(V ŽIVO) 2. shod za Palestino v Ljubljani – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) 2. shod za Palestino v Ljubljani

(V ŽIVO) 2. shod za Palestino v Ljubljani

Prešernov trg so so včeraj ob 17 uri preplavili transparenti, ki so pozivali k miru in ustavitvi nasilja. “Bombe ne prinašajo miru”, “To ni vojna, to je genocid”, je pisalo. Obrnili pa so se tudi na premierja Roberta Goloba, saj so zapisali “Golob, kje je svoboda?”.

Na drugem shodu za Palestino so poudarili, da je dovolj dvoličnosti Evropske unije (EU), ki v nekaterih oboroženih konfliktih ostro obsoja že najmanjše zločine, ko gre za Izrael pa gleda vstran. Konec oktobra je namreč mednarodna neprofitna organizacija Save the Children poročala, da je število otrok, ki so bili ubiti v Gazi, v treh tednih izraelskih zračnih napadov preseglo število ubitih otrok na letni ravni v vseh konfliktih po svetu.

“Priče smo, kako Gaza postaja pokopališče. Vrstijo se opozorila, da se izvajajo mednarodna hudodelstva, a države Zahoda, vključno s Slovenijo, še naprej neomajno podpirajo Izrael,” je povedala govorka z megafonom iz Gibanja za pravice Palestincev. Po njihovih besedah je dovolj tudi “ameriškega imperializma, ki ruši vse pred sabo”. Dovolj je vojn, dovolj nasilja, zato zahtevajo “mir in svobodno Palestino”, je še poudarila.

Najvidnejši izraelski politiki naravnost okrutno pozivajo k nasilju, je izpostavila govorka in ob tem opozorila, da se nasilje vse bolj stopnjuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu. S shodom zahtevamo, da slovenska politika tudi tokrat odločno ukrepa, da se prepreči genocid, ustavijo hudodelstva ter da se za to zavzame tudi na ravni EU-ja.

V Gibanju za pravice Palestincev zahtevajo spoštovanje mednarodnega prava in enakopravnosti vseh ljudi, Slovenija pa po njihovem mora kot prihodnja nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a narediti vse, kar lahko, za spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic. “S shodom zahtevamo, da slovenska politika tudi tokrat odločno ukrepa, da se prepreči genocid, ustavijo hudodelstva ter da se za to zavzame tudi na ravni EU-ja,” so sporočili iz gibanja, ki je premierju Golobu, zunanji ministrici Tanji Fajon, poslancem v DZ-ju in slovenskim evroposlancem, predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu ter veleposlaništvom ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije v Sloveniji ponovno poslalo poziv, naj zagotovijo spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic v Gazi.

Sledila je minuta molka za vse žrtve v konfliktu v Gazi, nato pa se je množica po Čopovi ulici odpravila proti ameriški ambasadi. Po poti so vzklikali “free, free Palestine”, “konec okupacije, ameriške fundacije”, pa tudi “Izrael bombardira, Nato financira”.

Počasi je povorka prišla do veleposlaništva ZDA, kjer pa je policija zaprla ulico in naredila varnostni kordon. Množica se je brez incidentov razen verbalnih slišati je bilo namreč glasno negodovaje, žvižgi, ki jim je sledilo skandiranje. Shod se je nato zaključil na Trgu republike pred državnim zborom, kjer je bilo med drugim poudarjeno, da smo vsi ljudje, zato je treba takoj ustaviti ubijanje. Vrhunec performensa pa so bili v bele rjuhe zaviti medvedki in druge igrače poškropljeni z rdečo barvo, ki so so ponazarjali trupla ubitih otrok v Gazi. a koncu so  igrače v vrečah podelili otrokom družinskih članov, ki so bili v prvih vrstah protesta.

Udeleženci so zbrali na Prešernovem trgu, pot so nadaljevali prek Čopove in Cankarjeve ulice do Prešernove, kjer so ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ameriško veleposlaništvo in nemško veleposlaništvo, nadaljevali pa so ga  prek Šubičeve ulice do Trga republike. Dogajanje smo spremljali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)