Mirovna misija 3.0: Madžarski premier Viktor Orban je danes zjutraj prispel na obisk na Kitajsko. – TOPNEWS.si

Mirovna misija 3.0: Madžarski premier Viktor Orban je danes zjutraj prispel na obisk na Kitajsko.

Mirovna misija 3.0: Madžarski premier Viktor Orban je danes zjutraj prispel na obisk na Kitajsko.

Madžarski premier Viktor Orban je v ponedeljek zjutraj prispel na obisk na Kitajsko. Dejal je, da je Kitajska “ključna sila pri ustvarjanju pogojev za mir” v ruski vojni v Ukrajini. Pred tem je Orban obiskal X, nekdanji Twitter, in svoj obisk opisal kot “Mirovna misija 3.0 #Peking.”

Po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva se je Orban v ponedeljek srečal s predsednikom Xi Jinpingom “za poglobljeno komunikacijo o vprašanjih skupnega interesa”.

Kitajsko in rusko strateško partnerstvo se je zbližalo, odkar je Moskva napadla Ukrajino. Peking se predstavlja kot nevtralna stran v vojni, vendar je ponudil ključno rešilno bilko izoliranemu ruskemu gospodarstvu, saj trgovina cveti od začetka konflikta.

 

Prihod madžarskega voditelja v Peking sledi presenetljivim obiskom Rusije in Ukrajine prejšnji teden. Orban, najbolj prijazen voditelj EU do Moskve, se je v petek pogovarjal s predsednikom Vladimirjem Putinom o vojni v Ukrajini . Potovanje sta kritizirala tako Kijev kot EU, ki sta dejali, da grozi spodkopavanjem stališča bloka do konflikta.Orban je svojo samooklicano mirovno misijo začel po tem, ko je Madžarska v začetku julija prevzela predsedovanje Evropski uniji .

 

COMMENTS

Wordpress (0)