Po Marjanu Šarcu vodenje obrambnega resorja začasno prevzema premier Robert Golob – TOPNEWS.si

Po Marjanu Šarcu vodenje obrambnega resorja začasno prevzema premier Robert Golob

Po Marjanu Šarcu vodenje obrambnega resorja začasno prevzema premier Robert Golob

Obrambni minister Marjan Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta nastopil mandat evropskega poslanca, ministrska funkcija pa mu bo prenehala. Vodenje obrambnega resorja bo začasno prevzel premier Robert Golob. Novega ministra, ki bo na čelu ministrstva nasledil Šarca, pa je pričakovati jeseni.

Šarcu so volivci na junijskih evropskih volitvah s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, vlada pa je še isti dan na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlament.

Vodenje resorja pa bo zdaj začasno prevzel predsednik vlade sam. O tem je danes tudi že obvestil DZ.

Da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika še ne mudi, je sicer premier Golob dal vedeti že minuli teden. Kot je tedaj dejal, ministra Šarca na obrambnem resorju čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu, na katerem se te dni mudi slovenska delegacija na čelu s premierjem.

Tako si bo, kot kaže, Golob vzel še nekaj tednov časa za pogovore s potencialnimi ministrski kandidati. Tako je pričakovati, da bo nov obrambni minister v DZ zaprisegel jeseni, ko se bodo poslanci vrnili s parlamentarnih počitnic, s katerimi začenjajo v prihodnjem tednu.

Vlada je sicer na včerajšnji idopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlamentu, so sporočili z urada za komuniciranje.

DZ je namreč danes potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Na evropskih volitvah 9. junija so volivci v Evropski parlament poleg Šarca (Svoboda) izvolili še Romano Tomc (SDS), Milana Zvera (SDS), Branka Grimsa (SDS), Zalo Tomašič (SDS), Ireno Jovevo (Gibanje Svoboda), Matjaža Nemca (SD), Vladimirja Prebiliča (Vesna) in Mateja Tonina (NSi).

Z ustanovno sejo Evropskega parlamenta 16. julija bo Šarec tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Predsednik vlade Robert Golob bo tako moral poiskati njegovega naslednika, ki bo zasedel stolček na čelu obrambnega ministra, a se mu, kot kaže, s tem za zdaj še ne mudi. Premier je namreč v izjavi po seji sveta vlade za Slovence po svetu v začetku julija dejal, da Šarca kot ministra čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu. “Bilo bi zares nespametno, ko bi ministra za obrambo poslali na najpomembnejši dogodek v letu brez polnega mandata,” je komentiral.

Predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, v kvoti katere je tudi vodenje obrambnega ministrstva, je sicer po objavi izidov volitev dejal, da si bodo za odločitev, kako naprej, vzeli kak teden, a da je z delom ministra in ministrstvom zadovoljen, zato bodo razmišljali tudi v smeri iskanja kandidatov znotraj obstoječe ekipe.

Iz slednje sicer hkrati z ministrom Šarcem odhaja tudi njegov državni sekretar Rudi Medved, ki se bo upokojil. Vlada ga je na eni od dopisnih sej s 14. julijem že razrešila s funkcija državnega sekretarja. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev pri podpori, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljivega možnega kandidata se je v zadnjih tednih omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka.

COMMENTS

Wordpress (0)