(V ŽIVO) Janševa SDS, takoj po poslanskih vprašanjih Robertu Golobu, v interpelacijo Emilije Stojmenove Duh – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janševa SDS, takoj po poslanskih vprašanjih Robertu Golobu, v interpelacijo Emilije Stojmenove Duh

(V ŽIVO) Janševa SDS, takoj po poslanskih vprašanjih Robertu Golobu, v interpelacijo Emilije Stojmenove Duh

Slovenija je na področju digitalizacije ena bolj cenjenih članic EU, je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ danes zatrdil premier Robert Golob. Interpelacije ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh se veseli, saj je prepričan, da bo ta ponovno uspešno predstavila dosežke njenega ministrstva.

V DZ se je z današnjimi poslanskimi vprašanji predsedniku vlade začela zadnja redna seja pred parlamentarnimi počitnicami. Tomaža Lisca iz SDS je med drugim zanimalo, ali ministrica še naprej uživa njegovo zaupanje.

Poslanca je prav tako zanimal komentar premierja na nedavno objavljeno poročilo računskega sodišča glede nakupa 13.000 prenosnih računalnikov ter kritike kampanje Premisli, nato stisni. Po prepričanju SDS je alarmantno tudi pretekli teden objavljeno poročilo o stanju digitalnega desetletja v Sloveniji. “Na enem področju dvig, vsepovsod drugod pa padec,” je dejal Lisec in med drugim izpostavil padec na področju števila IKT-strokovnjakov.

“Na področju digitalizacije je Slovenija ena bolj cenjenih članic EU in tudi držav članic Združenih narodov,” je v odgovoru na poslansko vprašanje zatrdil Golob.

Slovenija se po besedah premierja na področju digitalizacije lahko pohvali z dvema projektoma. Prvi je najsodobnejši podatkovni center s superračunalnikom, ki trenutno nastaja v Mariboru. “Ministrica Stojmenova Duh je tista, ki je k temu obilno pripomogla,” je poudaril Golob. Slovenija po premierjevih besedah prav tako vodilna v marsikaterem projektu na področju umetne inteligence v EU.

Golob si je ob tem zaželel, da bi se v DZ manj ukvarjali z logističnimi vprašanji glede same delitve računalnikov in več s tem, kakšna je vizija in razvoj digitalizacije v Sloveniji. Medtem ko ne bi bilo nič narobe s tem, da bi se računalnike delilo hitreje, je premier prepričan, da bodo na koncu prišli do tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

V SDS so v luči mnenja poročila računskega sodišča, da lanski nakup računalnikov ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, pretekli teden napovedali vložitev nove interpelacije zoper ministrico Stojmenovo Duh. Prvo interpelacijo so vložili januarja, ministrica pa jo je marca uspešno prestala.

“Veselim se interpelacije, ki jo bo ministrica z velikim veseljem tudi opravila tukaj v parlamentu, ker verjamem, da vam bo govorila o viziji in razvoju digitalizacije Sloveniji in jaz si samo želim, da bo to sporočilo, da se imamo s čim pohvaliti, potem tudi prišlo do ljudi,” je dejal Golob.

Glede očitkov o nesmotrnosti nakupa prenosnikov je premier spomnil, da je bilo v času prejšnje vlade porabljenih skoraj petkrat več denarja za digitalne bone, ki so šli v roke tudi tistih, ki jih niso potrebovali. Samo za nakup slušalk je šlo 11 milijonov evrov, torej dvakrat več kot za te prenosne računalnike, je poudaril Golob.

Glede poročila računskega sodišča in Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) glede nakupa računalnikov, je predsednik vlade dejal, da bo odzive na njih podalo ministrstvo samo.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca svoje delo opravlja nevestno in zavaja javnost, zato so se v največji opozicijski stranki odločili za še drugo interpelacijo ministrice v tem mandatu. Izpostavil je tudi nova dejstva, ki so prišla v javnost glede nakupa 13.000 računalnikov.

Za vnovično vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice Emilije Stojmenove Duh so se v poslanski skupini SDS odločili na podlagi petih novih dejstev.

Kot je na novinarski konferenci spomnil Lisec, je računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti teh računalnikov. Po mnenju računskega sodišča nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

Druga zadeva je poročilo javne Agencije RS za varstvo konkurence (AVK), ki štiri podjetja – Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 – sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

Tretja stvar, zaradi katere so se odločili za interpelacijo ministrice, je poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja za leto 2024. To je po besedah poslanca SDS pokazalo, da je Slovenija na samo dveh področjih izboljšala stanje, na vseh ostalih področjih pa je nazadovala.

Za vložitev interpelacije so se v največji opozicijski stranki odločili tudi zaradi domnevnega mobinga in šikaniranja zaposlenih na ministrstvu za digitalno preobrazbo ter številnih odhodov tamkajšnjih zaposlenih. Ministrica se je po poslančevih besedah obenem hvalila z odprtjem pisarne ministrstva v Mariboru o kateri pa “ni ne duha, ne sluha”.

Interpelacijo so vložili tudi zaradi kritik na račun kampanje za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru Premisli, nato stisni, ki jo je ministrstvo začelo marca letos. Po mnenju strokovnjakov bi lahko vsebina na plakatih v okviru kampanje imela nasprotni učinek od želenega, zato so na ministrstvo naslovili pismo, v katerem so ga pozvali k umiku plakatov.

“Projekt Premisli, nato stisni kaže na to, da ministrica nima niti občutka za digitalno preobrazbo, kaj šele želje po nekih digitalnih razvojnih usmeritvah,” je bil kritičen Lisec.

Ministrici v interpelaciji očitajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, oškodovanje davkoplačevalcev zaradi neučinkovitega in negospodarnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov, sumijo jo tudi zavajanja javnosti v zvezi z njenim ravnanjem pri omenjenem nakupu, neuresničevanje njenih obljub za zagotovitev politične stabilnosti ter sum opustitve dolžnega ravnanja v skladu z zakonom o vladi.

Lisec je bil obenem kritičen do današnjega odgovora premierja Roberta Goloba na njegovo poslansko vprašanje glede dela ministrice. Golob je stopil ministrici v bran in izpostavil nekatere dosežke ministrstva za digitalno preobrazbo.

“Očitno predsednik vlade drži glavo v pesku ali pa ne pozna zadev in še vedno ščiti ministrico, kjer, kot rečeno, ne samo poslanska skupina SDS, ampak AVK, računsko sodišče, Evropska komisija in pa verjetno še kdo ugotavljajo, da ta ministrica ne dela dobro,” je izpostavil poslanec.

Prvo interpelacijo zoper Stojmenovo Duh so v SDS vložili januarja, ministrica pa jo je marca uspešno prestala.

Lisec je ob tem izrazil upanje, da bodo poslanci SD in Levice tokrat zmožni ministrici pokazati “rdeči karton” in s tem tudi Golobu pokazati, da so takšni ministri ovira za resno delo vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)