Danes praznujemo dan Rudolfa Maistra v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. – TOPNEWS.si

Danes praznujemo dan Rudolfa Maistra v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Danes praznujemo dan Rudolfa Maistra v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

V Sloveniji danes praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra, v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Osrednja državna proslava je bila v sredo v Mariboru.

Generalu Maistru in njegovim borcem se bodo danes poklonili tudi v rojstnem Kamniku in v Kranju, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec pa bo popoldne z delegacijo položil venec k Maistrovemu spomeniku pred ministrstvom za obrambo v Ljubljani.

Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

https://twitter.com/vladaRS/status/1727422509547728980

Na osrednji državni proslavi na predvečer praznika v Mariboru je podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec v slavnostnem govoru dejal, da je Maister Slovencem dal pomembno lekcijo, da se nam svoje majhnosti ni treba bati.

https://twitter.com/vladaRS/status/1727416329400172708

Podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec, ki je slavnostni govor opravil po odpovedi udeležbe premierja Roberta Goloba zaradi zdravstvenih težav, je na proslavi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor poudaril, da je Rudolf Maister ob pomoči svojih pribočnikov severovzhodni del Slovenije zaščitil pred germanskim pritiskom.

Kot je izpostavil, moramo s solidarnostjo “narediti vse, kar je v naši moči, da bosta varnost in stabilnost, ki ju uživamo v Sloveniji, čim prej zagotovljeni tudi Palestincem in Ukrajincem”. Posebej je Mesec omenil tudi Maistrovo ženo Marijo, ki je s humanitarnim delom v Mariboru pomagala revnim, kot predsednica Mariborskega ženskega društva pa zahtevala volilno pravico za ženske.

“Danes, ko se spominjamo ravnanj naših prednikov, si je kar težko zamisliti, kaj se dogaja v človeku in kako se zaveda resničnosti, ko se znajde v tako skrajnem položaju z negotovim izidom, kakor je bilo to tisti petek, 1. novembra 1918, v vojašnici v Melju, ko je Maister stopil pred zbrane častnike ter mestnemu poveljniku drzno zabrusil, da ne priznava dvanajstih točk, s katerimi je nemški občinski svet dva dni prej razglasil Maribor in okolico za del Nemške Avstrije,” je dejal.

Kolektivno požrtvovalnost pod Maistrovim vodstvom je primerjal s slovensko solidarnostjo po avgustovskih poplavah in dodal, da “kadar stopimo skupaj za skupne cilje, nam noben izziv ne bo pretežek”. “Najpomembnejša stvar pri vsaki krizi je naš odziv nanjo. Zgodovina nam je in nam vedno bo zastavljala zanke. Rojeni smo v svet borb in preizkušenj,” je še dodal Mesec.

Ob koncu je pozval tudi k solidarnosti, kakršno je zmogla Maistrova žena Marija Maister, ki je s humanitarnim delom v Mariboru pomagala revnim, kot predsednica Mariborskega ženskega društva pa je zahtevala volilno pravico za ženske. Posebej je izpostavil, da moramo s solidarnostjo “narediti vse, kar je v naši moči, da bosta varnost in stabilnost, ki ju uživamo v Sloveniji, čim prej zagotovljeni tudi Palestincem in Ukrajincem”. Proslave se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je od leta 2005 slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan. Letos je vlada leto 2024, ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica Maistrove smrti, razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

 

COMMENTS

Wordpress (0)