Laibach bodo postali prva tuja skupina, ki bo nastopila v Kijevu po invaziji, ki jo vidijo kot “cinično proxy vojno za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala” – TOPNEWS.si

Laibach bodo postali prva tuja skupina, ki bo nastopila v Kijevu po invaziji, ki jo vidijo kot “cinično proxy vojno za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala”

Laibach bodo postali prva tuja skupina, ki bo nastopila v Kijevu po invaziji, ki jo vidijo kot “cinično proxy vojno za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala”

Subverzivna slovenska industrial rock zasedba Laibach naj bi bila prva tuja skupina, ki bo imela celoten koncert v Kijevu po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022. Kot poroča  britanski Guardian  bo skupina 31. marca nastopila v Bel Etage Music Hall pod koncertnim naslovom Evrovizija – glavni sklic na dejstvo, da tekmovanja za pesem Evrovizije, na katerem je leta 2022 zmagala Ukrajina, letos ne bo gostila Ukrajina, temveč Liverpool v Združeno kraljestvo.

V izjavi, ki je napovedala koncert, je skupina zapisala: »Medtem ko se preostala Evropa pripravlja na praznovanje svoje ideje svobode in solidarnosti 9. maja v Liverpoolu, Laibach Evrovizijo vrača v Ukrajino, kamor sodi in kjer je edino resnično in resnično vizija Evrope se dogaja prav zdaj.« Izkupiček koncerta bo namenjen v dobrodelne namene.

V skupinskem pogovoru z Guardianom po e-pošti so dodali: »Pravijo, da medtem ko orožje govori, umetnost molči. S tem se ne strinjamo. Nekatera najpomembnejša umetniška in glasbena dela so nastala med vojno. Celo v najbolj nevzdržnih časih holokavsta je umetnost dajala smisel in moč življenju, da se je uprla nasilju vojne.«

Skupina je imela dva koncerta v Sarajevu leta 1995, ko so mesto med vojno v Bosni oblegale sile bosanskih Srbov. “Zato se zavedamo pomena upiranja psihologiji nasilja in konflikta s civilno držo in podpiranjem normalnega življenja, karkoli že to pomeni v danem kontekstu,” je dejal Laibach. Ne smemo dovoliti, da cinizem vojne ali cinizem strateških interesov kapitala naša življenja popolnoma spremeni v izredno stanje.

Laibach je bil ustanovljen v nekdanji Jugoslaviji leta 1980. Skupina je hitro postala kontroverzna zaradi svoje absurdne (a namerno nekoliko nedoumljive) uporabe fašistične simbolike in totalitarnih vojaških podob, oblečenih v vojaške uniforme na odru in uporabe ritmov, podobnih koračnici, kar so kasneje opisali kot ” dadaistična avantura«.

Leta 1984 so se po prepovedi nastopanja v domovini preselili v London, a jih je kasneje po osamosvojitvi sprejela Slovenija. Kvintet je posnel slavno serijo idiosinkratičnih priredb, predelav europopa, državnih himn, albuma Beatlov Let It Be, zvočne podlage Sound of Music in še več. Leta 2015 je skupina postala ena prvih – in zagotovo najbolj odmevnih – nekorejskih skupin, ki je nastopila v Severni Koreji.

V nadaljnjih pripombah za Guardian je skupina obžalovala konflikt v Ukrajini kot »cinično proxy vojno za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala (vojaške industrije itd.). V tej vojni sta najbolj ogrožena ukrajinsko ljudstvo in Ukrajina kot država, katastrofalne posledice pa bo čutila Rusija sama, pa tudi Evropa in druge regije. Mir je mogoče in mora doseči le in izključno z intenzivno diplomacijo, resnimi pogovori za zeleno mizo, predvsem med Ameriko in Kitajsko, ki sta glavni igralki na šahovnici, ter protagonistoma neposrednega konflikta, Ukrajino in Rusijo.«

Medtem ko je Laibach morda prva skupina na turneji, ki je izvedla cel koncert na tradicionalnem prizorišču, sta Bono in Edge iz U2 maja 2022 odigrala 40 -minutni set na postaji podzemne železnice v Kijevu . “Ljudstvo Ukrajine se ne bori le za vašo lastno svobodo, borite se za vse nas, ki ljubimo svobodo,” je Bono dejal množici.

Druge zahodne glasbene skupine so podprle Ukrajino, na primer Pink Floyd, ki so se ponovno združili, da bi posneli novo pesem in tako prispevali k pomoči. Ed Sheeran in Chic sta bila med umetniki, ki so marca 2022 nastopili na dobrodelni prireditvi Concert for Ukraine .

Ukrajinski glasbeniki so medtem po invaziji izvajali priznane in čustvene koncerte po vsem svetu. Evrovizijski zmagovalci Kalush, skupaj z Dakhabrakho in Go_A, so vsi nastopili na festivalu Glastonbury leta 2022; Ukrainian Freedom Orchestra, sestavljen iz ukrajinskih beguncev in Ukrajincev, ki že delajo v tujini, je lani poleti gostoval po Evropi in ZDA.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)