(V ŽIVO) “Petkov zdravstveni maraton”: Fides in vlada ostajata vsak na svoji strani, tudi fizično, dobesedno – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Petkov zdravstveni maraton”: Fides in vlada ostajata vsak na svoji strani, tudi fizično, dobesedno

(V ŽIVO) “Petkov zdravstveni maraton”: Fides in vlada ostajata vsak na svoji strani, tudi fizično, dobesedno

Kljub petkovemu maratonu povezen z dogajanji v zdravstvu danes ni prišlo do premirja  na fronti med vlado in ‘predstavniki zdravniškega sindikata Fides. Kot so pozno popoldne sporočili iz Fidesa bodo stavko, ki traja že dva tedna, nadaljevali  tudi prihodnji teden.

Gremo po vrsti. V Fidesu so ob 12. uri na stavkovnih pogajanjih zaman čakali predstavnike vladne strani, hkrati pa so brez Fidesa potekala pogajanja v okviru plačnega stebra za zdravstvo. Po premoru so se namreč danes prav tako ob 12 uri  nadaljevala pogajanja za zdravstveni steber, a brez zdravniškega sindikata Fides, ki je ob isti uri želel pogajanja o stavkovnih zahtevah.  Sindikat Fides je udeležbo odpovedal, predstavnike vlade pa ob isti uri povabil na nadaljevanje stavkovnih pogajanj.

Takšno ravnanje vlade v Fidesu razumeli kot umik vlade iz pogajanj. Menijo, da bi lahko stavkovna in stebrna pogajanja potekala istočasno, saj jih vodita dve pogajalski skupini. Da vladne strani na ta pogajanja ni bilo, po besedah ministra za javno upravo Franca Propsa ne pomeni, da se iz njih umika. Nanje bodo sindikat verjetno povabili za ponedeljek.

Ob 13 uri  pa se je v prostorih ministrstva za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sestala z direktorji zdravstvenih zavodov  Za bolnike je kljub stavki sindikata Fides po zagotovilih direktorjev zdravstvenih zavodov dobro poskrbljeno, je po sestanku z njimi povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V bolnišnicah naj bi doslej večinoma odpadlo od pet do 10 odstotkov storitev. Sicer pa ministrica vztraja, da nima mandata za udeležbo na pogajanjih s Fidesom.

Člani stavkovnega odbora Fidesa so se popoldne sestali na seji glavnega stavkovnega odbora in odločili, da nadaljujejo stavko, saj vladna stran ni ponudila “nič takega, da bi zadovoljila vsaj delu stavkovnih zahtev”. “Stavka je zoprna zadeva za vse nas in tudi mi bi jo radi čim prej zaključili, ampak če ni nekih zavez in jamstev, tega ne moremo storiti,” je v izjavi za medije po seji dejal Polh.

V sindikatu so prepričani, da je “žogica na vladni strani, da končno resno sedejo za pogajalsko mizo, da se dogovorimo o najbolj perečih problemih, ki nastajajo in da potem skupno nadaljujemo to pot”.

O stebrnih pogajanjih pa je Polh ponovil, da zaenkrat “ne pridejo v poštev, ker je to druga stavkovna zahteva in mi gremo po vrstnem redu, najprej rešujemo prvo stavkovno zahtevo in potem lahko pristopimo k drugi stavkovni zahtevi”.

Stavko nadaljujejo po stavkovnih pravilih, ki se jih v sindikatu držijo. “Problem imamo z nekaterimi direktorji javnih zavodov, ki po svoje jemljejo stavkovna pravila in si pridržujejo pravico, da si jih razlagajo po svoje in tudi ukrepajo na nam nerazumljiv način,” pa je opozoril Polh.

V Fidesu sicer zbirajo obrazce z umiki soglasij za nadurno delo. Po Polhovih besedah je odziv množičen, umike trenutno preštevajo, njihovo število pa bodo razkrili v ponedeljek po zborih stavkajočih, ki bodo potekali v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

V Fidesu sicer še vedno vztrajajo, da bi morala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sodelovati na stavkovnih pogajanjih s sindikatom. “V preteklosti smo že videli, kako se je tudi ministrica sama angažirala, prišla na pogajanja in sama iskala mandat na vladi za tisto, kar se je dogovorila z nami,” je dejal Polh in ministrico pozval k enakem početju.

“Mislim, da je njeno mesto tu, glede na to, da zastopa resor zdravstva, ki mu trenutno ne gre dobro. Pred našimi očmi se sesuva sistem, ki je kadrovsko podhranjen, enostavno ne moremo več sestavljati urnikov zaradi vsega tega in mislim, da bi bila njena osnovna naloga, da se zavzame za to, da se stavka zaključi, ne pa da z direktorji govori, kako bodo organizirali delo med stavko,” je komentiral današnji sestanek ministrice z direktorji večjih zdravstvenih ustanov.

V sindikatu vztrajajo tudi, da zdravnikom med stavko ni treba izdajati bolniških listov. Polh je dodal, da bi morali zdravnike administrativno razbremeniti, o tem pa so že večkrat obvestili tudi ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

COMMENTS

Wordpress (0)