“Zajtrk pri Tiffanyju” – Državni svet ne bo ponovno glasoval o preložitvi ustanovitve preiskovalne komisijo o poslovanju podjetja Gen-I, Star Solar in Gibanja Svobodo – TOPNEWS.si

“Zajtrk pri Tiffanyju” – Državni svet ne bo ponovno glasoval o preložitvi ustanovitve preiskovalne komisijo o poslovanju podjetja Gen-I, Star Solar in Gibanja Svobodo

“Zajtrk pri Tiffanyju” – Državni svet ne bo ponovno glasoval o preložitvi ustanovitve preiskovalne komisijo o poslovanju podjetja Gen-I, Star Solar in Gibanja Svobodo

Sedaj je že znano ponovitve odmevnega  glasovanje, o preložitvi razprave in glasovanja, zaradi pomote dveh svetnikov, ki sta na zadnji seji  v zmoti glasovala za preložitev  ustanovitve preiskovalne komisijo, ki bi se ukvarjala s poslovanjem Gen-I v času, ko ga je vodil sedanji premier Robert Golob, podjetjem Star Solar v Golobovi lasti in domnevnimi nepravilnostmi pri financiranju predvolilne kampanje Gibanja Svoboda.

Seja državnega sveta, ki je bila preteklo sredo prekinjena, se bo nadaljevala 11. marca, so sporočili iz državnega sveta. Do prekinitve je prišlo po več zapletih, ki so spremljali točko o predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda.

To je danes  popoldne sklenil kolegij predsednika državnega sveta Marka Lotriča naj katerem so razpravljali o dveh opcijah in sicer  ali naj se ponovno glasuje o predlogu interesna skupina negospodarskih dejavnosti, ki  je predlagala preložitev razprave in glasovanja. Zaradi pomote dveh svetnikov pa je bila preložitev z 18 glasovi za in 15 proti  na zadnji seji tudi izglasovana. Andrej Poglajen iz vrst SDS, ki je bil  predlagatelj zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, in David Klobasa iz vrst NSi, ki je preiskavo prav tako podprl sta namreč po glasovanju  pojasnila sta, da sta mislila, da glasujeta o predlogu za tajno glasovanje.

Državni svetniki bi morali o predlagani zahtevi za odreditev preiskave odločati pred enim tednom, a se je zapletlo, ko je interesna skupina negospodarskih dejavnosti vložila predlog za preložitev razprave in odločanja o predlagani zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije. Predlog je bil nato z 18 glasovi za in 15 proti sprejet. A sta dva svetnika, Poglajen in David Klobasa, predsednika državnega sveta Marka Lotriča obvestila, da sta pomotoma predlog za preložitev podprla. Kot sta pojasnila, sta mislila, da glasujeta o predlogu za tajno glasovanje.

Seja, ki je bila zaradi proceduralnih zapletov  in  obračunavanja med svetniki se bo nadaljevala v ponedeljek po sprejetem dnevnem redu in sicer in sicer peto točko:
 “Predlog Zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so domnevno posredno ali neposredno vplivali na negospodarne ali protipravne odločitve podjetja GEN-I, d.o.o., ki so vodili v finančno izčrpavanje podjetja GEN-I, d.o.o., da so domnevno zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe STAR SOLAR d.o.o. in poslovanjem družbe BORZEN, d.o.o., da je domnevno prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke GIBANJE SVOBODA, volilne kampanje politične stranke GIBANJE SVOBODA za redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije leta 2022; in za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje(št. 214-02-2/2024) – NADALJEVANJE OBRAVNAVE
 Pobudo Interesne skupine lokalnih interesov za sprejem zahteve za odreditev parlamentarne preiskave ste prejeli po elektronski pošti.
 Poročilo Komisije za državno ureditev ste prejeli po elektronski pošti.
 Predlog zahteve Državnega sveta ste prejeli po elektronski pošti.
 Poročilo Mandatno-imunitetne komisije k Razlagi 54. člena Poslovnika

Kot izhaja iz danes objavljenega sklica nadaljevanja seje, bodo svetniki v ponedeljek nadaljevali obravnavo predloga predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s poslovanjem podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Pobudo za sprejem zahteve za odreditev parlamentarne preiskave je predlagal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila interesna skupina lokalnih skupnosti.

Zaradi nesoglasij o tem, kako naj se seja nadaljuje, je bil sklican sestanek mandatno-imunitetne komisije, da se dogovori o tem, kako naprej. Člani komisije se niso uspeli poenotiti o načinu poteka seje, zato so se odločili, da bodo na osnovi posnetka s pomočjo strokovnih služb pripravili magnetogram, v petek pa so nato s pomočjo enoznačnega zapisa sprejeli sklep in z ugotovitvami seznanili predsednika državnega sveta.

To pa še ne pomeni , da bo v ponedeljek tudi razprava in glasovanje o tej točki, ki bo na dnevnem redu ene od naslednjih sej, saj bo državni svet obravnavala še nekatere druge točke dnevnega reda. Državni svetniki bodo tako o zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave tako odločali na redni seji 20. marca ali pa, kot so pojasnili na današnjem novinarskem zajtrku v državnem svetu,  na eni od naslednjih rednih sej.

In zakaj naslov: “Zajtrk pri Tiffanyju, ki je luč sveta ugledal pred šestdesetimi leti, predstavlja zlato dobo Hollywooda in še danes brezčasno kraljuje na samem vrhu svaritev, ki jih ne bomo nikoli pozabili?  Zato ker tudi,  ker dogajanja  po hudem  zapletu v državnem svetu, ko sta se dva svetnika zmotila pri glasovanju, nato pa je razpadel še govorniški pult, tako svetniki, novinarji in javnost ne bodo hitro pozabili.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)