(VIDEO) Patria se vrača – Premier Golob napovedal nakup vojaških osemkolesnikov od finskega podjetja Patria – TOPNEWS.si

(VIDEO) Patria se vrača – Premier Golob napovedal nakup vojaških osemkolesnikov od finskega podjetja Patria

(VIDEO) Patria se vrača –  Premier Golob napovedal nakup vojaških osemkolesnikov od finskega podjetja Patria

Washington, 11. julija – Revizija nakupa osemkolesnikov, ki se je začela z odstopom od pogodbe za nakup vozil boxer, je po navedbah premierja Roberta Goloba blizu zaključka. Do konca leta bo predvidoma sklenjena pogodba za nakup tovrstnih vojaških vozil od finske Patrie, je Golob povedal v sredo ob robu vrha Nata v ZDA.

“Procesi znotraj vojske in ministrstva za obrambo, ki so trajali skoraj dve leti, so pripeljali do izbora – zaenkrat bom rekel favorita oziroma najugodnejšega ponudnika, to je finska Patria,” je dejal premier, ki je v sredo o nakupu osemkolesnikov govoril tudi s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom.

Pogajanja med ministrstvoma obeh držav še potekajo, je dejal premier. Pogodba bo po njegovih navedbah predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma, zaradi česar bo tudi preglednost posla na najvišji možni ravni.

“S tem bomo na nek način tudi odpravili ta madež v odnosih s Finsko zaradi preteklih nakupov ravno od tega proizvajalca, ki pa se je uveljavil s svojo opremo na vseh misijah Nata, predvsem pa v finski vojski. Verjamem, da bo nakup ustrezen tudi za slovensko vojsko,” je dejal Golob.

Na vprašanje, za koliko osemkolesnikov gre in kakšna bo cena, je odgovoril, da postopki še potekajo in da je še prezgodaj govoriti o tem. Javnost bodo o tem obvestili, ko bosta znana obseg in dinamika nakupa.

Slovenija osemkolesnike kupuje, potem ko se je Golobova vlada septembra 2022 odločila za odstop od sporazuma o nakupu vozil boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), sklenjenega pod prejšnjo vlado.

Kot je obrambni minister Marjan Šarec septembra lani pojasnil v odgovoru na poslansko vprašanje Mihe Kordiša, je ministrstvo k oddaji ponudb pozvalo Finsko, Poljsko, Romunijo in Italijo. Od Finske je prejelo ponudbo za vozila patria XP, od Poljske za vozila rosomak-L, od Romunije za vozila piranha 5 in od Italije za vozila frecia.

Slovenija sicer osemkolesnike potrebuje za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, k čemur se je zavezala v okviru zveze Nato. Krepitev obrambnih zmogljivosti in izdatkov za obrambo je bila tudi ena od osrednjih tem zasedanja voditeljev v Washingtonu.

Na premierjevo napoved nakupa osemkolesnikov od finskega podjetja Patria so se danes odzvali tudi v opoziciji. Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X napoved označil za ironijo zgodovine, predsednik NSi Matej Tonin pa je pozdravil premike pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine, a ocenil, da je Slovenija še daleč od cilja.

V obeh opozicijskih strankah sicer izjav za medije na napoved premierja Roberta Goloba o nakupu osemkolesnikov niso zagotovili, sta pa prvaka opozicijskih strank svoj odziv delila v zapisih na družbenem omrežju X. “Ironija zgodovine. Po 15 letih nazaj na Patrio. Vmes pa sabotaža razvoja, demokracije in Slovenske vojske,” je zapisal Janša.

Medtem je Tonin v nekoliko daljšem zapisu ocenil, da se pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine po tem, ko je Golobova vlada pred dvema letoma “proces grobo zaustavila, končno nekaj premika”.

A sam meni, da je Slovenija še daleč od cilja, vlado pa da bodo lovile njene obljube in prinesle kar nekaj “zarečenega kruha”. Ob tem je v zapisu namignil, da naj po njegovih informacijah Finska ne bi bila naklonjena nakupu po sistemu vlada vladi in naj bi vztrajala pri sklenitvi posla neposredno s podjetjem Patria.

Tonin je izrazil tudi dvom, da bo končna cena vozila nižja od cene nakupa vozil boxer, ki ga je Slovenija začela prav v času, ko je obrambno ministrstvo, sicer že v izteku mandata, vodil sam. Po Toninovi oceni bo tako “zanimivo opazovati, kje bo vlada pri nakupu našla obljubljenih 400 milijonov evrov prihranka”. Ocenil je še, da gre za nove patrie, ki še niso bile v uporabi, svojevrsten izziv pa bo po njegovem mnenju predstavljala tudi montaža morebitnih Valhalinih kupol ter zagotavljanje standardov balistične zaščite. “Zaradi Slovenske vojske in slovenske kredibilnosti v zavezništvu Nato želim, da bo projekt uspešno končan,” je svoj zapis sklenil Tonin.

Premier Golob je v sredo ob robu zasedanja voditeljev zveze Nato v Washingtonu napovedal, da bo Slovenija osemkolesnike kupila od finskega podjetja Partia. Pogajanja med ministrstvoma obeh držav po njegovih besedah še potekajo, pogodba za nakup bo sklenjena predvidoma do konca leta in bo predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma.

Slovenija sicer osemkolesnike kupuje, potem ko je vlada pod vodstvom Goloba septembra 2022 odstopila od že sklenjenega sporazuma o nakupu vozil boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR).

COMMENTS

Wordpress (0)