(V ŽIVO) Na predvečer dneva državnosti državna proslava in številne slovesnosti – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na predvečer dneva državnosti državna proslava in številne slovesnosti

(V ŽIVO) Na predvečer dneva državnosti državna proslava in številne slovesnosti

Slovenija bo v torek ob 33. obletnici osamosvojitve praznovala dan državnosti, že danes pa bodo po državi potekale številne slovesnosti. Vrhunec praznovanj bo tudi letos osrednja državna proslava, na kateri bo slavnostna govornica predsednica republike Nataša Pirc Musar. Še pred tem se bosta na slavnostni seji sestala državni zbor in državni svet.

Državna proslava se bo ob 21.15 na Kongresnem trgu v Ljubljani začela s prihodom praporščakov, zastavonoš in častne garde Slovenske vojske. Sledil bo prihod najvišjih gostov po rdeči preprogi.

Slavnostnemu nagovoru predsednice bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga letos s sodelavci pod naslovom Devetdeseta pripravljata režiser Igor Zupe in scenograf Marco Juratovec. V umetniškem delu bo ob spremljavi simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla nastopilo deset predstavnikov prve generacije pevk in pevcev, rojenih v samostojni državi. Nastopajoči bodo oblečeni v kreacije oblikovalcev, prav tako rojenih v devetdesetih.

Še pred tem se bosta na slavnostnih sejah sestala državni zbor in državni svet.

Pirc Musar bo danes v predsedniški palači gostila tudi svojce padlih v vojni za Slovenijo leta 1991. Na sam dan državnosti, v torek, pa v predsedniški palači prirejo dan odprtih vrat, prijave so možne še danes do 12. ure.

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 33 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije – Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

Ob 16.00 uri se začne  slavnostna seja DS, na kateri bo slavnostni govornik predsednik DS Marko Lotrič, udeležili pa se je bosta tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič

Ob 17.00 pa je v predsedniški palači sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo leta 1991 pri predsednici republike Nataši Pirc Musar, udeležila se ga bosta tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik DS Marko Lotrič

Ob 20.00 pa bo  slavnostna seja DZ ob dnevu državnosti, na kateri bo slavnostna govornica podpredsednica DZ Meira Hot, udeležila pa se je bo tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in drugi vidnejši predstavniki politike.

 

Ob 21.15 osrednja državna prireditev ob dnevu državnosti, na kateri bo slavnostna govornica predsednica republike Nataša Pirc Musar, udeležili se je bodo tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, predsednik vlade Robert Golob in ostali najvišji predstavniki države.

Dogajanje na in ob slovesnosti bomo prenašali živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)