(VIDEO) Orban je bil nekoliko žalosten, ker se zaradi njegova stališča, da je “strategija EU v zvezi z vojno v Ukrajini propadla ” in da “Ukrajinci ne bodo zmagali na fronti,” ni hotel nihče fotografirati z njim – TOPNEWS.si

(VIDEO) Orban je bil nekoliko žalosten, ker se zaradi njegova stališča, da je “strategija EU v zvezi z vojno v Ukrajini propadla ” in da “Ukrajinci ne bodo zmagali na fronti,” ni hotel nihče fotografirati z njim

(VIDEO) Orban je bil nekoliko žalosten, ker se zaradi njegova stališča, da je “strategija EU v zvezi z vojno v Ukrajini propadla ” in da “Ukrajinci ne bodo zmagali na fronti,” ni hotel nihče  fotografirati z njim

Strategija Evropske unije v zvezi z vojno v Ukrajini “je spodletela” in blok bi moral ustvariti načrt B, saj Ukrajinci ne bodo zmagali na fronti, je za madžarski državni radio dejal premier Viktor Orban. Petek. Orban je v govoru v Bruslju ob robu vrha EU dejal, da poteka “velika bitka”, zlasti glede podpore Ukrajini. Orban je dejal, da ne vidi razloga, da bi Madžarska poslala denar svojih davkoplačevalcev v podporo Ukrajini.  Zato je bil Orban je bil nekoliko žalosten, da se na evropskem vrhu nihče ni hotel fotografiratiin delti selfije  z njim.

Madžarski premier Viktor Orban, edini voditelj Evropske unije, ki se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, odkar je ta začel svojo obsežno invazijo na Ukrajino, pravi, da je strategija bloka v zvezi z vojno “propadla” in da je treba ustvariti načrt B saj Kijev ne bo dobil frontne bitke proti Rusiji. V govoru v Bruslju ob robu vrha EU, kjer je bila razprava osredotočena na podporo Ukrajini, je Orban dejal, da se glede te zadeve odvija “velika bitka”, in dodal, da ne vidi razloga, da bi Madžarska poslala denar svojih davkoplačevalcev v podporo Kijevu, ki se od februarja 2022 bori proti invaziji ruskih čet, ki jih je poslal Putin.

Orbanove pripombe so prišle, ko Evropska komisija želi soglasno podporo držav članic za povečanje dolgoročnega proračuna EU pred koncem leta, zlasti za zagotovitev nadaljnji dotok finančne pomoči Ukrajini. Komisija je predlagala revizijo proračuna EU za obdobje 2021–27 v vrednosti 1,1 bilijona evrov (1,2 bilijona dolarjev), da bi Ukrajini zagotovili 50 milijard evrov in dodatnih 15 milijard evrov porabili za migracije. Toda dopolnitev proračuna potrebuje podporo vseh držav članic, ki bodo morale plačati dodatne prispevke iz svojih nacionalnih proračunov.

Voditelji EU so prvi dan vrha v Bruslju razpravljali o reviziji proračuna, vendar niso našli dogovora in so se le odločili, da bodo “nadaljevali z delom, da bi dosegli splošen dogovor do konca leta” . ” Orban, čigar vlada še naprej neguje tesnejše vezi z Rusijo, je za razliko od drugih držav EU veljal za potencialnega nasprotnika povečane pomoči Ukrajini.

“Ugotovili smo, da ta predlog ni bil pravilno izdelan in ni bil primeren za osnovo za resna pogajanja, zato smo ga zavrnili,” je Orban povedal za državni radio svoje države 27. oktobra. “To je bila velika bitka, zlasti glede ukrajinskega težava.”

Orban je dejal, da je največja težava v tem, da je bruseljska strategija pošiljanja denarja in vojaške pomoči Ukrajini za pomoč v boju proti Rusiji “propadla”.

»Danes vsi vedo, a si tega ne upajo povedati na glas, da je ta strategija propadla. Očitno je, da to ne bo šlo … Ukrajinci ne bodo zmagali na prvi črti,« je dejal in dodal, da je potreben načrt B.

Orbanove pripombe so prišle, ko Budimpešta poskuša sprostiti milijardno pomoč , predvideno za Madžarsko v proračunu EU, vendar jo je izvršilna Evropska komisija blokirala zaradi pomislekov glede vladavine prava. Orbanovo stališče je naletelo na kritike drugih voditeljev EU. Luksemburški premier Xavier Bettel je 27. oktobra dejal, da Madžarska ne bi smela imeti EU “talca” glede pomoči Ukrajini.

»Ne morete reči: če želite denar za Ukrajino, hočemo denar za nas. Ne smemo biti talci gospoda Orbana in prepričan sem, da bomo našli pozitivno rešitev,” je dejal. Bettel je bil med številnimi voditelji EU , ki so kritizirali Orbana , ker se je ta mesec srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na Kitajskem, ko Moskva vodi vojno proti Ukrajini, EU pa se izogiba Kremlju.

“To je resnično kazanje srednjega prsta državi, ki vsak dan trpi zaradi ruskih raket in bomb,” je dejal Bettel 26. oktobra. Toda Orban je branil svojo odločitev , da se sreča s Putinom, in dejal, da je “ponosen”, da ohranja odprte komunikacije z Moskvo. Orban ni bil edini voditelj EU, ki se ni strinjal s predlogom komisije za revizijo proračuna. Njegova severna soseda, Slovaška, je Orbana podpirala njegove strahove glede tega, kaj se bo zgodilo s sredstvi, namenjenimi v Ukrajino. Slovaški premier Robert Fico, ki je bil imenovan 25. oktobra, je dejal, da bi morala pomoč Ukrajini vključevati zagotovila, da sredstva ne bodo poneverjena.

“Ukrajina je med najbolj skorumpiranimi državami na svetu in prekomerno finančno podporo pogojujemo z zagotovili, da evropski denar (vključno s slovaškim) ne bo poneverjen,” je dejal v izjavi . Litovski predsednik Gitanas Nauseda je dejal, da predlaganih 50 milijard evrov za Ukrajino ni dovolj, medtem ko je estonska premierka Kaja Kallas dejala, da bi – poleg podpore Ukrajini – morali povečati skupne izdatke za izboljšanje obrambnih zmogljivosti EU.

Belgijski premier Alexander De Croo je podprl nadaljnjo podporo Ukrajini, vendar je komisijo pozval, naj bolje uporabi denar v lastni blagajni, namesto da od članic EU zahteva večje prispevke. Odločitev o rebalansu proračuna pričakujejo na naslednjem decembrskem vrhu EU.

COMMENTS

Wordpress (0)