(V ŽIVO) Golob v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Golob v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik

(V ŽIVO)   Golob v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik

Poslanci se bodo danes zbrali na izredni seji, na kateri se bodo seznanili s predlogoma državnih proračunov za prihodnji dve leti. Predstavila jim ju bosta predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič, vsebinske razprave pa danes še ne bo, saj jo bodo najprej opravili na sejah delovnih teles DZ.

Za leto 2024 je DZ proračun sprejel že novembra lani, z zdaj predlaganimi spremembami pa se odhodki zvišujejo za 720 milijonov evrov na 16,2 milijarde evrov, medtem ko naj bi se prihodki povečali za 211 milijonov evrov na 14 milijard evrov. V letu 2025 je načrtovanih 14,6 milijarde evrov prihodkov in 15,8 milijarde evrov odhodkov.

Proračunski primanjkljaj naj bi tako prihodnje leto znašal 2,2 milijarde evrov oz. 3,3 odstotka BDP. To je več, kot dopuščajo fiskalna pravila, ki bodo z letom 2024 spet začela veljati, kar bo poskušala vlada v Bruslju upravičiti s posledicami avgustovskih poplav in zemeljskih plazov, ki so povzročili večmilijardno škodo.

Predlog obeh proračunov je vlada sprejela 28. septembra, ko je Boštjančič povedal, da so makroekonomske razmere še vedno negotove. Ob tem je avgustovska povodenj po zadnji vladni oceni povzročila za skoraj deset milijard evrov finančnih posledic. “Sanacija bo zahtevala preusmeritev znatnih sredstev znotraj proračuna,” je dejal.

Po današnji predstavitvi bo stekla razprava na sejah parlamentarnih odborov, ki so sklicane v času med 10. in 23. oktobrom. Spremembe proračuna za leto 2024 in proračun za leto 2025 bi nato lahko poslanci skupaj z zakonom o izvrševanju proračunov in preostalimi proračunskimi dokumenti sprejemali na novembrski seji DZ.

Danes se bodo poslanci medtem seznanili še z odstopom ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je izgubil zaupanje premierja Goloba. Ministrske naloge bo namesto njega začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Dogajanje v državnem zboru, ki se začne ob 13.uri bomo prenašali v živo na portalu Topnews.si in Youtube kanalu TopTV.si.

 

Za danes pa je sklicano nadaljevanje pogajanj med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja. Na mizi je še precej odprtih vprašanj, dodaten dejavnik pa je tudi petkov odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. V sindikatih poudarjajo, da je, ne glede na njen odstop, pogajanja treba nadaljevati in se čim prej tudi dogovoriti.

Pred pogajalci so še vedno odprta vprašanja glede predloga za odpravo plačnih nesorazmerij in hkratne prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico, težkega približno 847 milijonov evrov, ki ga je sindikatom vladna stran predstavila pred dvema tednoma. Njegovo vsebino so nato pretresali po posameznih dejavnostih in poklicih na t. i. stebrnih pogajanjih. Odzivi na sindikalni strani pa so bili precej kritični.

“Predlog ne pomeni več odprave plačnih nesorazmerij, ampak zgolj še prenos teh nesorazmerij v nov plačni sistem,” je dejal vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Dodal je, da se je vlada s predvidenimi pasovnimi dvigi odpovedala odpravljanju plačnih nesorazmerij in da je njen zadnji predlog še slabši od predhodnega. Svoje stališče vladni strani nameravajo v konfederaciji sporočiti danes.

Po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška so nekateri sindikati vladni strani že poslali svoje predloge. Zato pričakujejo, da se bo ta do pripomb danes opredelila in morda že podala tudi nov predlog.

Tako Počivavšek kot Štrukelj pa napovedujeta, da nameravajo na pogajanjih zagotovo odpreti tudi vprašanje usklajevanja vrednosti plačnih razredov. Gre za zakonsko določbo v predlogu zakona o izvrševanju proračuna, s katero se onemogoča uskladitev osnovnih plač v javnem sektorju v letu 2024. “S to zakonsko določbo se močno vpliva neposredno na potek pogajanj, kjer je to vprašanje v celoti odprto,” poudarja Štrukelj.

Ob tem pa sindikate zanima, kaj bo odstop ministrice za javno upravo, ki je bila tudi glavna pogajalka na vladni strani, pomenil za pogajanja o prenovi plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij. Današnja pogajanja naj bi vodila državna sekretarka.

COMMENTS

Wordpress (0)