DZ potrdil Matejo Čalušić za ministrico – Golobova ekipa v polni sestavi – TOPNEWS.si

DZ potrdil Matejo Čalušić za ministrico – Golobova ekipa v polni sestavi

DZ potrdil Matejo Čalušić za ministrico  – Golobova ekipa v polni sestavi

DZ je Čalušić danes izvolil s 45 glasovi za in 29 proti, s čimer ji je prenehala poslanska funkcija. Glede na rezultate državnozborskih volitev pravica nadomeščanja poslanskega mandata najprej pripada Danijelu Bešiču Loredanu. Po sestopu z ministrske funkcije se je sicer tej možnosti kot nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona odrekel, a se bo zdaj po pojasnilih Državne volilne komisije (DVK) o tem moral znova izreči.

Naslednji v vrsti za prevzem poslanskega sedeža pa je še en nekdanji minister v vladi Roberta Goloba, in sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki pa je že izrazil pripravljenost, da sede v poslanske klopi. Z izvolitvijo Čalušić na čelo kmetijskega resorja je po več menjavah v vladnih vrstah Golobova ministrska ekipa po več mesecih vnovič popolnjena.

Nova ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić na položaj prihaja z izobrazbo iz sektorja, a gre vseeno za v veliki meri neznano ime, brez bogatih izkušenj. Na zaslišanju pred matičnim odborom DZ je dejala, da si bo prizadevala, da bo poklic kmeta dobil večji pomen, a predstavniki kmetov ostajajo previdni.

Čalušić, rojena 5. septembra 1987 v Kopru, je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot je zapisano ob njeni predstavitvi na spletni strani stranke, od tukaj izvira njena ljubezen do podeželja in kmetijstva.

Po rodu Primorka je leta 2006 maturirala na Srednji zdravstveni šoli v Izoli, nato pa šolanje nadaljevala na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je šolanje zaključila leta 2012. Leto pozneje je na biotehniški fakulteti opravila še usposabljanje za svetovalca za fitofarmacevtska sredstva. Kot je mogoče razbrati s spletne strani DZ, je pred petimi leti opravila tečaj za sommelierja prve stopnje pri Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Ravno o njeni izobrazbi je bilo največ govora in polemik, saj je bilo prvotno na straneh DZ navedeno, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Čalušić je ob tem zavrnila očitke, da bi se lažno predstavljala. “Priznam pa, da bi morala natančno pogledati vse svoje podatke, zato se moram za tako površnost jasno opravičiti,” je dejala na zaslišanju pred matičnim odborom. Odgovornost za administrativno napako, kot so jo označili v njeni stranki, je sicer v celoti prevzelo Gibanje Svoboda.

Delovne izkušnje je pred nastopom poslanske funkcije nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Kot so navedli v kabinetu predsednika vlade, je delovne izkušnje pridobivala v družinskem podjetju, ki se ukvarja z gradbenimi instalacijami in gostinstvom, v zadnjih letih pa je uspela povezati in v okviru lokalne dobavne verige združiti več mladih istrskih vinarjev.

Pred dvema letoma je Čalušić pot zanesla v poslanske klopi, potem ko je bila na parlamentarnih volitvah v volilnem okraju Koper 2 uspešna na listi Gibanja Svoboda. Kot poslanka je imela sicer najvidnejšo vlogo ravno v odboru DZ za kmetijstvo, v katerem je bila podpredsednica.

“Kot poslanka se zavzemam za vitalnost in konkurenčnost kmetijstva in prehranske industrije ter skrajšanje dobavnih verig in lokalno samooskrbo,” je Čalušić o sebi dejala za spletno stran stranke. Konkurenčnost kmetijstva in pomen lokalne samooskrbe je naslovila tudi na zaslišanju pred odborom. Čeprav promocija slovenske hrane po njeni oceni dosega določene pozitivne rezultate, pa je to področje treba urediti na širši sistemski ravni.

Med bistvenimi nalogami je izpostavila kmetijsko in prehransko varnost, pri čemer se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal bolj privlačen, predvsem za mlade.

Za izboljšanje konkurenčnosti in trajnosti sektorja so po njenem mnenju bistvenega pomena strukturne spremembe, povečana vlaganja v investicije in razvoj ter tesno sodelovanje med pridelovalci, strokovnjaki in političnimi odločevalci. “V Sloveniji žal še ni zadostnega zavedanja, da obdelana zemlja na podeželju pomeni tudi prehransko varnost ljudem v mestu,” je poudarila pred poslanci odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predstavniki kmetov so glede nove ministrice, četrte ženske na čelu kmetijskega resorja po Mariji Lukačič, Aleksandri Pivec in Ireni Šinko, previdni, saj je, kot pravijo, ne poznajo dobro.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je poudaril, da je imenovanje ministrov stvar predsednika vlade, ki mora tudi prevzeti to odgovornost. Tako v Sindikatu kmetov Slovenije, na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in na Zadružni zvezi Slovenije so prepričani, da novo ministrico čaka veliko izzivov, pri čemer si želijo stabilnega okolja in čimprejšnjega dialoga.

Novoizvoljena ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić bo ministrske posle prevzela v začetku prihodnjega tedna. Najprej jo čaka postavitev najožje ekipe, v kateri kot državna sekretarja ostajata Eva Knez in Blaž Germšek, je potrdila. Prioritetni in ključni korak pa bo dialog s predstavniki kmetijskih organizacij, je povedala po izvolitvi.

Čalušić načrtuje, da se bo s predstavniki kmetov sestala že v naslednjem tednu. Tudi sicer pa novoizvoljeno ministrico na resorju čaka nemalo izzivov.

Med njimi so ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Novo ministrico čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, ki si želijo stabilnega okolja in dialoga, pri čemer pa bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

Novoizvoljena ministrica je sicer v predstavitvi svojih načrtov za delo na resorju med bistvenimi nalogami izpostavila kmetijsko in prehransko varnost, pri čemer se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal bolj privlačen, predvsem za mlade.

 

Z izvolitvijo Čalušić na čelo kmetijskega resorja je po več menjavah v vladnih vrstah Golobova ministrska ekipa po več mesecih vnovič popolnjena.

COMMENTS

Wordpress (0)