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije

(V ŽIVO) Po eksploziji na vzhodu Poljske na vladi neformalen posvet članov SNAV, ki ga sestavljajo premier kot predsednik SNAV, obrambni, notranji, zunanji in infrastrukturni minister ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije

Po torkovi eksploziji na vzhodu Poljske se danes ne sestaja Svet za nacionalno varnost (SNAV), ampak se je opoldne v prostorih vlade začel neformalni posvet članov SNAV. “Danes je zadeva povsem deeskalirala, zato ne vidimo nobene potrebe, da bi Slovenija ustvarjala vtis ogroženosti tam, kjer je ni,” je odločitev pojasnil premier Robert Golob.

https://twitter.com/vladaRS/status/1592853542737694720

V kabinetu premierja so davi za  potrdili, da se bo po torkovi eskalaciji danes opoldne sestal Svet za nacionalno varnost. A premier je kasneje v izjavi ob robu srečanja s predsednikom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu) Petrom Štihom pojasnil, da bo namesto tega opoldne potekalo le “posvetovanje v ožji sestavi”.

Seja SNAV je medtem sklicana za 30. november.

Kot so pojasnili z vladnega urada za komuniciranje, gre za neformalni posvet članov SNAV, ki ga sestavljajo premier kot predsednik SNAV, obrambni, notranji, zunanji in infrastrukturni minister ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Po besedah Goloba bodo na današnjem posvetu “razčistili nekatere različne informacije o dogajanju na Poljskem”, medtem ko sodeč po zadnjih informacijah “ni nobene potrebe, da bi dvigovali stopnjo ocene tveganje”.

Kot je pojasnil, glede na najnovejše informacije namreč ni šlo za nameren napad, kakor se je sprva ugibalo, ampak je na poljsko kmetijo po nesreči priletela ukrajinska protiletalska raketa.

“Danes je zadeva povsem deeskalirala, zato ne vidimo nobene potrebe, da bi Slovenija ustvarjala vtis ogroženosti tam, kjer je ni. Zato tudi ni sklica, ni nobene potrebe, se bomo pa vseeno informirali o zajemu in pretoku informacij, da se pripravimo na redno sejo Sveta za nacionalno varnost, ki bo 30. novembra,” je povedal Golob.

Torkova eksplozija na vzhodu Poljske blizu meje z Ukrajino je povzročila veliko zaskrbljenosti, a trenutno se zdi, da aktivacija 4. člena Severnoatlantske pogodbe, o kateri naj bi sprva razmišljala Poljska in ki bi sprožila posvetovanja članic Nata, ni več na mizi, je danes v državnem zboru povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Fajonova se je na incident v torek zvečer, ko je na vzhod Poljske blizu meje z Ukrajino priletela raketa in ubila dve osebi, odzvala na današnji seji odbora DZ za zunanjo politiko, ko ji je vprašanje o tem postavil predsednik odbora Predrag Bakovič (SD).

Ministrica je poudarila, da gre za “zelo resno” zadevo, ki je povzročila “veliko zaskrbljenost” in obilico pogovorov, med drugim v okviru zveze Nato in EU kot tudi v Sloveniji.

“Izrazili smo solidarnost in sožalje najbližjim. Veliko je bilo pogovorov na najvišji ravni, tudi sama sem od sinoči stalno v stiku tako z našimi predstavništvi v Bruslju, na Severnoatlantskem zavezništvu in v evropski zunanji diplomaciji kot tudi z vsemi pristojnimi organi znotraj Slovenije,” je dejala.

Preiskava incidenta sicer še poteka, prav zdaj se v Bruslju na to temo tudi sestajajo veleposlaniki zveze Nato v Bruslju, a vendarle se po besedah Fajonove zdaj že zdi, da morebitna aktivacija 4. člena Severnoatlantske pogodbe s strani Poljske, ki se je še zjutraj omenjala kot možnost, ni več na mizi.

Omenjeni člen sicer določa, da se bodo pogodbenice med seboj posvetovale, kadarkoli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice.

Ministrica je poslancem še pojasnila, da je bila raketa po neuradnih informacijah izstreljena v okviru torkovega silovitega raketiranja, ki je povzročilo izdatno škodo na ukrajinski infrastrukturi in po katerem je brez elektrike ostalo sedem milijonov Ukrajincev. Za zdaj poljska stran nima potrditve, od kod je raketa priletela, je še povedala.

Obenem je obsodila torkovo rusko raketiranje ukrajinske infrastrukture, ki povzroča izjemno in nedopustno škodo, prizadeva civilno prebivalstvo in civilne cilje ter vodi v dodatno eskalacijo napetosti. “Slovenija ob vsaki priložnosti poziva k ustavitvi spopadov, začetku pogajanj za mir, a trenutno nič na kaže, da je ena ali druga stran na to pripravljena,” je še dejala.

Izjavo predsednika vlade Roberta Goloba bomo prenašali v živo na Topnews.si in YouTube kanalu Toptv.si

COMMENTS

Wordpress (0)