Šok v Franciji: Zmaga levičarske Nove ljudske fronte (NFP), desničarski Nacionalni zbor in zavezniki Marine Le Pen šele na tretjem mestu – TOPNEWS.si

Šok v Franciji: Zmaga levičarske Nove ljudske fronte (NFP), desničarski Nacionalni zbor in zavezniki Marine Le Pen šele na tretjem mestu

Šok v Franciji:  Zmaga levičarske Nove ljudske fronte (NFP), desničarski Nacionalni zbor in zavezniki Marine Le Pen šele na tretjem mestu

V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine. Glede na zadnje podatke o izidih volitev je zmagovalka leva Nova ljudska fronta (NLF), ki naj bi imela 182 poslancev v 577-članskem parlamentu, sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona 168, skrajno desni Nacionalni zbor (RN) pa 143.

Leva Nova ljudska fronta (NLF) bo glede na podatke francoskega časnika Le Monde, ki se sklicuje na lastne raziskave in podatke francoskega notranjega ministrstva, imela 182 poslancev v narodni skupščini. Na drugem mestu je Macronovo sredinsko zavezništvo z 168 sedeži.

Skrajno desni Nacionalni zbor (RN), ki so mu ankete pred volitvami napovedovale zmago, pa je šele tretji in bo zasedel 143 poslanskih sedežev, čeprav je iz prvega kroga volitev izšel kot jasen zmagovalec z več kot 30 odstotki osvojenih glasov.

Na četrtem mestu so desni Republikanci, ki naj bi imeli 45 poslancev. Za absolutno večino v 577-članskem parlamentu je sicer potrebnih 289 sedežev. V NFL po zmagi na volitvah pričakujejo, da bodo lahko oblikovali vlado. Medtem so na skrajni desnici predsednika Emmanuela Macrona obtožili, da je državo dal v roke skrajni levici. Macron pa je dejal, da je treba biti previden pri interpretaciji rezultata volitev.

Predsednik Macron, ki se mu mandat izteče leta 2027, je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah 9. junija.

COMMENTS

Wordpress (0)