(VIDEO) Po motorni žagi se je argentinski predsednik Milei preizkušal še na tanku – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po motorni žagi se je argentinski predsednik Milei preizkušal še na tanku

(VIDEO) Po motorni žagi se je argentinski predsednik Milei preizkušal še na tanku

Argentinski predsednik Javier Milei je v torkovih jutranjih urah končno potrdil svoj želeni Majski pakt v zgodovinski hiši v San Miguel del Tucumánu, kjer je bila 9. julija 1816 razglašena neodvisnost države. »Če izpolnimo te točke, bomo živeli v državi brez inflacije do konca življenja,« je po podpisu dokumenta in približno enournem govoru dejal voditelj libertarcev.

Mileiju se je pridružilo 18 guvernerjev provinc, poleg župana avtonomnega mesta Buenos Aires (CABA) in dveh nekdanjih voditeljev držav. Podpredsednica Victoria Villarruel se dogodka ni udeležila zaradi zdravstvenih težav.

“Soočamo se s problemi svetopisemskih razsežnosti. Drastično znižanje teže države v našem gospodarstvu je naše najpomembnejše in najtežje poslanstvo. Zato pozivamo k temu paktu, da bomo vsi, ki imamo odgovornost v zadevi, opravili svoj del,” je poudaril Milei.

“Argentina je pred prelomnico. Prelomnice v zgodovini naroda niso trenutki miru in spokojnosti, so trenutki težav in spopadov, kjer se vse zdi navkreber. So trenutki, ko postane brezno tako jasno, da sprememba postane obveznost in nuja,« je dodal.

“Veliko političnih, socialnih in sindikalnih voditeljev ni tukaj. V nekaterih primerih zato, ker zaradi svojih ideoloških zaslepitev ignorirajo vzrok neuspeha Argentine. Pri drugih iz strahu ali sramu, ker so tako dolgo vztrajali pri napaki. In žal v mnogih primerih zato, ker se trmasto nočejo odpovedati privilegijem, ki jim jih je ponujal stari red,« je nadaljeval.

“Ni naključje, da so med slednjimi tisti, ki so poskušali in še vedno poskušajo vsakodnevno bojkotirati to vlado in kovati zaroto za njen propad. Odvisni so od sistema, ker so njihovi osebni interesi v diametralnem nasprotju z interesi navadnih ljudi,” je še opozoril Milei.

“Štiriinštirideset odstotkov državne porabe ustreza pokrajinam in občinam. Na vsakega nacionalnega uslužbenca pride pet pokrajinskih uslužbencev. Doseganje razumne državne uteži 25 točk BDP zahteva, da vse ravni države opravijo svoj del,” je vztrajal.

“9. julija 2024 s podpisom tega akta naznanjamo začetek nove ureditve naše države,” je poudaril.

 

“Predvidevamo, da se ne moremo pogajati o zavezanosti zdravi pameti: ne moremo porabiti več, kot pride, in ne moremo podrediti tistih, ki plačujejo, zapravljivosti sedanjosti. To so nespremenljivi osnovni zakoni ekonomije. Če bomo te zaveze izpolnili do potankosti, vam obljubljam, da bomo do konca življenja živeli v državi brez inflacije.”

Vodji države so se pridružili nekdanja predsednika Mauricio Macri in Adolfo Rodríguez Saa, župan Buenos Airesa Jorge Macri, začasni predsednik zgornjega doma Bartolomé Abdala, predsednik spodnjega doma Martín Menem, predsedniška sekretarka Karina Milei, vodja kabineta Guillermo Francos in ministri Luis Toto Caputo ( Gospodarstvo), Mariano Cúneo Libarona (pravosodje), Sandra Pettovello (človeški kapital), Mario Russo (zdravje), Luis Petri (obramba), Patricia Bullrich (varnost) in Federico Sturzenegger (deregulacija in preoblikovanje države).

Zavezo so podpisali guvernerji Catamarca (Raúl Jalil), Chaco (Leandro Zdero), Chubut (Ignacio Torres), Córdoba (Martín Llaryora), Corrientes (Gustavo Valdés), Entre Ríos (Rogelio Frigerio), Jujuy (Carlos Sadir), Mendoza (Alfredo Cornejo), Misiones (Hugo Passalacqua), Neuquén (Rolando Figueroa), Río Negro (Alberto Weretilneck), Salta (Gustavo Sáenz), San Juan (Marcelo Orrego), San Luis (Claudio Poggi), Santa Fe (Maximiliano Pullaro) ), ⁠Santiago del Estero (Gerardo Zamora) in Tucumán (Osvaldo Jaldo).

Med tistimi, ki so zavrnili sodelovanje, so bili peronistični guvernerji Axel Kicillof (Buenos Aires), Sergio Ziliotto (La Pampa), Gildo Insfrán (Formosa), Ricardo Quintela (La Rioja) in Gustavo Melella (Tierra del Fuego).

Majski pakt podpira: 1- nedotakljivost zasebne lastnine; 2- Netržna fiskalna bilanca; 3- Zmanjšanje javne porabe na zgodovinsko raven, okoli 25 % bruto domačega proizvoda; 4- Uporabna in sodobna izobrazba, brez dezerterstva; 5- Davčna reforma, ki zmanjšuje pritisk, poenostavlja življenja Argentincev in spodbuja trgovino; 6- Ponovna razprava o zvezni delitvi davkov, da bi za vedno odpravili sedanji model; 7- Zavezanost argentinskih provinc k napredku pri izkoriščanju naravnih virov države; 8- Sodobna reforma dela, ki spodbuja formalno delo; 9- Pokojninska reforma, ki zagotavlja vzdržnost sistema in spoštuje tiste, ki so prispevali k financiranju pokojnin; 10- Odpiranje mednarodni trgovini, tako da Argentina ponovno postane protagonist na svetovnem trgu.

Mileijev prvotni načrt je bil, da se ta dogovor podpiše na državni praznik 25. maja, vendar je prišlo do organizacijskih zamud zaradi časov, ko je kongres sprejel tako imenovani temeljni zakon.

COMMENTS

Wordpress (0)