(VIDEO) “Slovenija in ZDA sta tesni zaveznici” – Robert Golob, Marjan Šarec in Tanja Fajon sinoči na večerji z ameriškimi kongresniki – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Slovenija in ZDA sta tesni zaveznici” – Robert Golob, Marjan Šarec in Tanja Fajon sinoči na večerji z ameriškimi kongresniki

(VIDEO) “Slovenija in ZDA sta tesni zaveznici” – Robert Golob, Marjan Šarec in Tanja Fajon sinoči na večerji z ameriškimi kongresniki

V zadnjih dneh se je v Sloveniji mudila delegacija ameriških kongresnikov. Pred odhodom sta danes izjavo za medije podala republikanec Graham in demokrat Menendez, ki sta govorila predvsem o vojni v Ukrajini, vlogi Slovenije na Zahodnem Balkanu in pomoči, ki jo lahko ZDA ponudijo Sloveniji po uničujočih poplavah v začetku avgusta. Najvišja tovrstna delegacija iz ZDA v zadnjih šestih letih se je ob obisku v Sloveniji med drugim sestala s premierjem Robertom Golobom in predstavniki vlade, ter s predsednico države Natašo Pirc Musar.

“Slovenija in ZDA sta tesni zaveznici, ki imata skupne vrednote demokracije in človekovih pravic ter glavne poglede na dogajanje v mednarodni skupnost,” so zapisali na vladnem Twitter profilu o sinočnjem srečanju Roberta Goloba z ameriškimi kongresniki.

Že včeraj se je delegacija, ki jo vodita predsedujoči senatnemu odboru za zunanjo politiko demokratski senator Bob Menendez in republikanski senator Lindsey Graham, sestala s premierjem Robertom Golobom. Večerje delegacije s premierjem sta se udeležila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec. Govor je bil o aktualnih mednarodnopolitičnih vprašanjih in dvostranskih odnosih ZDA-Slovenija.

https://twitter.com/vladaRS/status/1698426438737711347

Danes se bo z delegacijo sestala še predsednica republike Nataša Pirc Musar. Uradne informacije o obisku deseterice so izjemno skope. V delegaciji je po naših informacijah devet senatorjev in kongresnik. Senatorji večinoma pripadajo odboroma za vojaške zadeve in porazdelitev proračunskih sredstev. V Slovenijo so pripotovali kot del regionalne turneje, ki sicer poleg evropskih obsega tudi bližnjevzhodne države. Mudili so se že pri egiptovskem predsedniku Abdelu Fatahu Al Sisiju, turneja je obsegala še obiske v Jordaniji in Italiji. Po Sloveniji se bodo pred vrnitvijo v domovino ustavili še na Irskem.

https://twitter.com/vladaRS/status/1698426438737711347

Ameriška senatorja Lindsey Graham in Bob Menendez sta danes ob koncu obiska v Sloveniji pohvalila pomoč, ki jo Slovenija zagotavlja Ukrajini, ter poudarila, da se je Slovenija glede vojne v Ukrajini znašla “na pravi strani zgodovine”. Napovedala sta še, da bodo ZDA Sloveniji pomagale po avgustovskih poplavah.

Senatorja Graham in Menendez sta obljubila ameriško pomoč Sloveniji po poplavah. Dejala sta, da naj bi ZDA zagotovile predvsem pontonske mostove, s čimer bi pomagali premostiti čas, ki bo potreben za obnovo ključne infrastrukture, ki je bila uničena v poplavah.

V izjavi sta izpostavila tudi pomoč, ki jo Slovenija zagotavlja Ukrajini in po njunih besedah presega pričakovanja. Poudarila sta, da je Slovenija glede konflikta v Ukrajini “na pravi strani zgodovine”. Glede konca vojne v tej državi sta sicer dejala, da je bolj pomembno kot to, kdaj se vojna konča, pomembno predvsem to, na kakšen način se bo končala.

Ameriška senatorja sta omenila tudi vodilno vlogo Slovenije pri procesu integracije držav Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave. Dodala sta, da bo lahko Slovenija v naslednjih letih dodatno pomagala tem državam tudi kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov.

COMMENTS

Wordpress (0)