Hrvaška hobotnica in Fortenova: Ali bo šef hrvaške gospodarske hobotnice Pavao Vujnovac, v sedlu hrvaške globoke države in ob podpori Fabrisa Peruška, Sloveniji zadal nov in močan udarec v obliki številnih odpuščanj v Mercatorju in Tušu? – TOPNEWS.si

Hrvaška hobotnica in Fortenova: Ali bo šef hrvaške gospodarske hobotnice Pavao Vujnovac, v sedlu hrvaške globoke države in ob podpori Fabrisa Peruška, Sloveniji zadal nov in močan udarec v obliki številnih odpuščanj v Mercatorju in Tušu?

Hrvaška hobotnica in Fortenova: Ali bo šef hrvaške gospodarske hobotnice Pavao Vujnovac, v sedlu hrvaške globoke države in ob podpori Fabrisa Peruška, Sloveniji zadal nov in močan udarec v obliki številnih odpuščanj v Mercatorju in Tušu?

Gre verjeti vodstvu Fortenove, da bo nakup trgovske verige Tuš okrepil, konsolidiral in povečal možnosti za uspeh tako Tušu, kot tudi Mercatorju, ali bo šef hrvaške gospodarske hobotnice – Pavao Vujnovac v sedlu hrvaške globoke države in ob podpori Fabrisa Peruška – Sloveniji zadal nov in močan udarec v obliki številnih odpuščanj v Mercatorju in Tušu ter polega navedenega še povečal negativni vpliv na slovensko gospodarstvo in nadaljeval z izčrpavanjem Mercatorja?

Po dolgotrajnem izčrpavanju Mercatorja, se je Pavao Vujnovac odločil, da Fortenovo doda v zbirko podjetij v rdečih številkah, kjer se nahaja že Mercator, še Tuš in tako z obema trgovskima hišama še poveča vpliv na slovensko gospodarstvo, kjer Hrvaška Sloveniji diktira cene in izbira hrvaške dobavitelje ter proizvajalce hrane. Prejšnji četrtek je na seji delničarjev družbe Fortenova uspel pripraviti vse predpogoje za nakup družbe Fortenova, ki ji bo po obstoječih informacijah sledila prodaja, tako vrednih podjetij v skupini, ki bi se po nekaterih ocenah lahko prodala za milijardo in pol, kot tudi tistih, ki so v globokih rdečih številkah, kot sta Mercator in Tuš. Ali so poleg velikih nepoštenih zaslužkov hrvaške gospodarske hobotnice, ki ji asistira hrvaška globoka država, del skritega načrta tudi odpuščanja ob pridružitvi Tuša v skupino in nato še bistveno številčnejša ob zelo verjetni odprodaji Mercatorja in Tuša (ne)komu? Kdo bo poravnal ta račun, Slovenija v obliki socialne podpore odpuščenim ali Slovenija v obliki odkupa Mercatorja in Tuša v rdečih številkah?

Od četrtkove seje skupščine delničarjev Fortenove je 100-odstotkov premoženja skupine Fortenova na voljo za prodajo za 500 milijonov evrov z opcijskimi dodatnimi 160 milijoni evrov, kar je odvisno od rezultatov. Vujnovčevo podjetje Open Pass se je strinjalo, da bo zagotovilo plačilo celotnega dogovorjenega zneska, če bo potrebno. Za soglasje k transakciji, ki je potrebno za njeno sklenitev, bodo delničarje (imetnike potrdil o lastništvu družbe Fortenova Group STAK) zaprosili na skupščini 19.12.2023, zaključek transakcije, ki je predviden med prvim in drugim četrtletjem leta 2024, bo zahteval tudi odobritev nekaterih organov za sankcioniranje, kot tudi odobritev organov, odgovornih za zaščito tržne konkurence v več jurisdikcijah. Celotna družba je tako ocenjena na le 500 milijonov evrov, predvidena pa je tudi možnost prenosa deležev nesankcioniranih delničarjev na novo družbo.

Povedano drugače, za manj kot 250 milijonov evrov namerava Open Pass razlastiti delničarje, ki imajo trenutno v lasti 50-odstotkov družbe, kar prinaša poleg dolgoletnega in načrtnega izčrpavanja Mercatorja, delničarjem še dodatno škodo. Namreč, septembra 2022, ko naj bi transakcijo izvedli hrvaški obvezni pokojninski skladi, je bil 43,41-odstotni delež ocenjen na 500 milijonov evrov, kar pomeni, da je v 14 mesecih več kot prepolovila. Zanimiv je tudi način »razlastitve« šejka Saifa Alketbija in njegovih 43-odstotkov delnic v Fortenovi, da nato kot manjšinski delničar lahko odkupiš vso družbo po smešno nizki ceni. Recept je dokaj enostaven: Če si prvak velike stranke na Hrvaškem, lahko s političnimi lobiranji v Bruslju dosežeš uvrstitev podjetja na listo sankcioniranih, seveda samo na seznam EU, kjer ti pomaga tvoja politična stranka, ki jo vodiš, očitaš brez podanih dejstev podporo Rusiji v konfliktu z Ukrajino in je stvar urejena, dokler se ne reši pritožba, no, kljub temu da ti lobiranje za uvrstitev šejkove družbe na seznam sankcioniranih ne uspe ne v ZDA niti v Združenem kraljestvu. Pravni lastnik delnic Fortenove, ki so prej pripadale sankcionirani ruski Sberbank, g. Alketbi, je sicer spoštovan in zelo dobro uveljavljen poslovnež v svoji domovini, ZAE.

Očitno ne bo sprejel razlastitve, ki jo poskuša doseči Vujnovac s pomočjo hrvaške vlade, v kateri se je vrednost Fortenove v letu dni, kot lahko vidimo, magično prepolovila. Alketbi seveda pripravlja sodno bitko in če zmaga – kar je zelo verjetno – se je treba vprašati, kako nameravajo novi lastniki Fortenove plačati odškodnino, ne da bi pri tem nastala še večja škoda za podjetje in vse zaposlene ter dobavitelje.

Kazenske ovadbe zoper Fabrisa Peruška, Pava Vujnovca, Damirja Spudića, Josipa Jurčevića, Ante Bračića, Maksima Poletaeva, Ivico Mudrinića, Vsevoloda Rozanova, podjetje ENNA FRUIT in podjetje Open Pass Limited, ki sedaj »rešuje« Fortenovo, očitno niso bile dovolj pri ustvarjanju nezakonite premoženjske koristi s strani navedene gospodarske hobotnice, ki je mnogo širša od navedenih parih oseb, uživa podporo hrvaške globoke države, aktivnih in upokojenih članov hrvaške obveščevalne službe SOA ter najvišjih predstavnikov oblasti, njene lovke pa so neverjetno široko razpredene v Sloveniji. Ali se v Sloveniji zavedamo posledic? Smo pripravljeni na njih? Ima mogoče kdo v tem trenutku interes kupiti nazaj vsaj Mercator in Tuš? Zanimivo je, da o tem slovenski mediji sploh ne pišejo medtem, ko lahko Fortenovi  in tveganjih povezanih s šefom hrvaške gospodarske hobotnice – Pavaom Vujnovcem veliko prebiramo v hrvaških medijih. Omenimo samo nekatere članke:

https://crodex.net/kako-je-plenkovic-izgubio-korupcijsku-nevinost/
https://crodex.net/pavao-vujnovac-od-pranja-casa-do-najmocnijeg-covjeka-u-hrvatskoj/
https://www.regionalobala.si/novica/veliki-met-bostjana-napasta-iz-luke-koper-v-enega-najvecjih-hrvaskih-poslovnih-sistemov-skupino-enna
https://www.nacional.hr/dodlek-tvrdi-da-ga-vujnovceva-enna-fruit-istiskuje-s-konzumovih-polica-po-tome-ppd-se-pretvara-u-prvo-poljoprivredno-drustvo/
https://www.seebiz.eu/tvrtke/todoric-o-fortenovi-plenkovic-sve-cini-da-to-preuzme-vujnovac/284235
https://net.hr/danas/hrvatska/u-ovoj-vili-zajedno-zive-sef-domovinskog-pokreta-obavjestajac-soa-e-i-dva-mocna-tipa-s-linkom-prema-rusiji-940a286a-1be3-11ec-ba27-42c37b853278

COMMENTS

Wordpress (0)