“Bitka za ranjence”: Spopad za predsedniško mesto v SLS-u med Peterom Gregorčičem in Markom Balažicem dobil nadaljevanje v polemiki med Marjanom Podobnikom in Janezom Janšo na družbenem omrežju X – TOPNEWS.si

“Bitka za ranjence”: Spopad za predsedniško mesto v SLS-u med Peterom Gregorčičem in Markom Balažicem dobil nadaljevanje v polemiki med Marjanom Podobnikom in Janezom Janšo na družbenem omrežju X

“Bitka za ranjence”: Spopad za predsedniško mesto v SLS-u med  Peterom Gregorčičem in Markom Balažicem dobil nadaljevanje v polemiki med  Marjanom Podobnikom in Janezom Janšo na družbenem omrežju X

Povolilno dogajanje  v Slovenski ljudski stranki, ki je  minuli teden zapolnjevalo medijsko praznino poletnih mesecev   je na družbenem omrežju X dobilo nadaljevanje v  zapisih nekdanjega predsednika SLS Marjana Podobnika in predsednika SDS Janez Janše  A gremo po vrsti. Nezadovoljstvo  zaradi volilnega  evropskih volitev je sodeč  po anonimki, ki naj bi povzemala dogajanje  na torkovi seji glavnega odbora SLS-a, kjer sta med seboj obračunala nosilec kandidatne liste Peter Gregorčič in predsednik stranke Marko Balažic, sprevrglo v “pravo mesarsko klanj”:

“Na sinočnjem glavnem odboru SLS, ki je najvišji organ v stranki je bilo pravo mesarsko klanje. Nekdanji prvi kandidat evropske liste Peter Gregorčič, ki je bil tudi povabljen, je pokazal povsem drug obraz kot v volilni kampanji. Histerični nastop, v katerem so se vrstile obtožbe vodstva o nesposobnosti in cele stranke se je vlekel pozno v noč. Gregorčič je pripravo lastno analizo volitev, v kateri si je pripisal vse zasluge za visok rating, in celo razvil teorijo, da ga je omejevala le stranka. Kriva naj bi bila promocija drugih kandidatov, ki so po njegovem mnenju povsem nesposobni. To je sicer popolna neumnost, saj je bil v stranki dogovor, da se promovira le njega in Franca Bogoviča in temu je bila podrejena celotna kampanja.

Na seji so nekateri želeli izsiliti celo izredni volilni kongres, ki naj bi mesijo ustoličil. To bi bla nekakšna nezaupnica predsedniku Marku Balažicu. Poizkus je propadel, saj je več kot dve tretjini delegatov glasovalo proti izrednem kongresu. Zanimivo pa je, da je pobuda prišla prav od nekdanjih SDS članov (Čebulj, Zadel in drugi). Po propadlem glasovanju je organ sicer soglasno sprejel sklep, da je stranka z rezultatom zadovoljna. Zanimivo je, da je Gregorčič vabilo za vstop v stranko na seji odklonil, v kolikor ne bo predsednik. Torej prvi in edini ali pa nič.

Gregorčič je vztrajno ponavljal, da ga v SLS ni poslal Janez Janša, je pa povedal, da govorita in ga je ta poklical prvi po volitvah in to pred Balažicem. V svojem burnem nastopu je Gregorčič tudi večkrat pokazal navdušenje do predsednika SDS. Janša naj bi bil po njegovih besedah edini sposobni voditelj v Sloveniji, ker da je svoje življenje podredil vodenju stranke in mu je SDS edina misel ko se zjutraj zbudi. Balažic pa si je obtožbe prislužil celo zato, ker je med kampanjo hodil po otroke v vrtec. Otroci in družina so po Gregorčičevem mnenju ovira za to funkcijo in njegovo abotno razmišljanje je šlo v smeri, da je on sam lahko dober predsednik stranke, ker je slab oče. Napadel je tudi podmladek stranke, ki naj bi bili popolnoma nesposobni. Člani podmladka pa so v zagovor povedali, da so celo kampanjo posvetili njegovi promociji, naj bi ga celo vozili okoli, sedaj pa jih blati, namesto, da bi se komurkoli zahvalil.

Gregorčič je na seji govoril tudi o nesposobnost pri pridobivanju denarja in razlagal, da mora stranka delovati kot podjetje, katerega cilj je pridobivanje denarja. Pohvalil se je, da on to zna in mu je 40 tisoč nakazal podjetnik Aleš Štrancar, lastnik tednika Domovina, in dejal, da stranka Štrancarjevega denarja nikoli ne bo več videla. Letela so tudi opozorila, da Gregorčič igra umazano igro in s pomočjo njegovega prijatelja Bojana Požarja želi diskreditirati vodstvo in župane ter posameznike v stranki, da bi jo lahko prevzel. Stranka bi tak postala satelit SDS, ki bi Janši omogočil, da sestavi novo koalicijo. Predsednike lokalnih odborov, ki niso dosegli rezultata, bi bilo po njegovem treba takoj zamenjati. Najmanjši dopustni rezultat posameznega odbora naj bi bil 10 odstotkov, v strukturi pa naj bi ohranili predvsem tiste ljudi, ki bi brezpogojno sprejemali koalicijo z SDS. Kljub začetnemu navdušenji posameznikov je v stranki prevladalo mnenje, da Gregorčič zaradi svoje narcisoidnosti in histeričnega nastopa, predvsem pa odkritega simpatiziranja z Janezom Janšo, s katerim redno komunicirata, ni pravi kandidat za predsednika in da se na temo prihodnosti SLS skliče klavzura”.

Zadevo naj bi sprožil Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem, ki je prelagal , da vodenje stranke prevzame  Peter Gregorčič, ki je  izstopal v volilni kampanji in dosegel  zavidljiv rezultat. Čebulj je  kasneje v izjavi  za Dnevnik TV Slovenija  ponovil prepričanje, da  “če bi prevzel vodstvo Gregorčič, ki je velik potencial, imamo velike možnosti, da se na naslednjih parlamentarnih volitvah uvrstimo v državni zbor”. Čebulj, ki je že na začetku glavnega odbora zahteval izredni kongres stranke, kjer bi zamenjali predsednika, kar je preprečil Balažičev krog v stranki, meni, da anonimno pričevanje, ki Gregorčiča obtožuje osebnega obračunavanja s predsednikom, tudi tega, da je slab politik, ker je dober starš, ni resnično.

Čebulju je po poročanju MMC nasprotoval podpredsednik občinskega odbora SLS Sevnica in predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič, ki je član SLS-a od leta 1988,  in spada v tako imenovano skupino “varuhov” tradicije SLS v katerem imata še vedno veliko besedo   brata Janez in  Marjan Podobnik ter tako imenovani staroselci “Tukaj je bilo en kup tega obtoževanja, da mu stranka ni popolnoma nič pomagala, da mu je stranka celo nagajala in celo škodila. Da če mu ne bi škodila in nagajala, bi bil Peter Gregorčič evropski poslanec. Razumem razočaranje, ampak način in pristop je bil pa popolnoma zgrešen.”

Tudi član izvršnega odbora stranke Primož Jelševar je v izjavi za medije dejal , da je Gregorčič naredil dober izid. “Ampak hkrati je bil ta rezultat zaradi zelo močne terenske mreže SLS-a,” je dodal. Tako Žveglič kot Jelševar sta prepričana, da potrebe po izključevanju ni, da sta v stranki dobrodošla oba akterja, a da to ni stranka, kjer bi se gojil kult osebnosti. “Treba je iskati simbiozo in sodelovanje, ne pa razdor in razkol,” poudari Žveglič.

Očitki dela članstva so ob tem leteli predvsem na to, da naj bi Gregorčič, ki ga je kot nosilca liste sicer predlagal Balažic, v svojem govoru večkrat omenil Janeza Janšo. Tako Gregorčič kot Balažic pred našo kamero nista želela. Nam je pa Gregorčič pisno sporočil le to, “da se o svojem nadaljnjem političnem udejstvovanju pogovarja z različnimi ljudmi”. Čeprav naj bi zadeve zadeve v stranki naj bi sicer razčistili na  septembrski klavzuri, pa se  je ” bitka za ranjence” nadaljevala v rubriki “še pomnite tovariši” na družbenem omrežju X, kjer sta se soočila Marjan Podobnik in Janez Janša. Janez Janša je Podobniku očital, da laže.

 

“ŠELE PO TEM, KO SMO V SLS NEDVOUMNO UGOTOVILI, da se po nezmožnosti oblikovanja pomladne koalicije O MOŽNOSTI KOALICIJE Z LDS ZA NAŠIM HRBTOM DOGOVARJAJO TUDI PREDSTAVNIKI SDS in SKD, smo se kot najmočnejša pomladna stranka in druga najuspešnejša stranka na volitvah odločili za oblikovanje velike koalicije z zmagovalko volitev, Drnovškovo LDS. ŠLO JE TOREJ ZA VPRAŠANJE, ALI BO KOALICILA LDS-SLS ALI KOALICIJA LDS-SDS-SKD, ali LDS-SDS, ali LDS- SKD, kar ne bi bilo nič novega. Obe sta bili namreč pred SLS že v koaliciji z LDS.
Če dvomite o tej moji trditvi, (velikokrat povedani in napisani, nikoli demantirani), kar vprašajte naprej, kaj vas zanima….
V vladi smo si odločno prizadevali za izvajanje našega predvolilnega programa(glavni avtorji so bili člani Civilne iniciative za Slovenijo) za popoln prelom z udbo-mafijskim korupcijsko kriminalnim uničevanjem Slovenije, zaradi česar sem sam kot predsednik SLS in podpredsednik vlade moral imeti najvišjo stopnjo policijskega varovanja, na taboru SLS 1999 v Vižmarjih v Ljubljani pa sem na zahtevo policije med drugim moral nastopiti v neprobojnem jopiču.
LDS je pričakovano bojkotirala naša prizadevanja. Obžalujem pa, da tudi drugi dve pomladni stranki SDS in SKD v parlamentu in v javnosti nista v ničemer podprli naših prizadevanj, katerih uspešnost bi v temelju spremenila Slovenijo v smeri tega, kar smo Slovenci upravičeno pričakovali na plebiscitu.

To so dokazljiva dejstva. Verjamem pa, da jih nekateri težko berete in poslušate. Če to ne bi bilo res, bi se takratna predsednika drugih dveh pomladnih strank že vsaj dvajsetkrat oglasila in to demantirala. Zakaj mislite, da tega ne naredita?

 

COMMENTS

Wordpress (0)