Ugibanja o množici Trumpovih privržencev pred sodiščem se niso uresničila, saj jih je prišlo le nekaj deset – TOPNEWS.si

Ugibanja o množici Trumpovih privržencev pred sodiščem se niso uresničila, saj jih je prišlo le nekaj deset

Ugibanja o množici Trumpovih privržencev pred sodiščem se niso uresničila, saj jih je prišlo le nekaj deset

Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je sinoči na zveznem sodišču v Miamiju soočil z obtožnico, ki mu v 37 točkah očita kazniva dejanja v zvezi z zaupnimi dokumenti, ki jih je leta 2021 nepooblaščeno odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti.

Po kratki formalni aretaciji se je izrekel za nedolžnega in bil izpuščen na prostost. Pomahal je podpornikom v značilnih rdečih kapicah z napisom MAGA (Naredimo Ameriko spet veliko), ki so se zbrali pred sodiščem in obiskal še kubansko restavracijo.

Američanom je bila tako onemogočena možnost, da bi videli in slišali nekdanjega ameriškega predsednika, prvega, ki se je soočil z zveznimi kazenskimi obtožbami v 247-letni zgodovini Amerike, sedeti na sodišču in jemati svoja zdravila.

Bilo je kot Ubiti posmehljivega ptiča brez zaključne besede Atticusa Fincha ali Nekaj ​​dobrih mož brez izbruha polkovnika Jessupa : “Ne moreš ravnati z resnico!” Namesto dvanajstih jeznih mož je pred igriščem mahalo z zastavami dvanajst jeznih maga mož, poroča Guardin.

Bilo je pomembno, ker je notranjost sodne dvorane edino mesto, kjer Trump ni bil več vsemogočni cesar svojih sanj, ampak ponižna, ranljiva osebnost, ki je na predvečer svojega 77. rojstnega dne razmišljala o možnosti zapora. Bilo je še toliko bolj pomembno, ker je v dobi dezinformacij, kjer laži prepojijo družbene medije in alternativno resničnost Trumpovih podpornikov, sodišče zadnje oporišče, kjer so dokazi, dejstva in resnica še vedno bistvo.

Na torkovem zaslišanju v Miamiju na Floridi, kjer zaradi pravil zveznega sodišča ni bilo prisotnih nekaj novinarjev, vendar brez kamer, se je obtoženec soočil z obsežnostjo svojih domnevnih zločinov in s tem, kako so spodkopali ameriško nacionalno varnost.

 

Tump je po zaslišanju je odletel proti New Jerseyju, kjer ima v načrtu napadalni govor proti postopku in tam bo tudi praznoval 77. rojstni dan. Ugibanja o množici Trumpovih privržencev pred sodiščem se niso uresničile, saj jih je prišlo le nekaj deset.

Trump je bil pred meseci prvi bivši predsednik proti kateremu je bila vložena državna obtožnica (New York), sedaj je tudi prvi z zvezno obtožnico. Preden se leto konča, ga verjetno čakata še po ena zvezna in državna (Georgia) obtožnica zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020.

Obtožnico v Miamiju je vložil posebni tožilec Jack Smith, ki ga je pravosodni minister ZDA Merrick Garland imenoval za preiskavo potem, ko je Trump zavrnil več poskusov vlade, da pride do dokumentov, ki jih je odnesel s seboj.

Smith je med preiskavo ugotovil, da je Trump skrival tudi vojaške načrte o napadu na Iran in jih kazal okrog. Skrival jih je tudi pred lastnimi odvetniki, ki jim je namigoval naj enostavno lažejo in preiskovalcem povedo, da nima več nobenih dokumentov.

Pri skrivalnicah mu je pomagal pribočnik Wault Nauta, ki se je skupaj s šefom v Miamiju soočil s svojo obtožnico.

Zgodovinska obtožnica, ki se osredotoča na napačno ravnanje z vladnimi skrivnostmi, ki jih je moral Trump kot vrhovni poveljnik varovati, je začetek sodnega postopka, ki se bo odvijal sredi predsedniške kampanje za volitve leta 2024.

Ameriški analitiki so ocenili, da je Trump izjemno hitro lani razglasil predsedniško kampanjo, da lahko vse kazenske pregone proti njemu razglaša za politične. To tudi počne, pri čemer grdo zmerja vse, ki ga ne podpirajo.

Trump je na družbenih omrežjih napadal tožilstvu in vztrajal, da ni storil ničesar narobe. V sodni dvorani je sedel molče in s prekrižanimi rokami medtem, ko je odvetnik v njegovem imenu na kratkem zaslišanju, ki se je končalo brez oddaje potnega lista ali drugih omejitev potovanj, podal izjavo o nedolžnosti.

Trump ima težave z odvetniki saj sta mu dva odstopila ob objavi obtožnice, zapiski odvetnika, M. Evana Corcorana, pa so večkrat navedeni v obtožnici.

Na njeni predstavitvi na sodišču sta ga zastopala Todd Blanche – odvetnik, ki ga zagovarja tudi v newyorški zadevi in floridski odvetnik Chris Kise, ki se je lani pridružil Trumpovi ekipi.

V skladu s pravili okrožja morajo imeti obtoženci za nadaljevanje obtožnice lokalnega odvetnika. Trump bo sedaj skušal čim dlje zavleči postopek v upanju, da bo spet zmagal na predsedniških volitvah, ko se bo skušal pomilostiti.

Sodni proces je po nekem naključju pripadel “njegovi” sodnici Aileen Cannon, ki jo je sam imenoval in ki mu je že skušala pomagati v primeru dokumentov, dokler ni doživela poraza na prizivnem sodišču.

Glede na 49-stransko obtožnico je naključno shranil na tisoče občutljivih dokumentov, vključno z informacijami o ameriškem jedrskem programu, na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi in v svojem golf klubu v New Jerseyju. Fotografije prikazujejo škatle z dokumenti, shranjene na odru plesne dvorane, v kopalnici in raztresene po tleh skladišča.

Ko se je nekdanji predsednik – ki je bil zdaj aretiran pogosteje kot izvoljen – pred sodnikom za prekrške Jonathanom Goodmanom izrekel za nedolžnega , so milijoni televizijskih gledalcev uživali komentarje strokovnjakov, ki so morali zapolniti mrtev zrak. Preden je sploh zapustil stavbo, se je konservativna mreža Fox News obrnila na nedokazane obtožbe o vpletenosti Joeja Bidna v podkupovalno shemo.

In na Fox Business si je protestnik s kapo z napisom »Naredimo Ameriko znova veliko« in majico »Ultra extreme Maga« zavzel čas za oddajo s kakšnim bahatim vztrajanjem, da je Bidnov sin Hunter »začel vojno v Ukrajini pred petimi leti « .

Zatemnitev sodne dvorane je bila nenavadna opustitev v državi, ki se ponaša s preglednostjo in državi, ki je po televiziji prenašala sojenje OJ Simpsonu in primere, kot je Johnny Depp proti Amber Heard. Toda ni skrivnost, zakaj se je obdolženec nenadoma tako sramežljiv pred kamero.

Enak vzorec se je zgodil aprila, ko se je v New Yorku izrekel za nedolžnega glede obtožb, ki izhajajo iz zamolčanega plačila zvezdnici filma za odrasle. Trump je užival v vseh prednostih vladanja ciklu novic, zbiranju podpornikov in zbiranju denarja, a nobeni slabosti javnega ponižanja pred sodnikom, katerega navodila mora upoštevati.

V torkovem helikopterskem posnetku cest, ki so bile zaprte, da bi naredili prostor za njegov konvoj črnih limuzin, je bil obtoženi videti bolj državnik kot begunec, bolj VIP kot OJ na begu.

Michael Beschloss, predsedniški zgodovinar, je tvitnil : »To je bila še nikoli videna aretacija nekdanjega predsednika zaradi hudih zveznih kazenskih obtožb in ker je bilo nam in našemu svobodnemu tisku prepovedano gledati in slišati v realnem času, obtoženi moški uspel narediti, da je bilo videti kot zmagoslaven prihod povorke.”

Tekoče poročanje o novicah je popolnoma primerno za Trumpovo področje izkrivljanja resničnosti. V Beli hiši se je Biden srečal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom in je modro molčal, da ga ne bi obtožili, da preganja svojega tekmeca na volitvah. Podobno molčeča je bila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Toda republikanci nimajo takšnih zavor. Zunaj sodišča je Trumpova odvetnica in tiskovna predstavnica Alina Habba podala jezno izjavo : »Ljudje, ki so odgovorni za to državo, ne marajo Amerike. Sovražijo Donalda Trumpa … Ciljni pregon vodilnega političnega nasprotnika je nekaj, kar vidite v diktaturah, kot sta Kuba in Venezuela.«

Po zaslišanju se je obtoženi ustavil v kubanski restavraciji Versailles in ga pozdravili kot krivičnega ljudskega heroja. Podporniki so se zbrali okoli njega in molili zanj. Nekdo je zavpil: “Jezus te ljubi!” Trump se je nasmehnil in pomahal ter izjavil: “Ste pripravljeni? Hrana za vse!” Množica je izbruhnila v aplavzu in vzklikih. Eden je zavpil: “Nadaljujte z bojem, gospod!”

Nato so obiskovalci izbruhnili v zboru “Vse najboljše, dragi Donald, vse najboljše!” Nekdanji predsednik je pripomnil: »Nek rojstni dan! Imamo vlado, ki je ušla izpod nadzora.”

Bil je spet v svojem elementu, igral je pred kamerami in se predstavljal kot populistični prvak, ki lahko oblikuje pripoved in nastavi ton. Njegovi tekmeci za republikansko predsedniško nominacijo so se znova zvijali med tem, ali obsoditi njega ali pravosodno ministrstvo ali oboje.

Sodišča zahtevajo resnico, celotno resnico in nič drugega kot resnico. Za obtoženca je to sovražno okolje. Ameriška javnost, ki je že leta utrujena od gledanja Trumpovega obraza na vsakem zaslonu in na vsaki naslovnici časopisa, si zasluži, da ga gleda, kako se spopada s svojim osebnim kriptonitom.

 

COMMENTS

Wordpress (0)