(VIDEO) “Ukrajina bo ustavila Putina” – Ameriški predsednik Joe Biden v slavnostnem govoru na vrhu Nata pozornost preusmeril stran o svojih težavah in fokus preusmeril na opozorila Putinu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ukrajina bo ustavila Putina” – Ameriški predsednik Joe Biden v slavnostnem govoru na vrhu Nata pozornost preusmeril stran o svojih težavah in fokus preusmeril na opozorila Putinu

(VIDEO) “Ukrajina bo ustavila Putina” – Ameriški predsednik Joe Biden  v slavnostnem govoru na vrhu Nata  pozornost preusmeril stran o svojih težavah  in fokus preusmeril na opozorila Putinu

V ameriški prestolnici se je v torek uradno začel vrh zveze Nato, ki so ga voditelji 32 držav članic začeli s proslavo ob 75. obletnici zavezništva. Osrednji del vrha bo danes in v četrtek, ko bodo med drugim razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini. Vrh je v dvorani Andrew Mellon, kjer je 12 ustanovnih članic 4. aprila 1949 podpisalo severnoatlantsko pogodbo, slovesno odprl ameriški predsednik Joe Biden.

Ameriški predsednik Joe Biden je na torkovem vrhu Nata v Washingtonu obljubil, da bo odločno branil Ukrajino pred invazijo Rusije, pri čemer je na svetovnem prizorišču poskušal pokazati zaveznikom doma in v tujini, da še vedno lahko vodi.81-letni Biden je 12 dni prestajal usahla vprašanja o svoji sposobnosti za položaj, saj se nekateri njegovi kolegi demokrati na Capitol Hillu in donatorji kampanje bojijo , da bo izgubil volitve 5. novembra po prekinjeni razpravi 27. junija.

“(Vladimir) Putin ne želi nič manj, nič manj kot popolno podreditev Ukrajine … in izbrisati Ukrajino z zemljevida,” je dejal Biden v pozdravu državam članicam Nata na vrhu, pri čemer je imel v mislih ruskega predsednika. “Ukrajina lahko in bo ustavila Putina.” Bela hiša upa, da bo lahko obrnil stran težkega obdobja svojega predsedovanja s svojim najbolj odmevnim političnim govorom od razprave, čeprav so nekateri diplomati na vrhu dejali, da je škodo težko izbrisati.

V torek je Biden govoril prek teleprompterja z močnim in samozavestnim glasom ter se v veliki meri izognil verbalnim zapletom in znakom zmede, ki so zaznamovali njegovo razpravo. Bidna so uokvirjale pozlačene stene zvezne dvorane, kjer je bila podpisana pogodba o ustanovitvi Nata, njegov govor pa so spremljali vznemirljivi glasbeni nastopi skupine US Biden je zavrnil pozive, naj se umakne v tekmi proti republikancu Donaldu Trumpu (78), in obljubil, da ga bo novembra premagal. Doslej je ohranil javno podporo večine elite svoje stranke.

Ameriški predsednik je obnovitev tradicionalnih zavezništev v tujini postavil za središče svoje zunanje politike, potem ko je Trump izzval zaveznike kot del pristopa “Najprej Amerika”. Zmagovalec novembrskih volitev bi lahko močno vplival na prihodnost Nata, Evrope in preostalega sveta. “Ne vidimo, kako se lahko vrne po razpravi,” je dejal en evropski diplomat, ki je torkov govor zavrnil kot dokaz Bidnove vzdržljivosti, ker je bil napisan. “Ne morem si predstavljati, da bi bil še štiri leta na čelu ZDA in Nata.”

Trump je namignil, da glede na drugi mandat ne bi branil članic Nata, če bi bile pod vojaškimi napadi in ne bi dosegle ciljne obrambne porabe zavezništva v višini 2 % njihovega letnega BDP. Podvomil je tudi v količino pomoči , namenjene Ukrajini v boju proti ruski invaziji.

Biden je svoje pripombe zaključil tako, da je generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga presenetil s predsedniško medaljo svobode, norveškemu politiku je okoli vratu priklenil najvišje civilno priznanje ZDA in mu pripisal zasluge za oživitev 32-članskega zavezništva.

Osrednji del vrha Nata naj bi bile nove zaveze glede vojaške in humanitarne pomoči Ukrajini. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da bo vrh “še dodatno okrepil” pot te vojne razdejane države do članstva v Natu.Biden ter voditelji Nemčije, Italije, Nizozemske in Romunije so izdali skupno izjavo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, v kateri so napovedali dobavo petih dodatnih sistemov Patriot in drugih strateških sistemov zračne obrambe za zaščito ukrajinskih mest, civilistov in vojakov.

Zelenski , ki je v Washington prispel v torek in bi se moral z Bidenom sestati v četrtek, je dejal, da Ukrajina potrebuje najmanj sedem sistemov Patriot, kar je cilj, ki ga je dosegla nova dobava, napovedana v torek.”Borimo se za dodatna varnostna jamstva za Ukrajino – in to so orožje in finance, politična podpora,” je dejal na družbenih omrežjih.
Ukrajina se končno želi pridružiti Natu, da bi se zaščitila pred nadaljnjimi prihodnjimi napadi Rusije, vendar morajo kandidate odobriti vse članice zavezništva, od katerih so nekatere previdne pred izzivanjem neposrednega konflikta z Rusijo.
Nekatere članice želijo, da zavezništvo pojasni, da se Ukrajina “nepovratno” premika proti Natu, in si želijo izrazov v izjavi na vrhu poleg obljube zavezništva lani, da je “prihodnost Ukrajine v Natu”.

Nato, ki praznuje svojo 75. obletnico, je našel nov namen v nasprotovanju Putinovi invaziji na Ukrajino in huda vojna bo prevladovala v zasebnih pogovorih med voditelji držav.
Ti voditelji, ki so že bili zaskrbljeni zaradi možnosti Trumpove vrnitve, so po besedah ​​diplomatov iz njihovih držav prišli v Washington z novo zaskrbljenostjo glede Bidnove vzdržljivosti. Biden bo imel v četrtek redko samostojno tiskovno konferenco, namenjeno tudi utišanju zaskrbljenosti.

 

Medtem ko je Biden poskušal zbrati zaveznike in domačo podporo, se je več visokih evropskih uradnikov med vrhom srečalo z vodilnim Trumpovim svetovalcem za zunanjo politiko.
Voditelji Nata se soočajo s politično negotovostjo v Evropi, v Franciji pa grozi ohromelost, potem ko so zmagale leve in skrajno desne stranke, koalicija nemškega kanclerja Olafa Scholza pa je oslabela po slabem rezultatu na volitvah v Evropski parlament. Uradnik ameriške obveščevalne službe je v torek dejal, da je Rusija raje, da Trump zmaga na prihajajočih volitvah.
Novi britanski premier Keir Starmer je ob odhodu na svoj prvi vrh Nata dejal, da bo izpolnil kampanjsko zavezo o povečanju izdatkov Združenega kraljestva za obrambo na 2,5 % BDP, vendar je poudaril, da bo to storil šele, ko si bo država to lahko privoščila in po pregledu obrambna strategija. Visoki uradnik Nata je v torek dejal, da Rusiji primanjkuje streliva in vojakov za začetek večje ofenzive v Ukrajini in da mora zagotoviti precejšnje količine streliva iz drugih držav poleg tega, kar že ima.Vendar je ocenil, da bo Rusija lahko vzdrževala svojo vojno ekonomijo še tri do štiri leta in tudi dejal, da “bo minilo nekaj časa”, preden bo Ukrajina zbrala strelivo in osebje, ki ga potrebuje za izvedbo lastnih obsežnih ofenzivnih operacij.

Voditelji držav članic Nata bodo sicer v prihodnjih dneh razpravljali predvsem o nadaljnji podpori Ukrajini, možnostih za pridružitev Ukrajine zavezništvu ter krepitvi obrambne in odvračalne drže zavezništva.Danes bo med drugim zasedanje Severnoatlantskega sveta, slovenski premier Robert Golob pa se bo srečal s finskim kolegom Alexandrom Stubbom. Biden in prva dama ZDA Jill Biden za vodje delegacij drevi prirejata večerjo v Beli hiši.

V četrtek bo potekalo zasedanje članic zveze Nato s partnerji iz Indijsko-pacifiške regije, zasedanje Severnoatlantskega sveta z Ukrajino, premier Golob pa ima na sporedu bilateralno srečanje s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.Na vrhu bodo predvidoma potrdili novo pobudo za usklajevanje zahodne pomoči Kijevu in zavezo, da bodo prihodnje leto Ukrajini namenili za 40 milijard evrov vojaške pomoči.

Slovenijo, ki se je Natu pridružila leta 2004, na vrhu poleg premierja Goloba zastopata še obrambni minister Marjan Šarec in zunanja ministrica Tanja Fajon. Na zasedanju parlamentarne skupščine zveze Nato bo sodeloval nekdanji obrambni minister Matej Tonin. Slovenska delegacija se je v torek udeležila še sprejema na veleposlaništvu v Washingtonu, kjer jih je pozdravil veleposlanik Iztok Mirošič.

COMMENTS

Wordpress (0)