Kaj sta delala ameriški ambasador Brent Hartley in njegov namestnik Gautam Rana med sejo vlade v Cerarjevem kabinetu? – TOPNEWS.si

Kaj sta delala ameriški ambasador Brent Hartley in njegov namestnik Gautam Rana med sejo vlade v Cerarjevem kabinetu?

Kaj sta delala ameriški ambasador Brent Hartley in njegov namestnik Gautam Rana med sejo vlade v Cerarjevem kabinetu?

Za ministre in vlado Mira Cerarja je bil včeraj res naporen dan. Razprava o priznanju Palestine, ki jo forsira zunanji minister Karel Erjavec in pa glasovanje v Generalni skupščini OZN, pa sta po naših informacijah bila tudi razlog obiska vrha ameriške ambasade v Cerarjevem kabinetu. Generalna skupščina ZN je včeraj namreč zavrnila Trumpovo odločitev o Jeruzalemu kot glavnem mestu Izraela.

Generalna skupščina OZN je na izrednem zasedanju s 128 glasovi sprejela resolucijo, ki jo je podprla tudi Slovenija, devet držav je glasovalo proti, 35 držav se je glasovanja vzdržalo. Vendar lepo po vrsti.

Najprej je Vlada na včerajšnji seji, kot piše v sporočilu za javnost, “potrdila nadaljnje potrebne korake za implementacijo arbitražne razsodbe. Sprejela je sklep o evidentiranju državne meje, s čimer smo evidentirali državno mejo med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, v evidenci državne meje. To bo podlaga za vpis in regulacijo zemljišč v katastre in zemljiško knjigo. S tem bodo tudi dejansko aktivirane določbe t.i. “arbitražnih” zakonov. Določbe se začnejo uporabljati dan po objavi v Uradnem listu”. Vlada je potrdila kartografski prikaz poteka državne meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško v skladu z razsodbo Arbitražnega sodišča. Nadalje je v zvezi z implementacijo arbitražne razsodbe vlada sprejela tudi štiri podzakonske akte, tj. uredbe s področja ribištva.

Pred ali med razpravo glede priznanja Palestine sta na vlado prišla ameriški ambasador Brent Hartley in njegov namestnik Gautam Rana. Pri kom sta se oglasila, ali ju je sprejel med sejo vlade premier Cerar ali njegov svetovalec Igor Mally, državni sekretar, pristojen za evropske zadeve ali državni sekretar, pristojen za nacionalno varnost Erik Kopač ali kdo drug iz kabineta, ni jasno. Nenadni obisk ameriškega ambasadorja pa je bil vsekakor povezan s priznanjem Palestine, o kateri so na spletni strani zapisali:

“Vlada se je seznanila z Informacijo v zvezi z aktualnim stanjem glede priznanja Države Palestine s strani Republike Slovenije. Vlada je na današnji seji nadaljevala razpravo, ki je bila prekinjena na seji 2. julija 2015 in se seznanila z Informacijo v zvezi z aktualnim stanjem glede priznanja Države Palestine s strani Republike Slovenije.

Vlada je Informacijo posredovala Državnemu zboru Republike Slovenije v nadaljnjo obravnavo in predlagala nadaljevanje postopka priznanja Države Palestine kot neodvisne in suverene države.

Vlada je naložila MZZ, da v času do redne seje pristojnega Odbora za zunanjo politiko v okviru dvostranskih srečanj z zunanjimi ministri k usklajenemu delovanju povabi države članice EU, ki še niso priznale Države Palestine ter pojasni razloge in potek procesa priznanja tudi visokemu predstavniku Izraela.

Vlada je naložila ostalim ministrstvom, da v okviru svojih pristojnosti proučijo in poročajo o možnih učinkih nadaljevanja postopka priznanja Države Palestine na Republiko Slovenijo”.

Odločitev temelji na ključnih načelih Slovenije v mednarodnih odnosih, t.j. spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic. Odločitev je skladna z jasno izraženim dosedanjim stališčem Slovenije, da Palestincem, tako kot drugim narodom, priznava temeljno pravico do samoodločbe in vzpostavitve lastne države. Priznanje Palestine poudarja tudi načelno držo Republike Slovenije glede rešitve palestinskega vprašanja s pogajanji v smeri rešitve dveh držav.

Obe odločitvi tako glede Palestine kot tudi glasovanje Slovenije v OZN sta seveda v strateškem interesu ZDA, zato včerajšnji obisk pri Cerarju vsekakor ni presenečenje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Zopet nova debilnost-SLO Yugo diplomacije.
    Kdaj boste debile tipa Kosovka,Vajgl,Fajonka končno zbrcali na odpad politične zgodovine?