Uboga Urška, sedaj je kriva še za protest kmetov – Snemanje Odmevov v hlevu, čeprav na kmetih lahko vstopite v kuhinjo, celo spalnico, samo v hlev ne – TOPNEWS.si

Uboga Urška, sedaj je kriva še za protest kmetov – Snemanje Odmevov v hlevu, čeprav na kmetih lahko vstopite v kuhinjo, celo spalnico, samo v hlev ne

Uboga Urška, sedaj je kriva še za protest kmetov – Snemanje Odmevov v hlevu, čeprav na kmetih lahko vstopite v kuhinjo, celo spalnico, samo v hlev ne

Res je. hlevi so za kmete sveta zadeva, kamor nihče nima vstopa.  Iz lastne izkušnje iz mladosti se spomnim, da si na kmetiji  lahko vstopil v katerikoli prostor, celo spalnico, kuhinjo  ali v dnevno sob,  v hlev pa ne, “ker bi lahko prinesel bolezni”- To je bilo res strogo prepovedano, pa ne samo zaradi bolezni, ampak tudi zaradi tega, ker so na kmetih skrbno varovali , koliko svinj je tisto leto kotilo in 0predvsem, koliko glav živali redijo. To je bila “poslovna” skrivnost. Nekaj  pa je bilo tudi vraževerja, da bi lahko tuji pogledi na lepo rejene živali zaustavili njihovo  rast in vsesplošni  napredek na kmetiji.

Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so po dobrih dveh tednih včerja opustili pogajanja z vlado. Moti jih marsikaj, še najbolj pa novi predlog zakona o živalih, ki po njihovem mnenju aktivistom omogoča “sprehajanje po hlevih”. Ministrstvo po drugi strani pravi, da gre za nesporazum.

Domnevno  nepooblaščeno kukanje v hleve naj bi bil tudi razlog, da so kmetje za naslednji torek napovedali blokado Ljubljane in odstopili od pogajanj z vlado.  Zato je sinoči marsikdo gledal po strani, ko je snemanje Odmevov delno potekalo v hlevu od koder se javil predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Nekateri gledalci Odmevov pa so postali pozorni na to in presenečeni , da se je vodja kmečkega življa javljal iz domačega hleva

https://twitter.com/rtvslo/status/1648437956020142084

https://twitter.com/toomazh/status/1648439531853746177

Nič ni pomagalo, da je kmetijska ministrica Irena Šink, ki se je  pri Rosviti soočila z Medvedom  in  zagotavljal, da aktivisti po noveli zakona o živalih te pravice ne bodo dobili.

Kaj vas najbolj moti pri predlogu zakona o zaščiti živali, tudi glede na to, da premier Golob pravi, da imajo druge države glede zaščite živali še strožje zakone kot mi je sogovornike vprašal Rosvita Pesek.
Anton Medved: “To ne drži. Nas zelo moti to, da bodo tako imenovani aktivisti s 40-urnim tečajem dobili pravico, da bodo hodili po naših hlevih. Tega nima nobena evropska niti svetovna država in mi se s tem nikakor ne strinjamo zaradi biovarnosti, pa tudi zaradi vznemirjanja. Kajti vemo, da kmet, ki dobro, vestno ravna z živalmi, tega ne more dopustiti”.

“Kako to, da kmetje niso bili eden pomembnih ali celo ključnih sogovornikov pri zakonu o živalih, saj imajo oni z živalmi največ opravka? Tak zakon ne bi smel iti mimo njih,” je zanimalo voditeljico.
Irena Šinko: “Zakon so pripravljali v poslanski skupini. Poslanske skupine so tiste, ki so vložile predlog zakona, ministrstvo pa se bo do zakona opredelilo”.

Novela zakona o pravicah živali so pred tednom dni  v proceduro vložile poslanske koalicije Urška Klakočar Zupančič,  ki bo sedj kriva še prekinitev pogajanja kmetov z vlado in protest ter blokado prestolnice prihodnji torek, Meira Hot in poslanka Levice Tatjana Greif.

 

COMMENTS

Wordpress (0)