(V ŽIVO) “Nič me ne bo upočasnilo. Nikoli se ne bom predal” – Trump na varnem po navideznem poskusu atentata na golf igrišču na Floridi – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Nič me ne bo upočasnilo. Nikoli se ne bom predal” – Trump na varnem po navideznem poskusu atentata na golf igrišču na Floridi

(V ŽIVO) “Nič me ne bo upočasnilo. Nikoli se ne bom predal” – Trump na varnem po navideznem poskusu atentata na golf igrišču na Floridi

Tajna služba je streljala na strelca v bližini Trumpovega igrišča za golf na Floridi. Strelec je pred aretacijo odvrgel puško, nahrbtnike in pobegnil z avtomobilom
Biden obljublja vire, da bo tajna služba varovala Trumpa Osumljenec je  na družbenih omrežjih in na protestih izrazil podporo Ukrajini v boju proti Rusiji . Kot poroča Reuters   pa je v objavah na družbenih omrežjih ” zaskrbljen zaradi stanja demokracije”.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je bil v nedeljo na varnem, potem ko je tajna služba preprečila, kar je FBI označil za navidezen poskus atentata , medtem ko je igral golf na svojem igrišču v West Palm Beachu na Floridi. Več agentov tajne službe je streljalo na oboroženega moškega v grmovju blizu posesti igrišča za golf, potem ko so ga opazili nekaj sto metrov od mesta, kjer je Trump igral, so povedali predstavniki organov pregona.

Osumljenec je na prizorišču pustil jurišno puško tipa AK-47 in druge predmete ter pobegnil z vozilom in bil pozneje aretiran. Očitni poskus usmrtitve Trumpa se je zgodil le dva meseca po tem, ko je bil ustreljen na volilnem shodu v Pensilvaniji, pri čemer je utrpel manjšo poškodbo desnega ušesa. Oba incidenta poudarjata izzive zagotavljanja varnosti predsedniških kandidatov v močno sporni in polarizirani kampanji, do volitev 5. novembra pa je ostalo še dobrih sedem tednov.

 

Poskus napada je zagotovo sprožil nova vprašanja o ravni zaščite, ki jo daje Trump. V odgovoru na novinarjevo vprašanje so uradniki priznali, da celotno igrišče za golf ni bilo zaprto, ker Trump ni na položaju. “Če bi bil, bi imeli obkoljeno celotno igrišče za golf,” je med nedeljskim brifingom dejal šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw. “Ker ni, je varnost omejena na območja, za katera tajna služba meni, da so možna.”

Kmalu po incidentu je Trump svojim privržencem poslal elektronsko sporočilo z besedami: “Nič me ne bo upočasnilo. Nikoli se ne bom predal!” Predsednik Joe Biden je pozneje dejal, da je svoji ekipi naročil, naj zagotovi, da ima tajna služba potrebna sredstva za zagotovitev Trumpove varnosti, piše v izjavi, ki jo je objavila Bela hiša.

Domnevni osumljenec Ryan Routh je po ruski invaziji leta 2022 odpotoval v Ukrajino, kjer je novinarjem povedal, da namerava pomagati novačiti tuje borce za Kijev, potem ko so ga zavrnili kot prestarega, da bi se sam prostovoljno prijavil.”Veliko drugih konfliktov je sivih, toda ta konflikt je vsekakor črno-bel. Gre za dobro proti zlu,” je dejal Routh v video intervjuju, ki ga je junija 2022 objavil Newsweek Romania.

“Če vlade ne bodo poslale svoje uradne vojske, potem moramo mi, civilisti, vzeti orožje  in omogočiti, da se to zgodi in tukaj imamo nekaj čudovitih ljudi, vendar je to le majhen delček števila, ki bi moralo biti tukaj.”  V srajci s simboli ameriške zastave je pokazal čustva, ko je prosil pred kamero in ljudi z vsega sveta pozval, naj se zavzamejo “za človečnost, za človekove pravice, za vse, kar je dobrega s svetom”, tako da podprejo državo v vojni. .

Zapisov  na X-u, Facebooku in LinkedInu pa  so vsebovali tudi podporo Ukrajini. Reuters ni mogel potrditi, da gre za račune osumljenca, in organi kazenskega pregona niso želeli komentirati, vendar je bil javni dostop do profilov Facebook in X odstranjen nekaj ur po streljanju. Sin osumljenega strelca, Adam, ki ga je Reuters dosegel v trgovini s strojno opremo, kjer dela na Havajih, je dejal, da še ni slišal za poskus atentata in da nima “nobenih informacij”, in dodal, da ni bilo nekaj, za kar je verjel, da bi njegov oče storil. Kasneje je novinar poklical  venar so sodelavci povedali , da je Adam odšel domov zaradi nujnega primera.

Bradshaw je dejal, da je agent tajne službe, ki je ščitil Trumpa, videl puškino cev, ki je štrlela iz grmovja približno 400 do 500 jardov (365 do 460 metrov) stran od nekdanjega predsednika, ko so  mašili  luknje potencialnih groženj pred njegovo igro. Strelec je odvrgel puško, za seboj pustil dva nahrbtnika in druge predmete ter pobegnil z osebnim avtomobilom Nissan črne barve. Šerif je dejal, da je priča videla strelca in je uspelo fotografirati njegov avto in registrsko tablico, preden je pobegnil.
Šerifovi namestniki v sosednjem okrožju Martin so aretirali osumljenca na I-95 približno 40 milj (65 km) od igrišča za golf. Bela hiša je v izjavi zapisala, da sta bila Biden in podpredsednica Kamala Harris seznanjena z olajšanjem, ko sta vedela, da je na varnem. Trump je v tesni predsedniški volilni tekmi s Harrisom, ki je v anketah zabeležil skokovit porast, odkar je julija zamenjal Bidna kot kandidata Demokratske stranke.
“Nasilje nima mesta v Ameriki,” je dejal Harrisova v objavi na X- u.

V začetku tega leta je Routh v objavi na X opozoril, da je na prihajajočih volitvah ogrožena demokracija v ZDA. Harrisova je večkrat opozorila, da bi nov Trumpov mandat ogrozil ameriško demokracijo, in obljubila neomajno podporo Ukrajini v njenem boju proti Rusiji. Trump je med razpravo prejšnji teden vprašan, ali želi, da Ukrajina zmaga v vojni, dejal, da želi, da se vojna  konča.
Trump je že bil obstreljen  v desnem ušesu in en udeleženec shoda je bil ubit v streljanju na shodu v Pensilvaniji 13. julija. To je bilo prvo  streljanje na  ameriškega predsednika ali predsedniškega kandidata glavne stranke v več kot štirih desetletjih in očitna varnostna pomanjkljivost je prisilila Kimberly Cheatle, da je pod dvostrankarskim kongresnim pritiskom odstopil z mesta direktorice tajne službe.

COMMENTS

Wordpress (0)